Najbardziej kontrowersyjny dodatek do rosołu. Nawet Robert Makłowicz jest zniesmaczony

Niedzielny rosół nigdy nie traci na swej mocy i nawet w sezonie wiosennym czy letnim, gdy botwinka i chłodnik rządzą naszym menu, rosół wciąż pozostaje królem zup. Koperek czy pietruszka? Makaron jajeczny czy kostka z kaszy manny? Każdy ma swoje ulubione dodatki. Ale jeden z nich słusznie zyskał miano mocno kontrowersyjnego, choć wielu z nas dodaje go do rosołu.

Robert MakłowiczRobert Makłowicz i zaskakujące wyznanie
Źródło zdjęć: © Instagram

Kontrowersyjny dodatek do rosołu

Rosół to klasyka kuchni polskiej – pozornie banalna zupa, będąca wywarem mięsnym z dodatkiem jarzyn. Na talerzu podawana najczęściej z makaronem i marchewką, obowiązkowo okraszona polskimi ziołami. Do wyboru natka pietruszki lub świeży koperek. Świeżo mielony pieprz to dodatek obligatoryjny, niektórzy też nie odmawiają sobie kilku kropelek płynnego wyciągu m.in. z lubczyku, zwanego potocznie maggi. Ten ostatni akcent wydaje się kontrowersyjny, dla wielu z pewnością nie do przyjęcia.

Jak się okazuje, są jednak bardziej szokujące dodatki do rosołu. Oczywiście nie dla każdego będzie to zaskoczeniem, wszak każdy zgodnie przyzna, że nawet jeżeli nie próbował, to choćby słyszał o rosole z dodatkiem… ziemniaków.

Ta wersja rosołu znana jest w wielu regionach Polski, choć istnieją głosy przypisujące zupie śląskie pochodzenie. Jak się je rosół z ziemniakami? Do czystego wywaru drobiowego, wołowego lub z mieszanych mięs zamiast makaronu dodaje się ugotowane osobno ziemniaki, mogą być również (choć to rzadziej się zdarza) w formie pure.

To właśnie ziemniaki w rosole są dodatkiem tak kontrowersyjnym dla Roberta Makłowicza.

Sekrety prawdziwego rosołu

Makłowicz ostro o niekonwencjonalnym rosole

W programie "Drugie śniadanie mistrzów" pojawił się obok Magdy Gessler czy Andrzeja Grabowskiego Robert Makłowicz. Gdy prowadzący, Marcin Meller, zapytał o szokujące doświadczenie związane z kosztowaniem nowych smaków, Robert Makłowicz odpowiedział przewrotnie.

Jak się okazuje dla najbardziej znanego polskiego krytyka kulinarnego, podróżnika i miłośnika dobrej kuchni odległe kulturowo dania nie są szczególnie kontrowersyjne w porównaniu z poczciwym polskim rosołem z dodatkiem ziemniaków.

Z typową dla siebie emfazą Makłowicz przyznaje, że nawet dania azjatyckie, jak wietnamski specjał, czyli wyrwane, jeszcze bijące serce węża nie robi na nim takiego wrażenia jak rosół z ukochaną przez Polaków bulwą.

Czy faktycznie rosół z ziemniakami jest nawet dla nas, Polaków, tak bardzo szokujący? Trudno powiedzieć, ale jedno jest pewne: nic tak nie poróżni dwóch Polaków, jak spór o to, co należy dodać do gotującego się rosołu.

Rosół z ziemniakami
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść