Modny deser może być śmiertelnie niebezpieczny

Szturmem podbija świat, choć bywały przypadki, że okaleczył ludzi na całe życie. Kucharze go uwielbiają, bo zdecydowanie przyspiesza im przygotowywanie deserów. Jakie są skutki, gdy użyje się go nieumiejętnie?

Jeśli zamierzacie spróbować, bądźcie ostrożni.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Szefowie kuchni na całym świecie prześcigają się w coraz lepszych pomysłach na podanie swoich potraw. Absolutnie klasyczną metodą w kuchni molekularnej jest używanie ciekłego azotu. Za jego pomocą można przygotowywać spektakularnie wyglądające przekąski, dania główne, drinki i desery, w tym lody, które dymią na waszych oczach. Przygotowanie takich lodów zajmuje około 5 minut, a kucharz może je zrobić dosłownie w każdym smaku. Najsławniejsze lody azotowe podawane są w restauracji Hestona Blumenthala, który posunął się do stworzenia ich o smaku... jajecznicy oraz bekonu. Warte spróbowania?

Tymczasem, świat od jakiegoś czasu szaleje na punkcie "smoczego deseru", czyli lodów w kształcie małych kulek przygotowanych właśnie ciekłym azotem. Skąd tak duża popularność tego deseru? Wszystko z powodu efektów specjalnych w trakcie jego spożywania.
Zobacz na filmiku, o co dokładnie chodzi:

Ponieważ filmiki z osobami jedzącymi "smoczy przysmak" rozprzestrzeniają się w ekstremalnym tempie, to pojawiło się bardzo wiele komentarzy z wątpliwościami dotyczącymi bezpieczeństwa tego deseru.

- Właśnie przeczytałam, uważaj na to! - napisała jedna z użytkowniczek Twittera, jednocześnie załączając informację o kobiecie z Singapuru, która poparzyła sobie dziąsła jedząc właśnie te lody.

- Czy to jest bezpieczne? Coś mi się przypomina, że chyba niedawno był poważny wypadek z czymś takim. - dodaje inny internauta.

Jak twierdzą redaktorzy serwisu branżowego NewGastro.pl, bezpośredni kontakt z produktem może spowodować oparzenia zimnem lub odmrożenia. Dodają, że w wysokich stężeniach ciekły azot może powodować nieświadome dla konsumenta uduszenie.

W 2012 roku głośno było o osiemnastoletniej Gaby Scanlon, która bawiła się ze znajomymi na swoim przyjęciu urodzinowym, podczas którego wypiła drinka o nazwie Nitro Jagermeister, przygotowywanego właśnie za pomocą ciekłego azotu. Chwilę później zaczęła odczuwać silne bóle brzucha, miała duszności i trafiła do szpitala. Lekarze stwierdzili poważne perforacje żołądka i byli zmuszeni do usunięcia organu. Wszystko dlatego, że substancja nie zdążyła wyparować.

Jeśli więc zamierzacie spróbować "smoczego deseru", bądźcie rozważni. Odczekajcie chwilę, aby azot nie zrobił wam krzywdy. Nie warto ryzykować zdrowia, żeby nagrać pasjonujący filmik.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany