Moczenie mięsa w mleku i cebuli – hit czy kit?

W ostatnich latach popularne stało się moczenie mięsa w mleku z cebulą. Metoda ta ma zmiękczać mięso przed obróbką termiczną. Czy faktycznie jest ona skuteczna? Radzimy.

Czy warto moczyć mięso w mleku?Czy warto moczyć mięso w mleku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czy warto moczyć mięso w mleku?

Okazuję się, że moczenie mięsa w cebuli nie tylko nie przynosi oczekiwanych efektów, ale może być dla nas wręcz szkodliwe. Mleko dostępne w naszych sklepach to produkt sterylizowany – nie zawiera więc bakterii mlekowych, które zmiękczają mięso.

Mleko niepasteryzowane, czyli takie, które możemy kupić lub dostać bezpośrednio od gospodarstwa posiadającego krowy, również nic tutaj nie da. Dodatkowo takie mleko może zawierać groźne dla człowieka bakterie.

Tak więc jakiegokolwiek mleka byśmy nie użyli, nie uzyskamy oczekiwanego efektu. Mocząc mięso w mleku z cebulą, narażamy się również zatrucie pokarmowe. Dzieje się tak, ponieważ moczenie mięsa w takiej miksturze przez kilka godzin, może doprowadzić do zapoczątkowania procesów gnilnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty kurczak w marynacie z grilla

Jak zmiękczyć mięso?

Dobrym sposobem na zmiękczenie mięsa jest zamarynowanie go mlecznych produktach fermentowanych, takich jak jogurt lub kefir. Bakterie fermentacji mlekowej zawarte w tych produktach świetnie poradzą sobie ze zmiękczeniem niewielkich kawałków mięsa.

Jeśli jednak chcemy usmażyć lub upiec kawałek mięsa w całości, lepiej jest użyć soku z cytryny lub octu, które ścinają białka, dzięki czemu mięso staje się miękkie i delikatne. Zamiast kwasów, można użyć również owoców tropikalnych takich jak ananas, kiwi czy papaja. Enzymy w nich zawarte zmiękczają bowiem włókna mięsa i ułatwiają trawienie białek.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów