Modra kapusta, rolada i kluski. Przepis na obiad po śląsku

Modra kapusta, kluski śląskie i pyszna rolada to typowy śląski obiad. Mimo że wymaga nieco czasu i wprawy, warto zakasać rękawy i zabrać się za gotowanie. Efekt będzie przepyszny.

Modra kapusta, rolada i kluski. Przepis na obiad po śląskuModra kapusta, rolada i kluski. Przepis na obiad po śląsku

Modra kapusta:

  • nieduża główka czerwonej kapusty
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 goździków
  • 1 jabłko (średnie lub duże)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 plastry słoniny lub więcej (zależy od upodobań)
  • sól, pieprz, cukier, ocet - do smaku

Rolady wołowe z ogórkiem:

  • 4 podłużne płaty mięsa wołowego (najlepiej z udźca)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 grube plastry wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • smalec lub olej

Kluski śląskie:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków.
  • 25 dag mąki ziemniaczanej.
  • 2-3 jaja.
  • sól

Modra kapusta:

  • Kapustę poszatkować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki. Do tego zetrzeć jabłko, wszystko lekko posolić i wymieszać.
  • Wlać wrzątek i gotować do miękkości. Wodę odcedzić, odstawić garnek z kapustą, nie przykrywać.
  • Cebulę i słoninę (mogą też być skwarki i trochę smalczyku) pokroić na drobną kostę i usmażyć.
  • Gorące skwarki z cebulką i tłuszczem dodać do kapusty - wymieszać.
  • Doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę maggi , ale niekoniecznie.

Roladki:

  • Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem. Ogórka, cebulę i boczek pokrój w dość cienkie słupki.
  • Płaty mięsa posmaruj z jednej strony musztardą, ułóż na nich ogórek, cebulę i boczek, posyp solą i grubo mielonym pieprzem.
  • Załóż dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwiń w rolady i obwiąż białą bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzej smalec lub olej i obsmaż na nim rolady.
  • Przykryj brytfannę, wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, a jeszcze lepiej - bulionem wołowym.

Kluski:

  • Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić, połączyć z mąką ziemniaczaną, wbić jaja, dodać sól i szybko wyrobić ciasto.
  • Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce