Trwa ładowanie...
d36at2j
12-10-2020 10:47

Modra kapusta, rolada i kluski. Przepis na obiad po śląsku

Przepis

Modra kapusta, kluski śląskie i pyszna rolada to typowy śląski obiad. Mimo że wymaga nieco czasu i wprawy, warto zakasać rękawy i zabrać się za gotowanie. Efekt będzie przepyszny.

d36at2j
5.0
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Modra kapusta:

  • nieduża główka czerwonej kapusty
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 5-6 goździków
  • 1 jabłko (średnie lub duże)
  • 1 duża cebula
  • 3-4 plastry słoniny lub więcej (zależy od upodobań)
  • sól, pieprz, cukier, ocet - do smaku

Rolady wołowe z ogórkiem:

  • 4 podłużne płaty mięsa wołowego (najlepiej z udźca)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 grube plastry wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • smalec lub olej

Kluski śląskie:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków.
  • 25 dag mąki ziemniaczanej.
  • 2-3 jaja.
  • sól
Przepis

Modra kapusta:

  • Kapustę poszatkować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki. Do tego zetrzeć jabłko, wszystko lekko posolić i wymieszać.
  • Wlać wrzątek i gotować do miękkości. Wodę odcedzić, odstawić garnek z kapustą, nie przykrywać.
  • Cebulę i słoninę (mogą też być skwarki i trochę smalczyku) pokroić na drobną kostę i usmażyć.
  • Gorące skwarki z cebulką i tłuszczem dodać do kapusty - wymieszać.
  • Doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę maggi , ale niekoniecznie.

Roladki:

  • Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem. Ogórka, cebulę i boczek pokrój w dość cienkie słupki.
  • Płaty mięsa posmaruj z jednej strony musztardą, ułóż na nich ogórek, cebulę i boczek, posyp solą i grubo mielonym pieprzem.
  • Załóż dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwiń w rolady i obwiąż białą bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzej smalec lub olej i obsmaż na nim rolady.
  • Przykryj brytfannę, wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, a jeszcze lepiej - bulionem wołowym.

Kluski:

  • Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić, połączyć z mąką ziemniaczaną, wbić jaja, dodać sól i szybko wyrobić ciasto.
  • Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min

Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Modra kapusta, rolada i kluski. Przepis na obiad po śląsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36at2j
d36at2j
d36at2j
d36at2j
Więcej tematów
d36at2j

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj