Trwa ładowanie...
dmdmgxf
dmdmgxf

Moczka z piernika

Przepis

Moczka to śląska zupa, którą przygotowuje się w okresie bożonarodzeniowym. Jednym z głównych składników moczki jest piernik. Do tego duża ilość bakalii i suszonych owoców oraz ciemne piwo.

4.3
(7 głosów)
Oceń:
dmdmgxf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Moczka z piernika
123RF
Moczka z piernika
Składniki
  • 1,30 dag piernika
  • ciemne piwo
  • mleczna czekolada
  • 3 pomarańcze i 3 cytryny
  • orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały (ilość zależna od tego, ile kto lubi)
  • łyżka masła
  • goździki ok. łyżeczki
  • cukier ok. 1/2 szklanki
  • miód 2 łyżki
  • suszone owoce (śliwka, figi, mandarynki, gruszki, jabłka itp.)- gotujemy je aż zmiękną
  • rodzynki, (też w zależności od tego kto ile lubi) ok. 1/4 szklanki
Przepis

Piernik moczymy w wodzie. Orzechy, migdały, rodzynki i ugotowane, odcedzone suszone owoce drobno pokroić. Najlepiej orzechy i migdały do jednej miseczki, reszta do drugiej.

Orzechy i migdały zasmażyć na maśle (łyżka) i dolać 1/2 szklanki wody i gotować ok 15 min. Cytryny i pomarańcze obieramy i wyciskamy z nich sok, (najlepiej użyć sitka by sok był bez pestek) do jakiegoś kubka lub garnuszka. Piernik wycisnąć z wody i wrzucić do dużego garnka.

Do garnka z piernikiem dodajemy pozostałe składniki, oprócz soku z cytryn i pomarańczy, które stopniowo będziemy dodawać podczas gotowania. Gotujemy cały czas mieszając przez ok. 15 minut, dodając sok z cytryn i pomarańczy. Po ugotowaniu potrawę odstawiamy w chłodne miejsce. Moczka gotowa jest do podania po ostygnięciu.

Przepis dodał użytkownik sionia

Moczka z piernika
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dmdmgxf
dmdmgxf
dmdmgxf

dmdmgxf
dmdmgxf
dmdmgxf