Mrozimy owoce jagodowe. Kilka sprawdzonych porad
Zrób zapasy na zimę
Sezon na owoce w pełni, warto więc część z nich zamrozić, by posłużyły w zimie. Pamiętaj jednak, że im więcej wody w produkcie, tym krótszy czas przechowywania w zamrażalniku.
Jakie owoce wybrać?
Warzywa i owoce, które chcesz zamrozić, muszą być przede wszystkim dojrzałe, nieuszkodzone i jak najświeższe. Pamiętaj, że od chwili zerwania, z każdym dniem owoce i warzywa tracą cenne składniki odżywcze, dlatego staraj się zamrozić je jak najszybciej po przyniesieniu do domu.
Wstępne przygotowanie do mrożenia
Mrożenie mokrych produktów nie jest dobrym pomysłem - pogarsza jakość żywności, powoduje, że poszczególne jej części sklejają się lub zmieniają swój naturalny kształt. Warto przed włożeniem warzyw i owoców do zamrażalnika, najpierw na parę godzin wstawić je do lodówki, by wstępnie je oziębić, a dopiero później mrozić.
Nie posklejają się
Drobne owoce (truskawki, jagody, poziomki, maliny, jeżyny) po oczyszczeniu z szypułek, umyciu i osuszeniu najpierw wyłóż na tackę i tak zamróź, a dopiero potem przesyp do woreczków i opisz. W ten sposób nie posklejają się, a po rozmrożeniu, na torcie czy babeczkach będą wyglądać jak świeże.
Letnie pyszności
Przed mrożeniem owoce powinny zostać opłukane i osuszone. Usuwamy szypułki i ogonki. Natomiast porzeczki mrozimy rozsypane na tacy. Czarne jagody swoje właściwości również zachowają przez rok. Aby dokładnie oczyścić i przebrać owoce, najlepiej jest zanurzyć je w wodzie na dużym sicie. Potem należy odsączyć i pozostawić do wyschnięcia. Maliny z uwagi na swoją delikatną budowę, podczas mycia mogą się uszkodzić, dlatego wybieramy te okazałe i nieuszkodzone. Ułóż je pojedynczo na tacce i tak zamróź. Potem możesz zsypać owoce do jednego woreczka kilka zamrożonych na tacy partii.