Modra kapusta, rolada i kluski. Przepis na obiad po śląsku
Modra kapusta, kluski śląskie i pyszna rolada to typowy śląski obiad. Mimo że wymaga nieco czasu i wprawy, warto zakasać rękawy i zabrać się za gotowanie. Efekt będzie przepyszny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Modra kapusta:
- nieduża główka czerwonej kapusty
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 5-6 goździków
- 1 jabłko (średnie lub duże)
- 1 duża cebula
- 3-4 plastry słoniny lub więcej (zależy od upodobań)
- sól, pieprz, cukier, ocet - do smaku
Rolady wołowe z ogórkiem:
- 4 podłużne płaty mięsa wołowego (najlepiej z udźca)
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 4 łyżeczki musztardy
- 2 grube plastry wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- smalec lub olej
Kluski śląskie:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków.
- 25 dag mąki ziemniaczanej.
- 2-3 jaja.
- sól
Modra kapusta:
- Kapustę poszatkować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki. Do tego zetrzeć jabłko, wszystko lekko posolić i wymieszać.
- Wlać wrzątek i gotować do miękkości. Wodę odcedzić, odstawić garnek z kapustą, nie przykrywać.
- Cebulę i słoninę (mogą też być skwarki i trochę smalczyku) pokroić na drobną kostę i usmażyć.
- Gorące skwarki z cebulką i tłuszczem dodać do kapusty - wymieszać.
- Doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę maggi , ale niekoniecznie.
Roladki:
- Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem. Ogórka, cebulę i boczek pokrój w dość cienkie słupki.
- Płaty mięsa posmaruj z jednej strony musztardą, ułóż na nich ogórek, cebulę i boczek, posyp solą i grubo mielonym pieprzem.
- Załóż dłuższe brzegi mięsa ponad nadzieniem, a potem zwiń w rolady i obwiąż białą bawełnianą nicią. W brytfannie rozgrzej smalec lub olej i obsmaż na nim rolady.
- Przykryj brytfannę, wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piecz do miękkości, podlewając od czasu do czasu wodą, a jeszcze lepiej - bulionem wołowym.
Kluski:
- Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, ostudzić, połączyć z mąką ziemniaczaną, wbić jaja, dodać sól i szybko wyrobić ciasto.
- Oprószonymi mąką rękami formować małe kulki z wgłębieniem, wrzucić do osolonego wrzątku, a gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze