Trwa ładowanie...

Myślisz, że jesteś mistrzem jajecznicy? Całe życie robisz ją źle

Wydawałoby się, że zrobienie jajecznicy to sprawa banalna. Wystarczą jajka, masło i ewentualne dodatki. Rozgrzewasz masło na patelni, rozbijasz jajka i… już popełniłeś największy błąd. Mistrz kuchni i gwiazda telewizji, Gordon Ramsay przekonuje, iż zabierając się za jajecznicę nieco inaczej, zyskasz pewność, że zawsze wyjdzie idealna.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Myślisz, że jesteś mistrzem jajecznicy? Całe życie robisz ją źleŹródło: Shutterstock.com
d2ktrcl

Jajecznica to śniadaniowy przysmak, który najchętniej jadamy w weekendy. Wreszcie jest trochę więcej czasu, żeby spokojnie usiąść przy stole i z całą rodziną rozkoszować się pysznościami. Ciepła i aromatyczna jajecznica pasuje do rodzinnych śniadań idealnie. Co prawda każdy ma swoje preferencje, ale wiadomo, że wysuszona albo zbyt słabo ścięta nie posmakuje nawet najmniej wybrednym członkom rodziny.

Jajka kurze 123RF.COM
Jajka kurze Źródło: 123RF.COM

Z pozoru nie jest to danie skomplikowane, ale szef kuchni Gordon Ramsay ma swój autorski sposób przyrządzania jajecznicy i twierdzi, że jest niezawodny. Na czym polega trick szefa kuchni? Na tym właśnie, żeby nie rozgrzewać patelni przed wbiciem na nią jajek. Rozbijamy jajka, kładziemy obok nich kawałek masła i dopiero wtedy stawiamy patelnię na palniku, ustawionym na średnią moc.

Całość podgrzewany do momentu aż jajka zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia i przez 20 sekund mieszamy masę. Patelnia z jajecznicą wraca na palnik, ale nie przestajemy mieszać do momentu aż jajka zaczną się ścinać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sekretny składnik. Tak, przepis znanego szefa kuchni nie obejdzie się bez sekretnego składnika. W przypadku Gordona i jego jajecznicy jest to kwaśna śmietana, 18 proc. Po dodaniu śmietany stawiamy patelnię jeszcze na moment na ogniu, aby składniki się połączyły. I voila, gotowe!

d2ktrcl

Jak zapewnia Gordon Ramsay, tak przygotowana jajecznica jest porządnie ścięta a jednocześnie niebiańsko delikatna. Musimy spróbować.

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka?

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2ktrcl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ktrcl
Więcej tematów