Myślisz, że jesteś mistrzem jajecznicy? Całe życie robisz ją źle

Wydawałoby się, że zrobienie jajecznicy to sprawa banalna. Wystarczą jajka, masło i ewentualne dodatki. Rozgrzewasz masło na patelni, rozbijasz jajka i… już popełniłeś największy błąd. Mistrz kuchni i gwiazda telewizji, Gordon Ramsay przekonuje, iż zabierając się za jajecznicę nieco inaczej, zyskasz pewność, że zawsze wyjdzie idealna.

Jajecznica powinna być delikatna i puszysta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Kowalska-Kotwica

Jajecznica to śniadaniowy przysmak, który najchętniej jadamy w weekendy. Wreszcie jest trochę więcej czasu, żeby spokojnie usiąść przy stole i z całą rodziną rozkoszować się pysznościami. Ciepła i aromatyczna jajecznica pasuje do rodzinnych śniadań idealnie. Co prawda każdy ma swoje preferencje, ale wiadomo, że wysuszona albo zbyt słabo ścięta nie posmakuje nawet najmniej wybrednym członkom rodziny.

Jajka kurze
© 123RF.COM

Z pozoru nie jest to danie skomplikowane, ale szef kuchni Gordon Ramsay ma swój autorski sposób przyrządzania jajecznicy i twierdzi, że jest niezawodny. Na czym polega trick szefa kuchni? Na tym właśnie, żeby nie rozgrzewać patelni przed wbiciem na nią jajek. Rozbijamy jajka, kładziemy obok nich kawałek masła i dopiero wtedy stawiamy patelnię na palniku, ustawionym na średnią moc.

Całość podgrzewany do momentu aż jajka zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia i przez 20 sekund mieszamy masę. Patelnia z jajecznicą wraca na palnik, ale nie przestajemy mieszać do momentu aż jajka zaczną się ścinać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sekretny składnik. Tak, przepis znanego szefa kuchni nie obejdzie się bez sekretnego składnika. W przypadku Gordona i jego jajecznicy jest to kwaśna śmietana, 18 proc. Po dodaniu śmietany stawiamy patelnię jeszcze na moment na ogniu, aby składniki się połączyły. I voila, gotowe!

Jak zapewnia Gordon Ramsay, tak przygotowana jajecznica jest porządnie ścięta a jednocześnie niebiańsko delikatna. Musimy spróbować.

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka?

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany