Najlepsze naleśniki pod słońcem. Zapiekane pyszności

Naleśniki zapiekane z serem i sosem budyniowym to świetny pomysł na kolację dla dużych i małych łasuchów. Naleśniki wychodzą bardzo miękkie i delikatne, a sos dosłownie rozpływa się w ustach. Do serowego farszu możecie dodać ulubione owoce lub bakalie. Będzie pysznie! Przepis z bloga "Di bloguje".

Najlepsze naleśniki pod słońcem. Zapiekane pysznościNajlepsze naleśniki pod słońcem. Zapiekane pyszności
Diana Rusiłowicz

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Masa serowa:

  • 400 g sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 100 ml ml śmietany 18 proc.
  • 70 g cukru (zwykłego) do piany z białek
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego (może być dowolny smak)
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Sos budyniowy:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego

Przepis

  • Jajka należy ubić, dodać wodę, mleko, sól i wszystko dokładnie wymieszać.
  • Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
  • Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.
  • Przygotować masę serową. Masło utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym.
  • Dodać żółtka, ser, śmietanę oraz aromat cytrynowy.
  • Białka z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
  • Masę (po około 2 czubate łyżki) rozsmarować na plackach.
  • Do środka placków złożyć dwa brzegi, a następnie dość luźno pozwijać je w rulony.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać w nim pozwijane naleśniki.
  • Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Powstałym sosem polać po naleśnikach i całość nakryć pokrywką lub folią aluminiową.
  • Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯