Moczka z piernika
Moczka to śląska zupa, którą przygotowuje się w okresie bożonarodzeniowym. Jednym z głównych składników moczki jest piernik. Do tego duża ilość bakalii i suszonych owoców oraz ciemne piwo.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1,30 dag piernika
- ciemne piwo
- mleczna czekolada
- 3 pomarańcze i 3 cytryny
- orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały (ilość zależna od tego, ile kto lubi)
- łyżka masła
- goździki ok. łyżeczki
- cukier ok. 1/2 szklanki
- miód 2 łyżki
- suszone owoce (śliwka, figi, mandarynki, gruszki, jabłka itp.)- gotujemy je aż zmiękną
- rodzynki, (też w zależności od tego kto ile lubi) ok. 1/4 szklanki
Piernik moczymy w wodzie. Orzechy, migdały, rodzynki i ugotowane, odcedzone suszone owoce drobno pokroić. Najlepiej orzechy i migdały do jednej miseczki, reszta do drugiej.
Orzechy i migdały zasmażyć na maśle (łyżka) i dolać 1/2 szklanki wody i gotować ok 15 min. Cytryny i pomarańcze obieramy i wyciskamy z nich sok, (najlepiej użyć sitka by sok był bez pestek) do jakiegoś kubka lub garnuszka. Piernik wycisnąć z wody i wrzucić do dużego garnka.
Do garnka z piernikiem dodajemy pozostałe składniki, oprócz soku z cytryn i pomarańczy, które stopniowo będziemy dodawać podczas gotowania. Gotujemy cały czas mieszając przez ok. 15 minut, dodając sok z cytryn i pomarańczy. Po ugotowaniu potrawę odstawiamy w chłodne miejsce. Moczka gotowa jest do podania po ostygnięciu.
Przepis dodał użytkownik sionia
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze