Trwa ładowanie...
d34tc3k

Najlepsze naleśniki pod słońcem. Zapiekane pyszności

Przepis

Naleśniki zapiekane z serem i sosem budyniowym to świetny pomysł na kolację dla dużych i małych łasuchów. Naleśniki wychodzą bardzo miękkie i delikatne, a sos dosłownie rozpływa się w ustach. Do serowego farszu możecie dodać ulubione owoce lub bakalie. Będzie pysznie! Przepis z bloga "Di bloguje".

3.1
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Najlepsze naleśniki pod słońcem. Zapiekane pyszności
Di bloguje
Składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Masa serowa:

  • 400 g sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 ml ml śmietany 18 proc.
  • 70 g cukru (zwykłego) do piany z białek
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (może być dowolny smak)
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Sos budyniowy:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
Przepis
  • Jajka należy ubić, dodać wodę, mleko, sól i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
  • Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
  • Przygotować masę serową. Masło utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym.
  • Dodać żółtka, ser, śmietanę oraz aromat cytrynowy.
  • Białka z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
  • Masę (po około 2 czubate łyżki) rozsmarować na plackach.
  • Do środka placków złożyć dwa brzegi, a następnie dość luźno pozwijać je w rulony.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać w nim pozwijane naleśniki.
  • Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Powstałym sosem polać po naleśnikach i całość nakryć pokrywką lub folią aluminiową.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.
Najlepsze naleśniki pod słońcem. Zapiekane pyszności
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d34tc3k

Podziel się opinią

10
2
Share
d34tc3k
d34tc3k
d34tc3k
d34tc3k
Więcej tematów
d34tc3k