Nalewka z pigwy. Poznaj kilka sposobów na prosty, domowy trunek na jesienno-zimową porę

Nalewka z pigwy to prosty w przygotowaniu trunek, który świetnie sprawdzi się szczególnie w okresie chłodniejszych jesiennych i zimowych wieczorów. Smak nalewki zachwyci miłośników dobrego i rozgrzewającego alkoholu, zwłaszcza, że można dodać do niej także inne aromatyczne dodatki, które podbiją smak pigwówki.

nalewka z pigwyNalewka z pigwy doskonale rozgrzeje w chłodne wieczory.
Źródło zdjęć: © 123RF

Owoce pigwy doskonale sprawdzają się jako główny składnik dżemu, ciasta czy syropu. Tym razem zwróć uwagę na przygotowanie nalewki z pigwy, która ma bardzo charakterystyczny cierpki posmak.

Nalewka z pigwy – klasyczna wersja

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 0,5 litra spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj owoce pigwy, następnie osusz i pokrój na kawałki (nie zapomnij o wycięciu gniazd nasiennych). Wrzuć owoce do słoika i zasyp cukrem. Przykryj słoik ścierką, odstaw na 2 tygodnie.
  2. Po upływie czasu zlej syrop do innego naczynia i wymieszaj go ze spirytusem. Wszystko szczelnie zamknij, odstaw na kolejne 2 miesiące. Następnie przefiltruj napój i zlej do butelek.
  3. Owoce zalej wódką i po 3 tygodniach przefiltruj.
  4. Na koniec oba roztwory ze sobą połącz.

Nalewka z pigwy – miodowy przysmak

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy;
  • szklanka cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 4 łyżki płynnego miodu;
  • skórka z połówki pomarańczy;
  • sok z pomarańczy.

Przygotowanie:

  1. Wcześniej umyte owoce pokrój i wytnij gniazda. Następnie wrzuć do naczynia i zalej alkoholem.
  2. Całość przechowuj do 3 tygodni, po czym zlej ekstrakt i ponownie odstaw.
  3. Owoce pigwy zasyp cukrem, a następnie zamknij słoik oraz postaw w ciepłym miejscu na około tydzień. Trzymaj mieszankę, aż cukier się rozpuści.
  4. Po tym czasie zlej syrop i połącz z wcześniejszym ekstraktem. Dodaj miód, skórkę oraz sok z pomarańczy. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie.

Nalewka z pigwy – cytrynowy posmak

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • litr wódki;
  • 50 dag cukru;
  • cytryna.

Przygotowanie:

  1. Klasycznie naszykuj owoce pigwy i pokrój je w drobną kostkę.
  2. Zagotuj szklankę wody i wsyp cukier. Całość wymieszaj i dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę.
  3. Do gotującego się syropu wkładaj kawałki owoców, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  4. Po ostudzeniu wlej wódkę, przelej do naczynia i odstaw na miesiąc.
  5. Na koniec zlej do butelek.

Nalewka z pigwy – imbirowe szaleństwo

Składniki:

  • 1 kg pigwy;
  • litr spirytusu 70%;
  • 0,5 kg cukru;
  • imbir.

Przygotowanie:

  1. Pokrój umyte i oczyszczone owoce pigwy.
  2. Wrzuć owoce do słoja, po czym zalej spirytusem, a także dodaj pokrojony imbir.
  3. Odstaw przykryte naczynie na 2 tygodnie, po tym czasie odlej alkohol do innego naczynia. Do owoców wsyp cukier i znowu odstaw na kilka dni aż cukier się rozpuści.
  4. Przelej roztwór cukru do spirytusu, wymieszaj i odstaw na kilka miesięcy.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają