Myślisz, że jesteś mistrzem jajecznicy? Całe życie robisz ją źle

Wydawałoby się, że zrobienie jajecznicy to sprawa banalna. Wystarczą jajka, masło i ewentualne dodatki. Rozgrzewasz masło na patelni, rozbijasz jajka i… już popełniłeś największy błąd. Mistrz kuchni i gwiazda telewizji, Gordon Ramsay przekonuje, iż zabierając się za jajecznicę nieco inaczej, zyskasz pewność, że zawsze wyjdzie idealna.

Jajecznica powinna być delikatna i puszysta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Magdalena Kowalska-Kotwica

Jajecznica to śniadaniowy przysmak, który najchętniej jadamy w weekendy. Wreszcie jest trochę więcej czasu, żeby spokojnie usiąść przy stole i z całą rodziną rozkoszować się pysznościami. Ciepła i aromatyczna jajecznica pasuje do rodzinnych śniadań idealnie. Co prawda każdy ma swoje preferencje, ale wiadomo, że wysuszona albo zbyt słabo ścięta nie posmakuje nawet najmniej wybrednym członkom rodziny.

Jajka kurze
© 123RF.COM

Z pozoru nie jest to danie skomplikowane, ale szef kuchni Gordon Ramsay ma swój autorski sposób przyrządzania jajecznicy i twierdzi, że jest niezawodny. Na czym polega trick szefa kuchni? Na tym właśnie, żeby nie rozgrzewać patelni przed wbiciem na nią jajek. Rozbijamy jajka, kładziemy obok nich kawałek masła i dopiero wtedy stawiamy patelnię na palniku, ustawionym na średnią moc.

Całość podgrzewany do momentu aż jajka zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia i przez 20 sekund mieszamy masę. Patelnia z jajecznicą wraca na palnik, ale nie przestajemy mieszać do momentu aż jajka zaczną się ścinać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sekretny składnik. Tak, przepis znanego szefa kuchni nie obejdzie się bez sekretnego składnika. W przypadku Gordona i jego jajecznicy jest to kwaśna śmietana, 18 proc. Po dodaniu śmietany stawiamy patelnię jeszcze na moment na ogniu, aby składniki się połączyły. I voila, gotowe!

Jak zapewnia Gordon Ramsay, tak przygotowana jajecznica jest porządnie ścięta a jednocześnie niebiańsko delikatna. Musimy spróbować.

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka?

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇