Nalewka z pigwy. Poznaj kilka sposobów na prosty, domowy trunek na jesienno-zimową porę

Nalewka z pigwy to prosty w przygotowaniu trunek, który świetnie sprawdzi się szczególnie w okresie chłodniejszych jesiennych i zimowych wieczorów. Smak nalewki zachwyci miłośników dobrego i rozgrzewającego alkoholu, zwłaszcza, że można dodać do niej także inne aromatyczne dodatki, które podbiją smak pigwówki.

nalewka z pigwyNalewka z pigwy doskonale rozgrzeje w chłodne wieczory.
Źródło zdjęć: © 123RF

Owoce pigwy doskonale sprawdzają się jako główny składnik dżemu, ciasta czy syropu. Tym razem zwróć uwagę na przygotowanie nalewki z pigwy, która ma bardzo charakterystyczny cierpki posmak.

Nalewka z pigwy – klasyczna wersja

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 0,5 litra spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj owoce pigwy, następnie osusz i pokrój na kawałki (nie zapomnij o wycięciu gniazd nasiennych). Wrzuć owoce do słoika i zasyp cukrem. Przykryj słoik ścierką, odstaw na 2 tygodnie.
  2. Po upływie czasu zlej syrop do innego naczynia i wymieszaj go ze spirytusem. Wszystko szczelnie zamknij, odstaw na kolejne 2 miesiące. Następnie przefiltruj napój i zlej do butelek.
  3. Owoce zalej wódką i po 3 tygodniach przefiltruj.
  4. Na koniec oba roztwory ze sobą połącz.

Nalewka z pigwy – miodowy przysmak

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy;
  • szklanka cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 4 łyżki płynnego miodu;
  • skórka z połówki pomarańczy;
  • sok z pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Wcześniej umyte owoce pokrój i wytnij gniazda. Następnie wrzuć do naczynia i zalej alkoholem.
  2. Całość przechowuj do 3 tygodni, po czym zlej ekstrakt i ponownie odstaw.
  3. Owoce pigwy zasyp cukrem, a następnie zamknij słoik oraz postaw w ciepłym miejscu na około tydzień. Trzymaj mieszankę, aż cukier się rozpuści.
  4. Po tym czasie zlej syrop i połącz z wcześniejszym ekstraktem. Dodaj miód, skórkę oraz sok z pomarańczy. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie.

Nalewka z pigwy – cytrynowy posmak

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • litr wódki;
  • 50 dag cukru;
  • cytryna.

Przygotowanie:

  1. Klasycznie naszykuj owoce pigwy i pokrój je w drobną kostkę.
  2. Zagotuj szklankę wody i wsyp cukier. Całość wymieszaj i dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę.
  3. Do gotującego się syropu wkładaj kawałki owoców, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  4. Po ostudzeniu wlej wódkę, przelej do naczynia i odstaw na miesiąc.
  5. Na koniec zlej do butelek.

Nalewka z pigwy – imbirowe szaleństwo

Składniki:

  • 1 kg pigwy;
  • litr spirytusu 70%;
  • 0,5 kg cukru;
  • imbir.

Przygotowanie:

  1. Pokrój umyte i oczyszczone owoce pigwy.
  2. Wrzuć owoce do słoja, po czym zalej spirytusem, a także dodaj pokrojony imbir.
  3. Odstaw przykryte naczynie na 2 tygodnie, po tym czasie odlej alkohol do innego naczynia. Do owoców wsyp cukier i znowu odstaw na kilka dni aż cukier się rozpuści.
  4. Przelej roztwór cukru do spirytusu, wymieszaj i odstaw na kilka miesięcy.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja