Nalewka z pigwy. Poznaj kilka sposobów na prosty, domowy trunek na jesienno-zimową porę
Nalewka z pigwy to prosty w przygotowaniu trunek, który świetnie sprawdzi się szczególnie w okresie chłodniejszych jesiennych i zimowych wieczorów. Smak nalewki zachwyci miłośników dobrego i rozgrzewającego alkoholu, zwłaszcza, że można dodać do niej także inne aromatyczne dodatki, które podbiją smak pigwówki.
Źródło zdjęć: © 123RF
Owoce pigwy doskonale sprawdzają się jako główny składnik dżemu, ciasta czy syropu. Tym razem zwróć uwagę na przygotowanie nalewki z pigwy, która ma bardzo charakterystyczny cierpki posmak.
Nalewka z pigwy – klasyczna wersja
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy;
- 1 kg cukru;
- 0,5 litra wódki;
- 0,5 litra spirytusu.
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj owoce pigwy, następnie osusz i pokrój na kawałki (nie zapomnij o wycięciu gniazd nasiennych). Wrzuć owoce do słoika i zasyp cukrem. Przykryj słoik ścierką, odstaw na 2 tygodnie.
- Po upływie czasu zlej syrop do innego naczynia i wymieszaj go ze spirytusem. Wszystko szczelnie zamknij, odstaw na kolejne 2 miesiące. Następnie przefiltruj napój i zlej do butelek.
- Owoce zalej wódką i po 3 tygodniach przefiltruj.
- Na koniec oba roztwory ze sobą połącz.
Nalewka z pigwy – miodowy przysmak
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy;
- szklanka cukru;
- 0,5 litra wódki;
- 4 łyżki płynnego miodu;
- skórka z połówki pomarańczy;
- sok z pomarańczy.
Przygotowanie:
- Wcześniej umyte owoce pokrój i wytnij gniazda. Następnie wrzuć do naczynia i zalej alkoholem.
- Całość przechowuj do 3 tygodni, po czym zlej ekstrakt i ponownie odstaw.
- Owoce pigwy zasyp cukrem, a następnie zamknij słoik oraz postaw w ciepłym miejscu na około tydzień. Trzymaj mieszankę, aż cukier się rozpuści.
- Po tym czasie zlej syrop i połącz z wcześniejszym ekstraktem. Dodaj miód, skórkę oraz sok z pomarańczy. Odstaw nalewkę na 2 tygodnie.
Nalewka z pigwy – cytrynowy posmak
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy;
- litr wódki;
- 50 dag cukru;
- cytryna.
Przygotowanie:
- Klasycznie naszykuj owoce pigwy i pokrój je w drobną kostkę.
- Zagotuj szklankę wody i wsyp cukier. Całość wymieszaj i dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę.
- Do gotującego się syropu wkładaj kawałki owoców, gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
- Po ostudzeniu wlej wódkę, przelej do naczynia i odstaw na miesiąc.
- Na koniec zlej do butelek.
Nalewka z pigwy – imbirowe szaleństwo
Składniki:
- 1 kg pigwy;
- litr spirytusu 70%;
- 0,5 kg cukru;
- imbir.
Przygotowanie:
- Pokrój umyte i oczyszczone owoce pigwy.
- Wrzuć owoce do słoja, po czym zalej spirytusem, a także dodaj pokrojony imbir.
- Odstaw przykryte naczynie na 2 tygodnie, po tym czasie odlej alkohol do innego naczynia. Do owoców wsyp cukier i znowu odstaw na kilka dni aż cukier się rozpuści.
- Przelej roztwór cukru do spirytusu, wymieszaj i odstaw na kilka miesięcy.