Trwa ładowanie...

Najlepsze sałatki z ryżem. Doskonałe na obiad, imprezę, do pracy

Jeśli mamy ochotę na coś pysznego, sałatka z ryżem zawsze będzie dobrym pomysłem. Ryż ma to do siebie, że doskonale dogaduje się zarówno z dodatkami mięsnymi, jak i warzywnymi, a nawet z owocami i rybami. Jest też sycący i prawie każdy ma go w zapasie w domu, więc w każdej chwili możemy go ugotować i przyrządzić jakieś smakowitości. Sałatką z ryżem zaspokoisz swój głód i zabłyśniesz w czasie spotkania z bliskimi. Sprawdź, czy znasz poniższe przepisy.

Share
Proste przepisy na sałatki z ryżem Proste przepisy na sałatki z ryżem Źródło: Adobe Stock, fot: Nataliya Arzamasova
d1hrrm4

Sałatka z ryżem i kurczakiem

Taką sałatką z powodzeniem można jeść na zimno, ale może również służyć jako danie obiadowe i być spożywana na ciepło.

Składniki:

  • ok. 1 szkl. ugotowanego dowolnego ryżu,
  • 1 nieduża pierś z kurczaka,
  • 3 ogórki konserwowe lub korniszony,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 nieduża czerwona cebula,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • przyprawa typu gyros,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.
d1hrrm4

Przygotowanie:

  1. Aby uzyskać szklankę gotowanego ryżu, należy przygotować ok. pół szklanki sypkiego i ugotować go do miękkości w szklance osolonej wody. Ewentualnie można ugotować jedną saszetkę ryżu zgodnie z przepisem na opakowaniu, jeśli posiadamy ryż w torebkach.
  2. Mięso kroimy w niewielką kostkę. Zasypujemy przyprawą typu gyros i odstawiamy na ok. pół godziny.
  3. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy na niej pierś z kurczaka. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w niedużą kostkę.
  4. W misce mieszamy warzywa, ryż, mięso oraz odsączoną kukurydzę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dodajemy majonez i ketchup, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, by składniki przegryzły się ze sobą.

Jak ugotować ryż na sypko?

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Sałatka z ryżem i tuńczykiem wielokrotnie ratowała mnie z opresji, gdy pojawiali się niespodziewani goście. Robi się ją szybko, ma wyjątkowy smak i – podobnie jak poprzednia sałatka – świetnie smakuje nie tylko na zimno, ale i na ciepło.

d1hrrm4

Składniki:

  • 1 torebka dowolnego ryżu,
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie albo w oleju (ten w oleju jest smaczniejszy, ale bardziej kaloryczny),
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • ½ cebuli,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 duża garść posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku (w przypadku tuńczyka nie żałujmy pieprzu).

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i kroimy na mniejsze kawałki – nie musi być w kostkę.
  2. Ogórki kroimy na dosyć drobną kostkę, a szczypiorek i cebulę siekamy. W miskę wsypujemy ryż, jajka, ogórki, kukurydzę, cebulę.
  3. Dodajemy tuńczyka i szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy majonez i jogurt. Dokładnie mieszamy.
  4. Sałatkę można jeść od razu po przyrządzeniu.
d1hrrm4

Sałatka z ryżem i surimi

Surimi, czyli paluszki krabowe, które z krabami mają niewiele wspólnego, nadają sałatce wyjątkowego egzotycznego smaku. Podkreśla go również limonkowy majonez. Całość stanowi niesamowite połączenie struktur i smaków, które z pewnością zachwycą niejednego smakosza.

Składniki:

  • 1 saszetka białego ryżu,
  • 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 150 g surowego ogórka,
  • 150 g surimi,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • ½ łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki.

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy sos majonezowo-limonkowy. Majonez miksujemy z jogurtem, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem. Odstawiamy.
  2. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Studzimy.
  3. Jajka drobno siekamy. Paluszki surimi kroimy na ukos na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Ogórek myjemy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
  4. W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. Następnie dodajemy sos majonezowy i całość dokładnie mieszamy.
  5. Próbujemy, czy nie dodać soli lub pieprzu. W razie potrzeby doprawiamy. Podajemy od razu.
d1hrrm4

Sałatka z ryżem i ananasem

Mam słabość do sałatek z ananasem, pizzy z ananasem i w ogóle do kulinarnych możliwości ananasa z puszki. Dlatego też w przepisach na sałatki z ryżem nie może u mnie zabraknąć sałatki z ananasem.

Składniki:

  1. 1 torebka białego ryżu,
  2. 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  3. 200 g sera żółtego,
  4. 3 plastry ananasa z puszki,
  5. ½ papryki czerwonej,
  6. ½ papryki żółtej,
  7. 3 ogórki konserwowe,
  8. niewielki pęczek natki pietruszki,
  9. 1 łyżka majonezu,
  10. 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  11. sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Kukurydzę osączamy z zalewy i wsypujemy do miski. Ogórki kroimy w kostkę. Tak samo ser i paprykę. Ananasa dzielimy również na mniejsze cząstki. Wszystko mieszamy ze sobą, dodając ugotowany i wystudzony ryż.
  2. W osobnej miseczce mieszamy jogurt z majonezem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Składniki sałatki łączymy ze sobą.
  3. Warto całość schłodzić w lodówce przed podaniem.


Sałatki z ryżem doskonale smakują w połączeniu z chrupkimi warzywami i kurczakiem. Świetnie komponują się z ogórkiem – zarówno surowym, jak i kiszonym czy korniszonem. Popularne jest łączenie ryżu z kukurydzą i papryką. Warto poszukać swoich smaków i inspiracji. Sałatki polegają przecież na mieszaniu rozmaitych składników, które razem mają szansę stworzyć coś niepowtarzalnego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1hrrm4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1hrrm4
d1hrrm4
Więcej tematów