Najlepsze nalewki na przeziębienie – przepisy

W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje. Nasza odporność spada, a zmienna aura dodatkowo sprzyja chorobom dróg oddechowych. Włączanie do diety kolejnych leków i syntetycznych suplementów nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Może więc warto wypróbować starodawne receptury?

nalewkiNalewki są znanym i cenionym od wieków naturalnym sposobem na infekcje oraz poprawę odporności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Odpowiednio sporządzone i spożywane nalewki potrafią naprawdę zdziałać cuda, jeśli chodzi o poprawę odporność czy też leczenie grypy i przeziębienia. Które z nich są najskuteczniejsze i jak zrobić je samodzielnie we własnym domu?

Nalewka z malin z cytryną

Do przygotowania leczniczej nalewki z malin i cytryny potrzebujemy:

  • 1 kg malin,
  • 2 cytryny,
  • 1 l spirytusu 96 proc. albo ½ l spirytusu i ½ l wódki,
  • 1 kg cukru.

Przygotowanie:

  1. Maliny delikatnie opłukujemy i osuszamy – najlepiej papierowym ręcznikiem. Cytryny wraz ze skórkami również dobrze czyścimy, a następnie kroimy w plastry.
  2. Następnie maliny wraz z cytryną wkładamy do dużego słoja o pojemności ok. 2-3 litrów, zasypujemy je cukrem i zalewamy alkoholem.
  3. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na pół roku. Od czasu do czasu wstrząsamy zawartością, by cukier lepiej się rozpuścił.
  4. Po tym czasie nalewkę rozlewamy do butelek, wcześniej filtrując ją przez gazę lub drobne sitko.

Ciemna strona banana

Nalewkę z malin i cytryny pijemy profilaktycznie i wspomagająco w okresie leczenia infekcji w ilości 1 łyżki stołowej 2-3 razy dziennie samą lub jako dodatek do herbaty. Należy jednak pamiętać, by herbata nie była gorąca. Powinna mieć maksymalnie 60 stopni Celsjusza, by nie zniszczyła leczniczego działania nalewki.

Nalewka z owocu dzikiej róży

Dzika róża słynie z wysokiej zawartości witaminy C, więc nic dziwnego, że można z niej przygotować leczniczą nalewkę.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży,
  • 1 l wódki
  • 1,5 szkl. cukru,
  • 1 szkl. wody.

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i osuszamy, a następnie wkładamy do zamrażarki na 24 godziny. Po upłynięciu doby owce rozmrażamy na sitku i nakłuwamy je widelcem. Przekładamy do dużego słoika i zalewamy alkoholem. Słoik dobrze zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie, pamiętając, by co kilka dni potrząsnąć zawartością.
  2. Następnie do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy do niej cukier i podgrzewamy do momentu jego rozpuszczenia się.
  3. Tak przygotowany syrop wlewamy do słoika z dziką różą i wódką. Zakręcamy i znów odstawiamy na 2 tygodnie.
  4. Po tym czasie zawartość słoika przecedzamy przez drobne sito, wyciskając dodatkowo sok z owoców.
  5. Płyn znów zlewamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy na 2 miesiące. Następnie nalewkę ponownie przecedzamy, by nabrała klarowności.

Nalewkę z owocu dzikiej róży należy pić w ilości 50 ml dziennie, czyli jeden większy lub dwa mniejsze kieliszki.

Nalewka bursztynowa

Lecznicze właściwości bursztynu znane są już od czasów średniowiecza. Wzmacnia on odporność i pomaga w walce z przeziębieniem, dlatego warto mieć nalewkę przygotowaną na jego bazie w swoich zapasach.

Do jej przyrządzenia potrzebujemy tylko:

  • 50 g skruszonego bursztynu,
  • 0,5 l spirytusu 95 proc.

Przygotowanie:

  • Bursztyn myjemy w gorącej wodzie i wsypujemy do butelki. Zalewamy go spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie.
  • Po tym czasie nalewka jest gotowa do stosowania. Jeśli płyn skończy się, wystarczy ponownie przepłukać bursztyny i znów zalać je alkoholem.
  • Można ewentualnie wymienić garstkę bursztynów na świeże.

Kuracja na wzmocnienie odporności z wykorzystaniem nalewki bursztynowej trwa 20 dni i wygląda następująco: pierwszego dnia wypijamy 3 krople preparatu, a każdego kolejnego dnia o 1 kroplę więcej niż poprzedniego. Z kolei kuracja na przeziębienie polega na wcieraniu nalewki w klatkę piersiową, skronie, skórę za uszami, czoło i przeguby dłoni dwa razy dziennie – rano i wieczorem.

Nalewki są znanym i cenionym od wieków naturalnym sposobem na infekcje oraz poprawę odporności. Należy jednak pamiętać, by nie wypijać ich w zbyt dużych ilościach. Stosujmy je zgodnie z przeznaczeniem i nie wsiadajmy za kierownicę bezpośrednio po zażyciu. Nie zapominajmy, że powstały one na bazie alkoholu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce