Trwa ładowanie...
d3byxbk

Nalewka z pigwy. Poznaj kilka sposobów na prosty, domowy trunek na jesienno-zimową porę

Nalewka z pigwy to prosty w przygotowaniu trunek, który świetnie sprawdzi się szczególnie w okresie chłodniejszych jesiennych i zimowych wieczorów. Smak nalewki zachwyci miłośników dobrego i rozgrzewającego alkoholu, zwłaszcza, że można dodać do niej także inne aromatyczne dodatki, które podbiją smak pigwówki.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Nalewka z pigwy doskonale rozgrzeje w chłodne wieczory.
Nalewka z pigwy doskonale rozgrzeje w chłodne wieczory. (123RF)
d3byxbk

Owoce pigwy doskonale sprawdzają się jako główny składnik dżemu, ciasta czy syropu. Tym razem zwróć uwagę na przygotowanie nalewki z pigwy, która ma bardzo charakterystyczny cierpki posmak.

Nalewka z pigwy – klasyczna wersja

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 0,5 litra spirytusu.
d3byxbk

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj owoce pigwy, następnie osusz i pokrój na kawałki (nie zapomnij o wycięciu gniazd nasiennych). Wrzuć owoce do słoika i zasyp cukrem. Przykryj słoik ścierką, odstaw na 2 tygodnie.
2. Po upływie czasu zlej syrop do innego naczynia i wymieszaj go ze spirytusem. Wszystko szczelnie zamknij, odstaw na kolejne 2 miesiące. Następnie przefiltruj napój i zlej do butelek.
3. Owoce zalej wódką i po 3 tygodniach przefiltruj.
4. Na koniec oba roztwory ze sobą połącz.

Nalewka z pigwy – miodowy przysmak

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy;
  • szklanka cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 4 łyżki płynnego miodu;
  • skórka z połówki pomarańczy;
  • sok z pomarańczy.
d3byxbk

Przygotowanie:

1. Wcześniej umyte owoce pokrój i wytnij gniazda. Następnie wrzuć do naczynia i zalej alkoholem.
2. Całość przechowuj do 3 tygodni, po czym zlej ekstrakt i ponownie odstaw.
3. Owoce pigwy zasyp cukrem, a następnie zamknij słoik oraz postaw w ciepłym miejscu na około tydzień. Trzymaj mieszankę, aż cukier się rozpuści.
4. Po tym czasie zlej syrop i połącz z wcześniejszym ekstraktem. Dodaj miód, skórkę oraz sok z pomarańczy. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie.

Nalewka z pigwy – cytrynowy posmak

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • litr wódki;
  • 50 dag cukru;
  • cytryna.
d3byxbk

Przygotowanie:

1. Klasycznie naszykuj owoce pigwy i pokrój je w drobną kostkę.
2. Zagotuj szklankę wody i wsyp cukier. Całość wymieszaj i dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę.
3. Do gotującego się syropu wkładaj kawałki owoców, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
4. Po ostudzeniu wlej wódkę, przelej do naczynia i odstaw na miesiąc.
5. Na koniec zlej do butelek.

Nalewka z pigwy – imbirowe szaleństwo

Składniki:

  • 1 kg pigwy;
  • litr spirytusu 70%;
  • 0,5 kg cukru;
  • imbir.
d3byxbk

Przygotowanie:

1. Pokrój umyte i oczyszczone owoce pigwy.
2. Wrzuć owoce do słoja, po czym zalej spirytusem, a także dodaj pokrojony imbir.
3. Odstaw przykryte naczynie na 2 tygodnie, po tym czasie odlej alkohol do innego naczynia. Do owoców wsyp cukier i znowu odstaw na kilka dni aż cukier się rozpuści.
4. Przelej roztwór cukru do spirytusu, wymieszaj i odstaw na kilka miesięcy.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

d3byxbk

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3byxbk

Podziel się opinią

Share
d3byxbk
d3byxbk
Więcej tematów