Najlepsze sałatki z ryżem. Doskonałe na obiad, imprezę, do pracy
Jeśli mamy ochotę na coś pysznego, sałatka z ryżem zawsze będzie dobrym pomysłem. Ryż ma to do siebie, że doskonale dogaduje się zarówno z dodatkami mięsnymi, jak i warzywnymi, a nawet z owocami i rybami. Jest też sycący i prawie każdy ma go w zapasie w domu, więc w każdej chwili możemy go ugotować i przyrządzić jakieś smakowitości. Sałatką z ryżem zaspokoisz swój głód i zabłyśniesz w czasie spotkania z bliskimi. Sprawdź, czy znasz poniższe przepisy.
Sałatka z ryżem i kurczakiem
Taką sałatką z powodzeniem można jeść na zimno, ale może również służyć jako danie obiadowe i być spożywana na ciepło.
Składniki:
- ok. 1 szkl. ugotowanego dowolnego ryżu,
- 1 nieduża pierś z kurczaka,
- 3 ogórki konserwowe lub korniszony,
- 1 czerwona papryka,
- 1 nieduża czerwona cebula,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 łyżka ketchupu,
- 2-3 łyżki majonezu,
- przyprawa typu gyros,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Aby uzyskać szklankę gotowanego ryżu, należy przygotować ok. pół szklanki sypkiego i ugotować go do miękkości w szklance osolonej wody. Ewentualnie można ugotować jedną saszetkę ryżu zgodnie z przepisem na opakowaniu, jeśli posiadamy ryż w torebkach.
- Mięso kroimy w niewielką kostkę. Zasypujemy przyprawą typu gyros i odstawiamy na ok. pół godziny.
- Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy na niej pierś z kurczaka. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w niedużą kostkę.
- W misce mieszamy warzywa, ryż, mięso oraz odsączoną kukurydzę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy majonez i ketchup, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, by składniki przegryzły się ze sobą.
Jak ugotować ryż na sypko?
Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Sałatka z ryżem i tuńczykiem wielokrotnie ratowała mnie z opresji, gdy pojawiali się niespodziewani goście. Robi się ją szybko, ma wyjątkowy smak i – podobnie jak poprzednia sałatka – świetnie smakuje nie tylko na zimno, ale i na ciepło.
Składniki:
- 1 torebka dowolnego ryżu,
- 1 puszka tuńczyka w zalewie albo w oleju (ten w oleju jest smaczniejszy, ale bardziej kaloryczny),
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- ½ cebuli,
- 1 łyżka majonezu,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 duża garść posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku (w przypadku tuńczyka nie żałujmy pieprzu).
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i kroimy na mniejsze kawałki – nie musi być w kostkę.
- Ogórki kroimy na dosyć drobną kostkę, a szczypiorek i cebulę siekamy. W miskę wsypujemy ryż, jajka, ogórki, kukurydzę, cebulę.
- Dodajemy tuńczyka i szczypiorek. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy majonez i jogurt. Dokładnie mieszamy.
- Sałatkę można jeść od razu po przyrządzeniu.
Sałatka z ryżem i surimi
Surimi, czyli paluszki krabowe, które z krabami mają niewiele wspólnego, nadają sałatce wyjątkowego egzotycznego smaku. Podkreśla go również limonkowy majonez. Całość stanowi niesamowite połączenie struktur i smaków, które z pewnością zachwycą niejednego smakosza.
Składniki:
- 1 saszetka białego ryżu,
- 6 ugotowanych na twardo jajek,
- 1 puszka kukurydzy,
- 150 g surowego ogórka,
- 150 g surimi,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- ½ łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soku z limonki,
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki.
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy sos majonezowo-limonkowy. Majonez miksujemy z jogurtem, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem. Odstawiamy.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Studzimy.
- Jajka drobno siekamy. Paluszki surimi kroimy na ukos na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Ogórek myjemy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy.
- W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki. Następnie dodajemy sos majonezowy i całość dokładnie mieszamy.
- Próbujemy, czy nie dodać soli lub pieprzu. W razie potrzeby doprawiamy. Podajemy od razu.
Sałatka z ryżem i ananasem
Mam słabość do sałatek z ananasem, pizzy z ananasem i w ogóle do kulinarnych możliwości ananasa z puszki. Dlatego też w przepisach na sałatki z ryżem nie może u mnie zabraknąć sałatki z ananasem.
Składniki:
- 1 torebka białego ryżu,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 200 g sera żółtego,
- 3 plastry ananasa z puszki,
- ½ papryki czerwonej,
- ½ papryki żółtej,
- 3 ogórki konserwowe,
- niewielki pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka majonezu,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Kukurydzę osączamy z zalewy i wsypujemy do miski. Ogórki kroimy w kostkę. Tak samo ser i paprykę. Ananasa dzielimy również na mniejsze cząstki. Wszystko mieszamy ze sobą, dodając ugotowany i wystudzony ryż.
- W osobnej miseczce mieszamy jogurt z majonezem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Składniki sałatki łączymy ze sobą.
- Warto całość schłodzić w lodówce przed podaniem.
Sałatki z ryżem doskonale smakują w połączeniu z chrupkimi warzywami i kurczakiem. Świetnie komponują się z ogórkiem – zarówno surowym, jak i kiszonym czy korniszonem. Popularne jest łączenie ryżu z kukurydzą i papryką. Warto poszukać swoich smaków i inspiracji. Sałatki polegają przecież na mieszaniu rozmaitych składników, które razem mają szansę stworzyć coś niepowtarzalnego.