Naj... jedzenie na świecie!

Wielu jest też zapaleńców, którzy stają do zawodów i tworzą mega kanapki, pizze giganty, czy monstrualne ciasta

Obraz

/ 9Kanapka? Raczej kanapa!

Obraz
© archiwum

Bicie rekordów w dziedzinie kulinariów wywołuje sporo emocji. Wielu jest też zapaleńców, którzy stają do zawodów i tworzą mega kanapki, pizze giganty, czy monstrualne ciasta. Rozmach, z jakim pracują, robi niesamowite wrażenie, a efekty ich działania bywają naprawdę zaskakujące.

Kanapka? Raczej kanapa!
Zaczynamy z grubej, a raczej długiej rury. Od mierzącej 1,5 km kanapki. Podobno - 1,5 km. Dlaczego podobno? Otóż w 2008 roku organizatorzy bicia rekordu na najdłuższą kanapkę, postanowili zrobić 1,5 km sandwicza. Do obłożenia pieczywa zużyli aż 1400 kg mięsa. Wszystko szło świetnie. Kanapka powstała i zgodnie z planem miała trafić do gigantycznej gabloty ustawionej w jednym z parków w Teheranie. Najpierw jednak kulinarnie dzieło mieli zmierzyć przedstawiciele Księgi Rekordów Guinnessa. I tu zaczęły się kłopoty. Zanim dokonano pomiaru, licznie zgromadzona publiczność rzuciła się na kanapkę i zwyczajnie ją zjadła. Tak więc pierwszy opisany tu rekordzista nie został ani oficjalnie zmierzony, ani zważony. Zostało po nim tylko smaczne wspomnienie i zapisy filmowe z tworzenia mega kanapki.

/ 9Ogromne pizze

Obraz
© archiwum

Rekord Ginessa na najdłuższą pizzę świata należy do Polski. Został ustanowiony w 2010 roku przez krakowską pizzeria Magillo oraz sieć sklepów Makro. Pizza wykonana przez kucharzy miała długość 1010 metrów I 28 cm. Tym samym pobili oni rekord mieszkańców toskańskiej miejscowości Massa, których pizza miała długość 405 m.

Największa okrągła pizza świata, która trafiła do Księgi Rekordów Guinnessa, miała 37,4 metra średnicy. Upieczono ją w Norwood w RPA z 450 kg mąki.

/ 9Ach te ciacha

Obraz
© archiwum

Duża konkurencja jest też w dziedzinie cukierniczej. Za największy pączek świata uważany jest powstały w 2004 roku i wystawiony na targach w Nowym Yorku, wypiek ważący blisko 400 kg. Słodka bułka miała ponad 180 cm średnicy i pół metra grubości. By uwiecznić na zdjęciu największe ciastko świata trzeba było użyć 30-metrowego podnośnika. Giganta upiekła w 2003 roku firma Immaculate Baking Co. Ciastko miało ponad 30 metrów średnicy, a ważyło 18 ton.

Do Księgi Rekordów Guinessa trafiło też znacznie mniejsze ciasteczko. Stworzone przez Simona Morgana i Paula Thackera ciastko typu custard cream miało 59 cm długości i 39 szerokości. Ważyło prawie 16 kg. Tworzenie działa trwało 11,5 godziny, a słodki wypiek został sprzedany na internetowej aukcji za 410 funtów.

Cukiernicy z Niemiec upiekli z kolei rekordowo duży kerststol, uznany za największe świąteczne ciasto świata. Ciasto ważyło prawie 4200 kg i powstawało przez dwa dni.

/ 9Słodki rekordzista

Obraz
© archiwum

Chyba każde dziecko marzy, żeby kiedyś zobaczyć coś takiego. W obliczu tego łakocia można się poczuć jak Alicja w Krainie Czarów, oczywiście już po zmniejszeniu. Mowa o tabliczce czekolady, którą z okazji 10-lecia swojej działalności wyprodukowała firma Grand Candy. Czekolada miała 5,6 metra długości, 2,7 metra szerokości i 25 cm grubości. To ważące 4410 kg dzieło powstawało przez 4 dni. Twórcy gigantycznej tabliczki nie ograniczyli się do ilości. Zadbali też o jakość. Do wyprodukowania czekolady wykorzystano 500 kg importowanych z Afryki ziaren kakaowca i 300 kg cukru. Podobno przeciętny zjadacz czekolady, by uporać się z tą tabliczką, potrzebowałby ponad 400 lat.

/ 9Lodowe szaleństwo

Obraz
© archiwum

W ubiegłym miesiącu kanadyjski oddział lodziarni Dairy Queen świętował 30-lat swojej działalności. Tak poważny jubileusz wymagał niezwykłej oprawy. Przez cały rok pracowało nad nią 100 osób. Na placu Younge-Dundas Square w Toronto, powstał niezwykły lodowy smakołyk. Tort lodowy stworzony z ponad 9 ton lodów, 91 kg ciasta biszkoptowego oraz 136 kg polewy i ciastek Oreo. Ważeniem tortu zajął się przedstawiciel Guinnessa. Wynik - 10 ton i 130 kg. Tym samym lodowy tort z Toronto pokonał poprzedniego rekordzistę stworzonego w 2006 roku w Pekinie o blisko 1,5 tony.

/ 9Fura mięsa

Obraz
© archiwum

Lodowy tort to nie jedyny tegoroczny rekordzista. W marcu padł rekord na największą ilość mięsa z grilla. W sercu argentyńskiej papmy hurtownia mięsa Frigorifico Pico, świętowała swoje 30 urodziny. Na imprezę zaproszono nie tylko okolicznych mieszkańców (wszystkich, którzy mieli ochotę na ucztę), ale też przedstawiciela Guinnessa. Surowe mięso przeznaczone do pieczenia ważyło 13,7 tony. Rano w dniu uczty, przy pomocy żołnierzy mięso zostało wyładowane z ciężarówek i trafiło na 250 metalowych rusztów. Po pięciu godzinach żeberka były gotowe. Podczas pieczenia mięso straciło około 30 proc. masy, ale i tak wystarczyło go do nakarmienia 20 tys. ludzi i zdobycia rekordu Guinnessa.

/ 9Rekordowy szaszłyk

Obraz
© archiwum

Nie tylko duże firmy, ale też zwykli ludzie mogą się zapisać w Księdze Rekordów Guinnessa. Dowiedli tego Leon Ekery i setka jego przyjaciół i rodziny. W maju tego roku w El Paso w Teksasie upiekli największego szaszłyka na świecie. Miał on 8 metrów i 70 cm. Na szpikulec nadziano około 18 kg jagnięciny, którą przyprawiono jedynie solą morską.

/ 9Niezły pasztet

Obraz
© archiwum

W 2011 roku kulinarnych rekordów padło sporo. Nie tylko w dalekim świecie, ale także u nas. Gotowaliśmy to co potrafimy najlepiej - polskie specjały - czyli bigos i pasztet. Gigantyczny pasztet o wymiarach 75 na 110 cm, ważył aż 102 kg. Powstał ze 117 kg mięsa (jelenia, sarny, dzika i bażanta), suszonych grzybów, śmietany, jaj, warzyw i czerstwej bułki, doprawiony został winem, koniakiem i specjalnie dobranymi przyprawami.Rekordowy pasztet był podobno nie tylko najcięższy, ale także wyborny w smaku.

/ 9Ale bigos!

Obraz
© archiwum

Kucharze z podtarnowskich Gorzyc postanowili z kolei zaszaleć przy produkcji bigosu. Ugotowali go ponad pół tony. Przy tak wielkim gotowaniu dobranie proporcji wszystkich składników to dopiero sztuka. Podobnie jak wymieszanie dania w gigantycznej patelni. Czym wymieszać przeszło 520 kg kapusty i kiełbasy z dodatkiem ziemniaków i przypraw? Wiosłem. Dobrze sprawdziła się też specjalnie do tego celu stworzona motyka do mieszania.Choć nie było łatwo - w końcu się udało. Bigos był nie tylko pyszny, ale też rekordowo wielki.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce