Nie tylko pasta z makreli. 6 pyszności z wędzonych ryb
Są pyszne, aromatyczne i rozpływają się w ustach. W procesie wędzenia nie tracą cennych wartości odżywczych, dlatego dostarczają m.in. solidnej dawki ważnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych. Z wędzonego łososia, pstrąga czy makreli przygotujemy też pyszne i proste potrawy. Oto kilka propozycji…
Kedgeree
Pod tą egzotyczną nazwą kryje się pyszna, jednogarnkowa potrawa z ryżu i wędzonych ryb. Jej receptura narodziła się w Indiach, ale już w XIX wieku kedgeree cieszyło się wielką popularnością w Wielkiej Brytanii, gdzie do dziś chętnie spożywa się je na śniadanie lub brunch. Jak przygotować pożywny posiłek?
Najpierw szklimy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek (1-2 ząbki), po czym wsypujemy ryż basmati (szklankę). Wszystko podsmażamy kilka minut, a następnie zalewamy wodą (dwie szklanki), dodajemy liść laurowy, solimy i gotujemy na średnim ogniu przez 10-15 minut. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle klarowanym kawałki wędzonej makreli, łososia czy dorsza (ok. 300 g), z kawałkiem startego imbiru, curry (2 łyżki) i nasionami gorczycy (łyżka). Później mieszamy wszystko z ryżem oraz pokrojonym w kostkę pomidorem, doprawiamy solą, pieprzem, chili i sokiem cytrynowym. Podajemy na ciepło lub zimno, z połówkami ugotowanych na twardo jajek, jogurtem naturalnym i świeżą kolendrą.
Pasta kanapkowa z wędzonej makreli
Wędzona makrela to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tłustej konsystencji ta pyszna ryba świetnie nadaje się do przygotowania past kanapkowych.
Niedoceniana ryba. Polacy bardzo rzadko ją kupują
Najprostsze smarowidło przygotujemy rozgniatając widelcem wędzoną makrelę (wcześniej oczywiście obraną ze skóry i ości), a następnie mieszając z posiekanym jajkiem na twardo i majonezem. Pyszne smarowidło uzyskamy również po utarciu na gładką masę makreli, 2-3 łyżek twarogu, drobno posiekanej cebuli i szczypiorku, jogurtu naturalnego oraz uprażonych ziaren słonecznika.
Sałatka z wędzonym pstrągiem i makaronem
Wędzony pstrąg ma delikatne, aromatyczne i smaczne mięso, z powodzeniem możemy go wykorzystać do przyrządzenia rozmaitych specjałów, choćby sałatki, która na pewno wszystkim przypadnie do gustu.
Na początku musimy ugotować 100 g drobnego makaronu, a następnie go wystudzić. Wędzonego pstrąga obieramy ze skóry, pozbawiamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do salaterki, dodajemy rybę, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, żółtą paprykę pokrojoną w kostkę, posiekaną czerwoną cebulę, dwie garście mieszanki sałat (np. lodowej, roszponki, rukoli) oraz solidną porcję posiekanego szczypiorku. Mieszamy i polewamy sosem z oliwy (3 łyżki), soku z połówki cytryny, czosnku (1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę), doprawionym solą i pieprzem.
Kurczak faszerowany łososiem wędzonym i ryżem
Wędzony łosoś to nie tylko bogate źródło cennych składników odżywczych, ale również smaczny i uniwersalny produkt spożywczy, który świetnie sprawdzi się np. w farszu do kurczaka.
Potrzebujemy szklanki ryżu, białego lub brązowego, który opłukujemy i zalewamy dużą ilością wrzącej, osolonej wody, po czym gotujemy na półtwardo. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy z posiekanym łososiem (10 dag), skórką startą z cytryny (łyżeczka), doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Farszem nadziewamy zamarynowanego wcześniej kurczaka, którego pieczemy przez godzinę w 180 st.
Gofry z wędzonym węgorzem i serkiem chrzanowym
Wędzony węgorz to prawdziwy rarytas o delikatnym i aromatycznym mięsie. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale z powodzeniem możemy go też zaserwować na chrupiących… gofrach.
Najpierw musimy je upiec. Na początku ubijamy mikserem mąkę pszenną (250 g), mleko (250 ml, połowę tej proporcji możemy zastąpić wodą gazowaną), żółtko, proszek do pieczenia (łyżeczka), olej rzepakowy (3 łyżki), cukier (łyżka) oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, pod koniec dodając ubite na pianę białko, po czym delikatnie mieszamy i odstawiamy ciasto na pół godziny. Mocno rozgrzewamy gofrownicę, nakładamy porcje ciasta i smażymy około 3-4 minut, aż do przyrumienia.
Teraz czas na przygotowanie serka – pół szklanki śmietanki 30-procentowej ubijamy mikserem, pod koniec dodając tarty chrzan (dwie łyżeczki), musztardę (łyżeczka) i doprawiając solą i pieprzem. Następnie na gofrach układamy plasterki wędzonego węgorza, każdego wafla ozdabiamy solidną porcją serka, a na koniec gałązkami koperku.
Tarta z wędzoną makrelą i szpinakiem
Prosty pomysł na pyszny obiad albo imprezową przekąskę. Jak przygotować smaczną i pożywną tartę?
Płatem dobrze schłodzonego ciasta francuskiego wykładamy formę do tarty, dokładnie dociskając do dna i brzegów. Usuwamy nadmiar ciasta, zaś spód nakłuwamy widelcem. Następnie układamy kawałki wędzonej makreli (15 dag) oraz plasterki mozzarelli (20 dag), by na siebie delikatnie zachodziły. Posypujemy solidną porcją posiekanego szpinaku oraz przekrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi. Na koniec wszystko zalewamy mieszkanką śmietany 30-procentowej (100 ml) i pięciu jajek, doprawioną solą i pieprzem.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 (termoobieg) lub 180 st. (góra-dół) przez około 20-25 min., aż masa jajeczno-śmietanowa odpowiednio się zetnie. Przed podaniem specjał dekorujemy listkami świeżego szpinaku.