Najbardziej kontrowersyjny dodatek do rosołu. Nawet Robert Makłowicz jest zniesmaczony

Niedzielny rosół nigdy nie traci na swej mocy i nawet w sezonie wiosennym czy letnim, gdy botwinka i chłodnik rządzą naszym menu, rosół wciąż pozostaje królem zup. Koperek czy pietruszka? Makaron jajeczny czy kostka z kaszy manny? Każdy ma swoje ulubione dodatki. Ale jeden z nich słusznie zyskał miano mocno kontrowersyjnego, choć wielu z nas dodaje go do rosołu.

Robert MakłowiczRobert Makłowicz i zaskakujące wyznanie
Źródło zdjęć: © Instagram

Kontrowersyjny dodatek do rosołu

Rosół to klasyka kuchni polskiej – pozornie banalna zupa, będąca wywarem mięsnym z dodatkiem jarzyn. Na talerzu podawana najczęściej z makaronem i marchewką, obowiązkowo okraszona polskimi ziołami. Do wyboru natka pietruszki lub świeży koperek. Świeżo mielony pieprz to dodatek obligatoryjny, niektórzy też nie odmawiają sobie kilku kropelek płynnego wyciągu m.in. z lubczyku, zwanego potocznie maggi. Ten ostatni akcent wydaje się kontrowersyjny, dla wielu z pewnością nie do przyjęcia.

Jak się okazuje, są jednak bardziej szokujące dodatki do rosołu. Oczywiście nie dla każdego będzie to zaskoczeniem, wszak każdy zgodnie przyzna, że nawet jeżeli nie próbował, to choćby słyszał o rosole z dodatkiem… ziemniaków.

Ta wersja rosołu znana jest w wielu regionach Polski, choć istnieją głosy przypisujące zupie śląskie pochodzenie. Jak się je rosół z ziemniakami? Do czystego wywaru drobiowego, wołowego lub z mieszanych mięs zamiast makaronu dodaje się ugotowane osobno ziemniaki, mogą być również (choć to rzadziej się zdarza) w formie pure.

To właśnie ziemniaki w rosole są dodatkiem tak kontrowersyjnym dla Roberta Makłowicza.

Sekrety prawdziwego rosołu

Makłowicz ostro o niekonwencjonalnym rosole

W programie "Drugie śniadanie mistrzów" pojawił się obok Magdy Gessler czy Andrzeja Grabowskiego Robert Makłowicz. Gdy prowadzący, Marcin Meller, zapytał o szokujące doświadczenie związane z kosztowaniem nowych smaków, Robert Makłowicz odpowiedział przewrotnie.

Jak się okazuje dla najbardziej znanego polskiego krytyka kulinarnego, podróżnika i miłośnika dobrej kuchni odległe kulturowo dania nie są szczególnie kontrowersyjne w porównaniu z poczciwym polskim rosołem z dodatkiem ziemniaków.

Z typową dla siebie emfazą Makłowicz przyznaje, że nawet dania azjatyckie, jak wietnamski specjał, czyli wyrwane, jeszcze bijące serce węża nie robi na nim takiego wrażenia jak rosół z ukochaną przez Polaków bulwą.

Czy faktycznie rosół z ziemniakami jest nawet dla nas, Polaków, tak bardzo szokujący? Trudno powiedzieć, ale jedno jest pewne: nic tak nie poróżni dwóch Polaków, jak spór o to, co należy dodać do gotującego się rosołu.

Rosół z ziemniakami
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość