WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Dla smaku i zdrowia. Aromatyczne masło krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Doskonałe do kanapek, tostów, bagietek, mięs, czy ryb. Pomysłów na wykorzystanie masła smakowego jest wiele. Delikatny specjał świetnie łączy się z warzywami, ziołami, a nawet z musztardą. Sprawdź, jak je zrobić i wprowadź je do swojej kuchni.

/ 6Masło pietruszkowe

Obraz
© 123RF

Masło z natki pietruszki niezwykle dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs i pieczonych ziemniaków. Oprócz wyjątkowego smaku i zapachu natka pietruszki ma także wiele właściwości odżywczych. Jest m.in. źródłem żelaza oraz witaminy A i C. Dodatkowo, oprócz świeżej natki pietruszki do tego maślanego specjału możemy dodać kilka ząbków czosnku.

/ 6Masło "maitre d'hotel"

Obraz
© 123RF

Masło "maitre d'hotel" to reprezentant kuchni francuskiej. Jak przygotować ten klasyk znad Sekwany? Miękkie masło blendujemy razem z ząbkiem czosnku, natką pietruszki, szczypiorkiem i estragonem. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy masło stwardnieje kroimy je w grube plastry i podajemy z grillowanym mięsem. Jest także inna wersja przepisu "maitre d'hotel". Kostkę masła blendujemy z łyżką musztardy dijon, natką pietruszki, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą ostrej papryki.

/ 6Masło czosnkowe

Obraz
© 123RF

Masło czosnkowe jest prawdopodobnie najpopularniejszym masłem smakowym w polskich domach. Jego ostry, wyrazisty smak świetnie łączy się z ziemniakami, mięsem i grzankami. Ponadto, czosnek słynie z licznych właściwości. Jest m.in. skutecznym lekiem podczas walki z przeziębieniem.

/ 6Masło rozmarynowe

Obraz
© 123RF

Masło z rozmarynem będzie aromatycznym i smacznym dodatkiem do mięs np.cielęciny, schabu i dziczyzny. Będzie pasować również do grillowanych warzyw, a także jako dodatek do sałatek. Co więcej, rozmaryn znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. To zioło wyjątkowo dobrze wpływa na procesy trawienne m.in. wspomaga trawienie, pobudza apetyt i łagodzi wzdęcia.

/ 6Masło pomidorowe

Obraz
© 123RF

Masło z suszonymi pomidorami i bazylią docenią na pewno miłośnicy kuchni basenu Morza Śródziemnego. Jak więc przygotować masło smakowe? Drobno pokrojone składniki blendujemy razem ze masłem oraz szczyptą soli i pieprzu.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru