Trwa ładowanie...

Modny deser może być śmiertelnie niebezpieczny

Szturmem podbija świat, choć bywały przypadki, że okaleczył ludzi na całe życie. Kucharze go uwielbiają, bo zdecydowanie przyspiesza im przygotowywanie deserów. Jakie są skutki, gdy użyje się go nieumiejętnie?

Modny deser może być śmiertelnie niebezpiecznyŹródło: 123RF.COM
d47p1ze
d47p1ze

Szefowie kuchni na całym świecie prześcigają się w coraz lepszych pomysłach na podanie swoich potraw. Absolutnie klasyczną metodą w kuchni molekularnej jest używanie ciekłego azotu. Za jego pomocą można przygotowywać spektakularnie wyglądające przekąski, dania główne, drinki i desery, w tym lody, które dymią na waszych oczach. Przygotowanie takich lodów zajmuje około 5 minut, a kucharz może je zrobić dosłownie w każdym smaku. Najsławniejsze lody azotowe podawane są w restauracji Hestona Blumenthala, który posunął się do stworzenia ich o smaku... jajecznicy oraz bekonu. Warte spróbowania?

Tymczasem, świat od jakiegoś czasu szaleje na punkcie "smoczego deseru", czyli lodów w kształcie małych kulek przygotowanych właśnie ciekłym azotem. Skąd tak duża popularność tego deseru? Wszystko z powodu efektów specjalnych w trakcie jego spożywania.
Zobacz na filmiku, o co dokładnie chodzi:

Ponieważ filmiki z osobami jedzącymi "smoczy przysmak" rozprzestrzeniają się w ekstremalnym tempie, to pojawiło się bardzo wiele komentarzy z wątpliwościami dotyczącymi bezpieczeństwa tego deseru.

d47p1ze

- Właśnie przeczytałam, uważaj na to! - napisała jedna z użytkowniczek Twittera, jednocześnie załączając informację o kobiecie z Singapuru, która poparzyła sobie dziąsła jedząc właśnie te lody.

- Czy to jest bezpieczne? Coś mi się przypomina, że chyba niedawno był poważny wypadek z czymś takim. - dodaje inny internauta.

Jak twierdzą redaktorzy serwisu branżowego NewGastro.pl, bezpośredni kontakt z produktem może spowodować oparzenia zimnem lub odmrożenia. Dodają, że w wysokich stężeniach ciekły azot może powodować nieświadome dla konsumenta uduszenie.

W 2012 roku głośno było o osiemnastoletniej Gaby Scanlon, która bawiła się ze znajomymi na swoim przyjęciu urodzinowym, podczas którego wypiła drinka o nazwie Nitro Jagermeister, przygotowywanego właśnie za pomocą ciekłego azotu. Chwilę później zaczęła odczuwać silne bóle brzucha, miała duszności i trafiła do szpitala. Lekarze stwierdzili poważne perforacje żołądka i byli zmuszeni do usunięcia organu. Wszystko dlatego, że substancja nie zdążyła wyparować.

Jeśli więc zamierzacie spróbować "smoczego deseru", bądźcie rozważni. Odczekajcie chwilę, aby azot nie zrobił wam krzywdy. Nie warto ryzykować zdrowia, żeby nagrać pasjonujący filmik.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj