Moczenie mięsa w mleku i cebuli – hit czy kit?

W ostatnich latach popularne stało się moczenie mięsa w mleku z cebulą. Metoda ta ma zmiękczać mięso przed obróbką termiczną. Czy faktycznie jest ona skuteczna? Radzimy.

Czy warto moczyć mięso w mleku?Czy warto moczyć mięso w mleku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czy warto moczyć mięso w mleku?

Okazuję się, że moczenie mięsa w cebuli nie tylko nie przynosi oczekiwanych efektów, ale może być dla nas wręcz szkodliwe. Mleko dostępne w naszych sklepach to produkt sterylizowany – nie zawiera więc bakterii mlekowych, które zmiękczają mięso.

Mleko niepasteryzowane, czyli takie, które możemy kupić lub dostać bezpośrednio od gospodarstwa posiadającego krowy, również nic tutaj nie da. Dodatkowo takie mleko może zawierać groźne dla człowieka bakterie.

Tak więc jakiegokolwiek mleka byśmy nie użyli, nie uzyskamy oczekiwanego efektu. Mocząc mięso w mleku z cebulą, narażamy się również zatrucie pokarmowe. Dzieje się tak, ponieważ moczenie mięsa w takiej miksturze przez kilka godzin, może doprowadzić do zapoczątkowania procesów gnilnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty kurczak w marynacie z grilla

Jak zmiękczyć mięso?

Dobrym sposobem na zmiękczenie mięsa jest zamarynowanie go mlecznych produktach fermentowanych, takich jak jogurt lub kefir. Bakterie fermentacji mlekowej zawarte w tych produktach świetnie poradzą sobie ze zmiękczeniem niewielkich kawałków mięsa.

Jeśli jednak chcemy usmażyć lub upiec kawałek mięsa w całości, lepiej jest użyć soku z cytryny lub octu, które ścinają białka, dzięki czemu mięso staje się miękkie i delikatne. Zamiast kwasów, można użyć również owoców tropikalnych takich jak ananas, kiwi czy papaja. Enzymy w nich zawarte zmiękczają bowiem włókna mięsa i ułatwiają trawienie białek.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,