Myślisz, że jesteś mistrzem jajecznicy? Całe życie robisz ją źle

Wydawałoby się, że zrobienie jajecznicy to sprawa banalna. Wystarczą jajka, masło i ewentualne dodatki. Rozgrzewasz masło na patelni, rozbijasz jajka i… już popełniłeś największy błąd. Mistrz kuchni i gwiazda telewizji, Gordon Ramsay przekonuje, iż zabierając się za jajecznicę nieco inaczej, zyskasz pewność, że zawsze wyjdzie idealna.

Jajecznica powinna być delikatna i puszysta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Kowalska-Kotwica

Jajecznica to śniadaniowy przysmak, który najchętniej jadamy w weekendy. Wreszcie jest trochę więcej czasu, żeby spokojnie usiąść przy stole i z całą rodziną rozkoszować się pysznościami. Ciepła i aromatyczna jajecznica pasuje do rodzinnych śniadań idealnie. Co prawda każdy ma swoje preferencje, ale wiadomo, że wysuszona albo zbyt słabo ścięta nie posmakuje nawet najmniej wybrednym członkom rodziny.

Jajka kurze
© 123RF.COM

Z pozoru nie jest to danie skomplikowane, ale szef kuchni Gordon Ramsay ma swój autorski sposób przyrządzania jajecznicy i twierdzi, że jest niezawodny. Na czym polega trick szefa kuchni? Na tym właśnie, żeby nie rozgrzewać patelni przed wbiciem na nią jajek. Rozbijamy jajka, kładziemy obok nich kawałek masła i dopiero wtedy stawiamy patelnię na palniku, ustawionym na średnią moc.

Całość podgrzewany do momentu aż jajka zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia i przez 20 sekund mieszamy masę. Patelnia z jajecznicą wraca na palnik, ale nie przestajemy mieszać do momentu aż jajka zaczną się ścinać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sekretny składnik. Tak, przepis znanego szefa kuchni nie obejdzie się bez sekretnego składnika. W przypadku Gordona i jego jajecznicy jest to kwaśna śmietana, 18 proc. Po dodaniu śmietany stawiamy patelnię jeszcze na moment na ogniu, aby składniki się połączyły. I voila, gotowe!

Jak zapewnia Gordon Ramsay, tak przygotowana jajecznica jest porządnie ścięta a jednocześnie niebiańsko delikatna. Musimy spróbować.

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka?

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne