Myślisz, że jesteś mistrzem jajecznicy? Całe życie robisz ją źle

Wydawałoby się, że zrobienie jajecznicy to sprawa banalna. Wystarczą jajka, masło i ewentualne dodatki. Rozgrzewasz masło na patelni, rozbijasz jajka i… już popełniłeś największy błąd. Mistrz kuchni i gwiazda telewizji, Gordon Ramsay przekonuje, iż zabierając się za jajecznicę nieco inaczej, zyskasz pewność, że zawsze wyjdzie idealna.

Jajecznica powinna być delikatna i puszysta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Kowalska-Kotwica

Jajecznica to śniadaniowy przysmak, który najchętniej jadamy w weekendy. Wreszcie jest trochę więcej czasu, żeby spokojnie usiąść przy stole i z całą rodziną rozkoszować się pysznościami. Ciepła i aromatyczna jajecznica pasuje do rodzinnych śniadań idealnie. Co prawda każdy ma swoje preferencje, ale wiadomo, że wysuszona albo zbyt słabo ścięta nie posmakuje nawet najmniej wybrednym członkom rodziny.

Jajka kurze
© 123RF.COM

Z pozoru nie jest to danie skomplikowane, ale szef kuchni Gordon Ramsay ma swój autorski sposób przyrządzania jajecznicy i twierdzi, że jest niezawodny. Na czym polega trick szefa kuchni? Na tym właśnie, żeby nie rozgrzewać patelni przed wbiciem na nią jajek. Rozbijamy jajka, kładziemy obok nich kawałek masła i dopiero wtedy stawiamy patelnię na palniku, ustawionym na średnią moc.

Całość podgrzewany do momentu aż jajka zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia i przez 20 sekund mieszamy masę. Patelnia z jajecznicą wraca na palnik, ale nie przestajemy mieszać do momentu aż jajka zaczną się ścinać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sekretny składnik. Tak, przepis znanego szefa kuchni nie obejdzie się bez sekretnego składnika. W przypadku Gordona i jego jajecznicy jest to kwaśna śmietana, 18 proc. Po dodaniu śmietany stawiamy patelnię jeszcze na moment na ogniu, aby składniki się połączyły. I voila, gotowe!

Jak zapewnia Gordon Ramsay, tak przygotowana jajecznica jest porządnie ścięta a jednocześnie niebiańsko delikatna. Musimy spróbować.

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka?

Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀