Najlepsze naleśniki pod słońcem. Zapiekane pyszności
Naleśniki zapiekane z serem i sosem budyniowym to świetny pomysł na kolację dla dużych i małych łasuchów. Naleśniki wychodzą bardzo miękkie i delikatne, a sos dosłownie rozpływa się w ustach. Do serowego farszu możecie dodać ulubione owoce lub bakalie. Będzie pysznie! Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Masa serowa:
- 400 g sera białego półtłustego
- 2 jajka
- 50 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 100 ml ml śmietany 18 proc.
- 70 g cukru (zwykłego) do piany z białek
- 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (może być dowolny smak)
- kilka kropel aromatu cytrynowego
Sos budyniowy:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- Jajka należy ubić, dodać wodę, mleko, sól i wszystko dokładnie wymieszać.
- Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
- Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
- Przygotować masę serową. Masło utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym.
- Dodać żółtka, ser, śmietanę oraz aromat cytrynowy.
- Białka z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
- Masę (po około 2 czubate łyżki) rozsmarować na plackach.
- Do środka placków złożyć dwa brzegi, a następnie dość luźno pozwijać je w rulony.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać w nim pozwijane naleśniki.
- Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Powstałym sosem polać po naleśnikach i całość nakryć pokrywką lub folią aluminiową.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze