Mrozimy owoce jagodowe. Kilka sprawdzonych porad

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Zrób zapasy na zimę

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na owoce w pełni, warto więc część z nich zamrozić, by posłużyły w zimie. Pamiętaj jednak, że im więcej wody w produkcie, tym krótszy czas przechowywania w zamrażalniku.

/ 5Jakie owoce wybrać?

Obraz
© 123RF

Warzywa i owoce, które chcesz zamrozić, muszą być przede wszystkim dojrzałe, nieuszkodzone i jak najświeższe. Pamiętaj, że od chwili zerwania, z każdym dniem owoce i warzywa tracą cenne składniki odżywcze, dlatego staraj się zamrozić je jak najszybciej po przyniesieniu do domu.

/ 5Wstępne przygotowanie do mrożenia

Obraz
© Shutterstock.com

Mrożenie mokrych produktów nie jest dobrym pomysłem  -  pogarsza jakość żywności, powoduje, że poszczególne jej części sklejają się lub zmieniają swój naturalny kształt. Warto przed włożeniem warzyw i owoców do zamrażalnika, najpierw na parę godzin wstawić je do lodówki, by wstępnie je oziębić, a dopiero później mrozić.

/ 5Nie posklejają się

Obraz
© 123RF

Drobne owoce (truskawki, jagody, poziomki, maliny, jeżyny) po oczyszczeniu z szypułek, umyciu i osuszeniu najpierw wyłóż na tackę i tak zamróź, a dopiero potem przesyp do woreczków i opisz. W ten sposób nie posklejają się, a po rozmrożeniu, na torcie czy babeczkach będą wyglądać jak świeże.

/ 5Letnie pyszności

Obraz
© Shutterstock.com

Przed mrożeniem owoce powinny zostać opłukane i osuszone. Usuwamy szypułki i ogonki. Natomiast porzeczki mrozimy rozsypane na tacy. Czarne jagody swoje właściwości również zachowają przez rok. Aby dokładnie oczyścić i przebrać owoce, najlepiej jest zanurzyć je w wodzie na dużym sicie. Potem należy odsączyć i pozostawić do wyschnięcia. Maliny z uwagi na swoją delikatną budowę, podczas mycia mogą się uszkodzić, dlatego wybieramy te okazałe i nieuszkodzone. Ułóż je pojedynczo na tacce i tak zamróź. Potem możesz zsypać owoce do jednego woreczka kilka zamrożonych na tacy partii.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał