WAŻNE
TERAZ

Straż Graniczna zatrzymała kolejne osoby. Nowe dane

Na deser zrobiłam te pyszne naleśniki. Smakują jak uwielbiane praliny

Jeśli uwielbiasz smak pralin raffaello, ten deser będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Delikatne naleśniki w połączeniu z kremowym, kokosowo-migdałowym nadzieniem tworzą kompozycję, której nie sposób się oprzeć. Wystarczy kilka składników, by stworzyć wyjątkowy deser, który zachwyci każdego łasucha.

Naleśniki z kremem raffaello Naleśniki z kremem raffaello
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | unknown

Naleśniki to klasyka, którą można przygotować na wiele sposobów, ale w wersji inspirowanej smakiem Raffaello nabierają wyjątkowego charakteru. Krem na bazie mascarpone, śmietanki, kokosa i migdałów jest niesamowicie delikatny, ale jednocześnie sycący i pełen smaku. Nie potrzebujesz piekarnika, wystarczy patelnia i kilka prostych składników, by stworzyć prawdziwie wykwintny deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy naleśniki bez mąki mogą się udać? My już wiemy

Przepis na naleśniki z kremem Raffaello

Naleśniki z kremem Raffaello to idealne połączenie delikatnego ciasta i aksamitnego, kokosowo-migdałowego nadzienia, które smakuje jak kultowe praliny. Są proste w przygotowaniu, efektowne i rozpływają się w ustach. Można je podać z białą czekoladą, owocami lub odrobiną miodu.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki wody gazowanej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju lub roztopionego masła.

Krem Raffaello:

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki zmielonych migdałów.

Przygotowanie:

  1. Ciasto naleśnikowe: mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, mleko i wodę gazowaną, wbijam jajko i mieszam trzepaczką na gładką masę, dodaję olej, odstawiam ciasto na 15-20 minut, rozgrzewam patelnię i smażę cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron (najlepiej na patelni naleśnikowej).
  2. Krem Raffaello: śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję mascarpone i delikatnie mieszam, wsypuję wiórki kokosowe i zmielone migdały, całość dokładnie mieszam na jednolitą masę.
  3. Na końcu naleśniki smaruję kremem, składam w trójkąty lub roluję, posypuję dodatkową porcją wiórków kokosowych i podaję od razu lub schłodzone.

Jak podać naleśniki Raffaello, by wyglądały jak z cukierni?

Aby naleśniki wyglądały jeszcze bardziej apetycznie, warto posypać je dodatkową porcją wiórków kokosowych i zmielonych migdałów. Świetnie komponują się też z płynną białą czekoladą lub sosem waniliowym, które podkreślą ich smak. Dla kontrastu można dodać kilka malin lub truskawek, które przełamią słodycz kremu delikatną kwasowością.

Jak zrobić fit wersję naleśników Raffaello?

Jeśli chcesz przygotować lżejszą wersję tego deseru, wystarczy wprowadzić kilka zmian:

  • Mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową pełnoziarnistą, co sprawi, że naleśniki będą bogatsze w błonnik.
  • Zamiast cukru pudru do kremu można dodać erytrytol lub ksylitol, które mają mniej kalorii i nie powodują skoków cukru we krwi.
  • Mascarpone warto zastąpić chudym twarogiem zmiksowanym na gładko z jogurtem greckim, co znacznie obniży kaloryczność deseru.
  • Śmietankę kremówkę można zamienić na jogurt naturalny, co sprawi, że krem nadal będzie aksamitny, ale mniej tłusty.

Dzięki tym zmianom deser nadal pozostaje przepyszny, lekki i zdrowszy, a Ty możesz cieszyć się jego smakiem bez wyrzutów sumienia.

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki