Trwa ładowanie...
d2hhaum
24-03-2021 09:38

Najlepsze naleśniki pod słońcem. Zapiekane pyszności

Przepis

Naleśniki zapiekane z serem i sosem budyniowym to świetny pomysł na kolację dla dużych i małych łasuchów. Naleśniki wychodzą bardzo miękkie i delikatne, a sos dosłownie rozpływa się w ustach. Do serowego farszu możecie dodać ulubione owoce lub bakalie. Będzie pysznie! Przepis z bloga "Di bloguje".

d2hhaum
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Masa serowa:

  • 400 g sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 ml ml śmietany 18 proc.
  • 70 g cukru (zwykłego) do piany z białek
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (może być dowolny smak)
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Sos budyniowy:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
Przepis
  • Jajka należy ubić, dodać wodę, mleko, sól i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
  • Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
  • Przygotować masę serową. Masło utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym.
  • Dodać żółtka, ser, śmietanę oraz aromat cytrynowy.
  • Białka z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
  • Masę (po około 2 czubate łyżki) rozsmarować na plackach.
  • Do środka placków złożyć dwa brzegi, a następnie dość luźno pozwijać je w rulony.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać w nim pozwijane naleśniki.
  • Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Powstałym sosem polać po naleśnikach i całość nakryć pokrywką lub folią aluminiową.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.
Najlepsze naleśniki pod słońcem. Zapiekane pyszności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj