Zupa warzywna z makaronem. Solidna porcja witamin

Wiosna nas nie rozpieszcza, dlatego warto zadbać o odporność i nie rezygnować z rozgrzewających dań. W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż talerz pysznej parującej zupy pełnej wartościowych składników. Kto się skusi? Przepis na zupę warzywną pochodzi z bloga "Kwelka gotuje".

Zupa warzywna z makaronem. Solidna porcja witaminZupa warzywna z makaronem. Solidna porcja witamin
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 150 g białej fasoli namoczonej na noc lub puszka fasoli
  • 3 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 żółta lub czerwona papryka
  • ok. 150 g dynia
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ok. 1,5 l. wody lub bulionu
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 100 g makaronu np. muszelki, oregano

Przepis

  • Marchewkę pokrój w krążki, pomidory sparz i pokrój, pozostałe warzywa pokrój w kostkę.
  • Makaron ugotuj i odcedź. W garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulę z dynią, papryką, cukinią i marchewką posypując solą i pieprzem.
  • Wlej bulion, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj ok. 20 min. Dodaj fasolę i pomidory i gotuj jeszcze 10 min. W razie potrzeby dolej wodę.
  • Do zupy dodaj makaron i dopraw do smaku. Gotową zupę podawaj posypaną oregano.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki