Najlepsze nalewki na przeziębienie – przepisy
W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje. Nasza odporność spada, a zmienna aura dodatkowo sprzyja chorobom dróg oddechowych. Włączanie do diety kolejnych leków i syntetycznych suplementów nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Może więc warto wypróbować starodawne receptury?
Odpowiednio sporządzone i spożywane nalewki potrafią naprawdę zdziałać cuda, jeśli chodzi o poprawę odporność czy też leczenie grypy i przeziębienia. Które z nich są najskuteczniejsze i jak zrobić je samodzielnie we własnym domu?
Nalewka z malin z cytryną
Do przygotowania leczniczej nalewki z malin i cytryny potrzebujemy:
- 1 kg malin,
- 2 cytryny,
- 1 l spirytusu 96 proc. albo ½ l spirytusu i ½ l wódki,
- 1 kg cukru.
Przygotowanie:
- Maliny delikatnie opłukujemy i osuszamy – najlepiej papierowym ręcznikiem. Cytryny wraz ze skórkami również dobrze czyścimy, a następnie kroimy w plastry.
- Następnie maliny wraz z cytryną wkładamy do dużego słoja o pojemności ok. 2-3 litrów, zasypujemy je cukrem i zalewamy alkoholem.
- Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na pół roku. Od czasu do czasu wstrząsamy zawartością, by cukier lepiej się rozpuścił.
- Po tym czasie nalewkę rozlewamy do butelek, wcześniej filtrując ją przez gazę lub drobne sitko.
Ciemna strona banana
Nalewkę z malin i cytryny pijemy profilaktycznie i wspomagająco w okresie leczenia infekcji w ilości 1 łyżki stołowej 2-3 razy dziennie samą lub jako dodatek do herbaty. Należy jednak pamiętać, by herbata nie była gorąca. Powinna mieć maksymalnie 60 stopni Celsjusza, by nie zniszczyła leczniczego działania nalewki.
Nalewka z owocu dzikiej róży
Dzika róża słynie z wysokiej zawartości witaminy C, więc nic dziwnego, że można z niej przygotować leczniczą nalewkę.
Potrzebne składniki:
- 1 kg owoców dzikiej róży,
- 1 l wódki
- 1,5 szkl. cukru,
- 1 szkl. wody.
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i osuszamy, a następnie wkładamy do zamrażarki na 24 godziny. Po upłynięciu doby owce rozmrażamy na sitku i nakłuwamy je widelcem. Przekładamy do dużego słoika i zalewamy alkoholem. Słoik dobrze zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie, pamiętając, by co kilka dni potrząsnąć zawartością.
- Następnie do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy do niej cukier i podgrzewamy do momentu jego rozpuszczenia się.
- Tak przygotowany syrop wlewamy do słoika z dziką różą i wódką. Zakręcamy i znów odstawiamy na 2 tygodnie.
- Po tym czasie zawartość słoika przecedzamy przez drobne sito, wyciskając dodatkowo sok z owoców.
- Płyn znów zlewamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy na 2 miesiące. Następnie nalewkę ponownie przecedzamy, by nabrała klarowności.
Nalewkę z owocu dzikiej róży należy pić w ilości 50 ml dziennie, czyli jeden większy lub dwa mniejsze kieliszki.
Nalewka bursztynowa
Lecznicze właściwości bursztynu znane są już od czasów średniowiecza. Wzmacnia on odporność i pomaga w walce z przeziębieniem, dlatego warto mieć nalewkę przygotowaną na jego bazie w swoich zapasach.
Do jej przyrządzenia potrzebujemy tylko:
- 50 g skruszonego bursztynu,
- 0,5 l spirytusu 95 proc.
Przygotowanie:
- Bursztyn myjemy w gorącej wodzie i wsypujemy do butelki. Zalewamy go spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie.
- Po tym czasie nalewka jest gotowa do stosowania. Jeśli płyn skończy się, wystarczy ponownie przepłukać bursztyny i znów zalać je alkoholem.
- Można ewentualnie wymienić garstkę bursztynów na świeże.
Kuracja na wzmocnienie odporności z wykorzystaniem nalewki bursztynowej trwa 20 dni i wygląda następująco: pierwszego dnia wypijamy 3 krople preparatu, a każdego kolejnego dnia o 1 kroplę więcej niż poprzedniego. Z kolei kuracja na przeziębienie polega na wcieraniu nalewki w klatkę piersiową, skronie, skórę za uszami, czoło i przeguby dłoni dwa razy dziennie – rano i wieczorem.
Nalewki są znanym i cenionym od wieków naturalnym sposobem na infekcje oraz poprawę odporności. Należy jednak pamiętać, by nie wypijać ich w zbyt dużych ilościach. Stosujmy je zgodnie z przeznaczeniem i nie wsiadajmy za kierownicę bezpośrednio po zażyciu. Nie zapominajmy, że powstały one na bazie alkoholu.