Kulinarne inspiracje
Doskonałe do kanapek, tostów, bagietek, mięs, czy ryb. Pomysłów na wykorzystanie masła smakowego jest wiele. Delikatny specjał świetnie łączy się z warzywami, ziołami, a nawet z musztardą. Sprawdź, jak je zrobić i wprowadź je do swojej kuchni.
Masło pietruszkowe
Masło z natki pietruszki niezwykle dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs i pieczonych ziemniaków. Oprócz wyjątkowego smaku i zapachu natka pietruszki ma także wiele właściwości odżywczych. Jest m.in. źródłem żelaza oraz witaminy A i C. Dodatkowo, oprócz świeżej natki pietruszki do tego maślanego specjału możemy dodać kilka ząbków czosnku.
Masło "maitre d'hotel"
Masło "maitre d'hotel" to reprezentant kuchni francuskiej. Jak przygotować ten klasyk znad Sekwany? Miękkie masło blendujemy razem z ząbkiem czosnku, natką pietruszki, szczypiorkiem i estragonem. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy masło stwardnieje kroimy je w grube plastry i podajemy z grillowanym mięsem. Jest także inna wersja przepisu "maitre d'hotel". Kostkę masła blendujemy z łyżką musztardy dijon, natką pietruszki, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą ostrej papryki.
Masło czosnkowe
Masło czosnkowe jest prawdopodobnie najpopularniejszym masłem smakowym w polskich domach. Jego ostry, wyrazisty smak świetnie łączy się z ziemniakami, mięsem i grzankami. Ponadto, czosnek słynie z licznych właściwości. Jest m.in. skutecznym lekiem podczas walki z przeziębieniem.
Masło rozmarynowe
Masło z rozmarynem będzie aromatycznym i smacznym dodatkiem do mięs np.cielęciny, schabu i dziczyzny. Będzie pasować również do grillowanych warzyw, a także jako dodatek do sałatek. Co więcej, rozmaryn znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. To zioło wyjątkowo dobrze wpływa na procesy trawienne m.in. wspomaga trawienie, pobudza apetyt i łagodzi wzdęcia.
Masło pomidorowe
Masło z suszonymi pomidorami i bazylią docenią na pewno miłośnicy kuchni basenu Morza Śródziemnego. Jak więc przygotować masło smakowe? Drobno pokrojone składniki blendujemy razem ze masłem oraz szczyptą soli i pieprzu.