Przepyszny murzynek z kremem jogurtowym i malinami
Bajeczne ciacho czekoladowe z aksamitnym kremem jogurtowym i owocami. Alicja, autorka bloga "Gotuj ze mną" zdecydowała się odświeżyć klastyczny przepis na murzynka Trzeba przyznać, że efekt jest przepyszny. Wypróbujecie?
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Masło, 8 łyżek wody, kakao oraz 1 szklankę cukru zagotować. Wystudzić. 4 białka ubić, żółtka dodać do przestudzonej masy kakaowej. Dodać 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej oraz proszek do pieczenia. Na koniec dołożyć ubitą pianę z jajek delikatnie wymieszać łyżką.
Przepis
Jogurt zmiksować z budyniem, jajkami, 1 łyżką mąki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami cukru. Do formy kwadratowej o wymiarach 25 cm na 25 cm lub tortownicy o średnicy 23 cm wlać połowę ciasta kakaowego, następnie wylać masę jogurtową, posypać malinami, przykryć drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.