Moczenie mięsa w mleku i cebuli – hit czy kit?

W ostatnich latach popularne stało się moczenie mięsa w mleku z cebulą. Metoda ta ma zmiękczać mięso przed obróbką termiczną. Czy faktycznie jest ona skuteczna? Radzimy.

Czy warto moczyć mięso w mleku?Czy warto moczyć mięso w mleku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czy warto moczyć mięso w mleku?

Okazuję się, że moczenie mięsa w cebuli nie tylko nie przynosi oczekiwanych efektów, ale może być dla nas wręcz szkodliwe. Mleko dostępne w naszych sklepach to produkt sterylizowany – nie zawiera więc bakterii mlekowych, które zmiękczają mięso.

Mleko niepasteryzowane, czyli takie, które możemy kupić lub dostać bezpośrednio od gospodarstwa posiadającego krowy, również nic tutaj nie da. Dodatkowo takie mleko może zawierać groźne dla człowieka bakterie.

Tak więc jakiegokolwiek mleka byśmy nie użyli, nie uzyskamy oczekiwanego efektu. Mocząc mięso w mleku z cebulą, narażamy się również zatrucie pokarmowe. Dzieje się tak, ponieważ moczenie mięsa w takiej miksturze przez kilka godzin, może doprowadzić do zapoczątkowania procesów gnilnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty kurczak w marynacie z grilla

Jak zmiękczyć mięso?

Dobrym sposobem na zmiękczenie mięsa jest zamarynowanie go mlecznych produktach fermentowanych, takich jak jogurt lub kefir. Bakterie fermentacji mlekowej zawarte w tych produktach świetnie poradzą sobie ze zmiękczeniem niewielkich kawałków mięsa.

Jeśli jednak chcemy usmażyć lub upiec kawałek mięsa w całości, lepiej jest użyć soku z cytryny lub octu, które ścinają białka, dzięki czemu mięso staje się miękkie i delikatne. Zamiast kwasów, można użyć również owoców tropikalnych takich jak ananas, kiwi czy papaja. Enzymy w nich zawarte zmiękczają bowiem włókna mięsa i ułatwiają trawienie białek.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy