Modny deser tego lata. Lody awokado
Lody z awokado to wymarzony deser dla wszystkich fanów tego modnego owocu. Zachwycają pięknym, zielonym kolorem i oryginalnym smakiem. Przepis polecany na blogu "Elephantastic Vegan" jest efektowny, modny i zdrowy.
Składniki:
• 1,5 awokado
• Puszka pełnotłustego mleka kokosowego (400 ml)
• Łyżeczka soku z cytryny
• 80 ml syropu ryżowego
Przepis:
Schłodź mleko kokosowe w lodówce przez noc. Pokrój awokado na połówki, wyrzuć pestki i wyjmij miąższ. Do miąższu dodaj sok z cytryny i całość zmiksuj, aż do uzyskania gładkiego kremu. Odstaw.
Odwróć puszkę z mlekiem kokosowym i otwórz ją. Odcedź nagromadzoną wodę. Przełóż mleko do miski i ubijaj je, używając ręcznego miksera, aż osiągniesz konsystencję bitej śmietany. Delikatnie i stopniowo dodawaj krem z awokado oraz syrop ryżowy aż masa stanie się jednolita.
Gotową masę schowaj do zamrażarki na 4 godziny.
Jeśli po wyjęciu lody będą zbyt zarznięte, pozostaw je w temperaturze pokojowej na kilka minut.