Nalewka z pigwy. Poznaj kilka sposobów na prosty, domowy trunek na jesienno-zimową porę

Nalewka z pigwy to prosty w przygotowaniu trunek, który świetnie sprawdzi się szczególnie w okresie chłodniejszych jesiennych i zimowych wieczorów. Smak nalewki zachwyci miłośników dobrego i rozgrzewającego alkoholu, zwłaszcza, że można dodać do niej także inne aromatyczne dodatki, które podbiją smak pigwówki.

nalewka z pigwyNalewka z pigwy doskonale rozgrzeje w chłodne wieczory.
Źródło zdjęć: © 123RF

Owoce pigwy doskonale sprawdzają się jako główny składnik dżemu, ciasta czy syropu. Tym razem zwróć uwagę na przygotowanie nalewki z pigwy, która ma bardzo charakterystyczny cierpki posmak.

Nalewka z pigwy – klasyczna wersja

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 0,5 litra spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj owoce pigwy, następnie osusz i pokrój na kawałki (nie zapomnij o wycięciu gniazd nasiennych). Wrzuć owoce do słoika i zasyp cukrem. Przykryj słoik ścierką, odstaw na 2 tygodnie.
  2. Po upływie czasu zlej syrop do innego naczynia i wymieszaj go ze spirytusem. Wszystko szczelnie zamknij, odstaw na kolejne 2 miesiące. Następnie przefiltruj napój i zlej do butelek.
  3. Owoce zalej wódką i po 3 tygodniach przefiltruj.
  4. Na koniec oba roztwory ze sobą połącz.

Nalewka z pigwy – miodowy przysmak

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy;
  • szklanka cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 4 łyżki płynnego miodu;
  • skórka z połówki pomarańczy;
  • sok z pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Wcześniej umyte owoce pokrój i wytnij gniazda. Następnie wrzuć do naczynia i zalej alkoholem.
  2. Całość przechowuj do 3 tygodni, po czym zlej ekstrakt i ponownie odstaw.
  3. Owoce pigwy zasyp cukrem, a następnie zamknij słoik oraz postaw w ciepłym miejscu na około tydzień. Trzymaj mieszankę, aż cukier się rozpuści.
  4. Po tym czasie zlej syrop i połącz z wcześniejszym ekstraktem. Dodaj miód, skórkę oraz sok z pomarańczy. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie.

Nalewka z pigwy – cytrynowy posmak

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • litr wódki;
  • 50 dag cukru;
  • cytryna.

Przygotowanie:

  1. Klasycznie naszykuj owoce pigwy i pokrój je w drobną kostkę.
  2. Zagotuj szklankę wody i wsyp cukier. Całość wymieszaj i dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę.
  3. Do gotującego się syropu wkładaj kawałki owoców, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  4. Po ostudzeniu wlej wódkę, przelej do naczynia i odstaw na miesiąc.
  5. Na koniec zlej do butelek.

Nalewka z pigwy – imbirowe szaleństwo

Składniki:

  • 1 kg pigwy;
  • litr spirytusu 70%;
  • 0,5 kg cukru;
  • imbir.

Przygotowanie:

  1. Pokrój umyte i oczyszczone owoce pigwy.
  2. Wrzuć owoce do słoja, po czym zalej spirytusem, a także dodaj pokrojony imbir.
  3. Odstaw przykryte naczynie na 2 tygodnie, po tym czasie odlej alkohol do innego naczynia. Do owoców wsyp cukier i znowu odstaw na kilka dni aż cukier się rozpuści.
  4. Przelej roztwór cukru do spirytusu, wymieszaj i odstaw na kilka miesięcy.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów