Modny deser może być śmiertelnie niebezpieczny

Szturmem podbija świat, choć bywały przypadki, że okaleczył ludzi na całe życie. Kucharze go uwielbiają, bo zdecydowanie przyspiesza im przygotowywanie deserów. Jakie są skutki, gdy użyje się go nieumiejętnie?

Jeśli zamierzacie spróbować, bądźcie ostrożni.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Szefowie kuchni na całym świecie prześcigają się w coraz lepszych pomysłach na podanie swoich potraw. Absolutnie klasyczną metodą w kuchni molekularnej jest używanie ciekłego azotu. Za jego pomocą można przygotowywać spektakularnie wyglądające przekąski, dania główne, drinki i desery, w tym lody, które dymią na waszych oczach. Przygotowanie takich lodów zajmuje około 5 minut, a kucharz może je zrobić dosłownie w każdym smaku. Najsławniejsze lody azotowe podawane są w restauracji Hestona Blumenthala, który posunął się do stworzenia ich o smaku... jajecznicy oraz bekonu. Warte spróbowania?

Tymczasem, świat od jakiegoś czasu szaleje na punkcie "smoczego deseru", czyli lodów w kształcie małych kulek przygotowanych właśnie ciekłym azotem. Skąd tak duża popularność tego deseru? Wszystko z powodu efektów specjalnych w trakcie jego spożywania.
Zobacz na filmiku, o co dokładnie chodzi:

Ponieważ filmiki z osobami jedzącymi "smoczy przysmak" rozprzestrzeniają się w ekstremalnym tempie, to pojawiło się bardzo wiele komentarzy z wątpliwościami dotyczącymi bezpieczeństwa tego deseru.

- Właśnie przeczytałam, uważaj na to! - napisała jedna z użytkowniczek Twittera, jednocześnie załączając informację o kobiecie z Singapuru, która poparzyła sobie dziąsła jedząc właśnie te lody.

- Czy to jest bezpieczne? Coś mi się przypomina, że chyba niedawno był poważny wypadek z czymś takim. - dodaje inny internauta.

Jak twierdzą redaktorzy serwisu branżowego NewGastro.pl, bezpośredni kontakt z produktem może spowodować oparzenia zimnem lub odmrożenia. Dodają, że w wysokich stężeniach ciekły azot może powodować nieświadome dla konsumenta uduszenie.

W 2012 roku głośno było o osiemnastoletniej Gaby Scanlon, która bawiła się ze znajomymi na swoim przyjęciu urodzinowym, podczas którego wypiła drinka o nazwie Nitro Jagermeister, przygotowywanego właśnie za pomocą ciekłego azotu. Chwilę później zaczęła odczuwać silne bóle brzucha, miała duszności i trafiła do szpitala. Lekarze stwierdzili poważne perforacje żołądka i byli zmuszeni do usunięcia organu. Wszystko dlatego, że substancja nie zdążyła wyparować.

Jeśli więc zamierzacie spróbować "smoczego deseru", bądźcie rozważni. Odczekajcie chwilę, aby azot nie zrobił wam krzywdy. Nie warto ryzykować zdrowia, żeby nagrać pasjonujący filmik.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów