Dla smaku i zdrowia. Aromatyczne masło krok po kroku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Doskonałe do kanapek, tostów, bagietek, mięs, czy ryb. Pomysłów na wykorzystanie masła smakowego jest wiele. Delikatny specjał świetnie łączy się z warzywami, ziołami, a nawet z musztardą. Sprawdź, jak je zrobić i wprowadź je do swojej kuchni.

/ 6Masło pietruszkowe

Obraz
© 123RF

Masło z natki pietruszki niezwykle dobrze sprawdzi się jako dodatek do mięs i pieczonych ziemniaków. Oprócz wyjątkowego smaku i zapachu natka pietruszki ma także wiele właściwości odżywczych. Jest m.in. źródłem żelaza oraz witaminy A i C. Dodatkowo, oprócz świeżej natki pietruszki do tego maślanego specjału możemy dodać kilka ząbków czosnku.

/ 6Masło "maitre d'hotel"

Obraz
© 123RF

Masło "maitre d'hotel" to reprezentant kuchni francuskiej. Jak przygotować ten klasyk znad Sekwany? Miękkie masło blendujemy razem z ząbkiem czosnku, natką pietruszki, szczypiorkiem i estragonem. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy masło stwardnieje kroimy je w grube plastry i podajemy z grillowanym mięsem. Jest także inna wersja przepisu "maitre d'hotel". Kostkę masła blendujemy z łyżką musztardy dijon, natką pietruszki, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą ostrej papryki.

/ 6Masło czosnkowe

Obraz
© 123RF

Masło czosnkowe jest prawdopodobnie najpopularniejszym masłem smakowym w polskich domach. Jego ostry, wyrazisty smak świetnie łączy się z ziemniakami, mięsem i grzankami. Ponadto, czosnek słynie z licznych właściwości. Jest m.in. skutecznym lekiem podczas walki z przeziębieniem.

/ 6Masło rozmarynowe

Obraz
© 123RF

Masło z rozmarynem będzie aromatycznym i smacznym dodatkiem do mięs np.cielęciny, schabu i dziczyzny. Będzie pasować również do grillowanych warzyw, a także jako dodatek do sałatek. Co więcej, rozmaryn znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. To zioło wyjątkowo dobrze wpływa na procesy trawienne m.in. wspomaga trawienie, pobudza apetyt i łagodzi wzdęcia.

/ 6Masło pomidorowe

Obraz
© 123RF

Masło z suszonymi pomidorami i bazylią docenią na pewno miłośnicy kuchni basenu Morza Śródziemnego. Jak więc przygotować masło smakowe? Drobno pokrojone składniki blendujemy razem ze masłem oraz szczyptą soli i pieprzu.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości