Nalewka z pigwy. Poznaj kilka sposobów na prosty, domowy trunek na jesienno-zimową porę

Nalewka z pigwy to prosty w przygotowaniu trunek, który świetnie sprawdzi się szczególnie w okresie chłodniejszych jesiennych i zimowych wieczorów. Smak nalewki zachwyci miłośników dobrego i rozgrzewającego alkoholu, zwłaszcza, że można dodać do niej także inne aromatyczne dodatki, które podbiją smak pigwówki.

nalewka z pigwyNalewka z pigwy doskonale rozgrzeje w chłodne wieczory.
Źródło zdjęć: © 123RF

Owoce pigwy doskonale sprawdzają się jako główny składnik dżemu, ciasta czy syropu. Tym razem zwróć uwagę na przygotowanie nalewki z pigwy, która ma bardzo charakterystyczny cierpki posmak.

Nalewka z pigwy – klasyczna wersja

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 0,5 litra spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj owoce pigwy, następnie osusz i pokrój na kawałki (nie zapomnij o wycięciu gniazd nasiennych). Wrzuć owoce do słoika i zasyp cukrem. Przykryj słoik ścierką, odstaw na 2 tygodnie.
  2. Po upływie czasu zlej syrop do innego naczynia i wymieszaj go ze spirytusem. Wszystko szczelnie zamknij, odstaw na kolejne 2 miesiące. Następnie przefiltruj napój i zlej do butelek.
  3. Owoce zalej wódką i po 3 tygodniach przefiltruj.
  4. Na koniec oba roztwory ze sobą połącz.

Nalewka z pigwy – miodowy przysmak

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy;
  • szklanka cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 4 łyżki płynnego miodu;
  • skórka z połówki pomarańczy;
  • sok z pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Wcześniej umyte owoce pokrój i wytnij gniazda. Następnie wrzuć do naczynia i zalej alkoholem.
  2. Całość przechowuj do 3 tygodni, po czym zlej ekstrakt i ponownie odstaw.
  3. Owoce pigwy zasyp cukrem, a następnie zamknij słoik oraz postaw w ciepłym miejscu na około tydzień. Trzymaj mieszankę, aż cukier się rozpuści.
  4. Po tym czasie zlej syrop i połącz z wcześniejszym ekstraktem. Dodaj miód, skórkę oraz sok z pomarańczy. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie.

Nalewka z pigwy – cytrynowy posmak

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • litr wódki;
  • 50 dag cukru;
  • cytryna.

Przygotowanie:

  1. Klasycznie naszykuj owoce pigwy i pokrój je w drobną kostkę.
  2. Zagotuj szklankę wody i wsyp cukier. Całość wymieszaj i dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę.
  3. Do gotującego się syropu wkładaj kawałki owoców, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  4. Po ostudzeniu wlej wódkę, przelej do naczynia i odstaw na miesiąc.
  5. Na koniec zlej do butelek.

Nalewka z pigwy – imbirowe szaleństwo

Składniki:

  • 1 kg pigwy;
  • litr spirytusu 70%;
  • 0,5 kg cukru;
  • imbir.

Przygotowanie:

  1. Pokrój umyte i oczyszczone owoce pigwy.
  2. Wrzuć owoce do słoja, po czym zalej spirytusem, a także dodaj pokrojony imbir.
  3. Odstaw przykryte naczynie na 2 tygodnie, po tym czasie odlej alkohol do innego naczynia. Do owoców wsyp cukier i znowu odstaw na kilka dni aż cukier się rozpuści.
  4. Przelej roztwór cukru do spirytusu, wymieszaj i odstaw na kilka miesięcy.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany