Moczenie mięsa w mleku i cebuli – hit czy kit?

W ostatnich latach popularne stało się moczenie mięsa w mleku z cebulą. Metoda ta ma zmiękczać mięso przed obróbką termiczną. Czy faktycznie jest ona skuteczna? Radzimy.

Czy warto moczyć mięso w mleku?Czy warto moczyć mięso w mleku?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czy warto moczyć mięso w mleku?

Okazuję się, że moczenie mięsa w cebuli nie tylko nie przynosi oczekiwanych efektów, ale może być dla nas wręcz szkodliwe. Mleko dostępne w naszych sklepach to produkt sterylizowany – nie zawiera więc bakterii mlekowych, które zmiękczają mięso.

Mleko niepasteryzowane, czyli takie, które możemy kupić lub dostać bezpośrednio od gospodarstwa posiadającego krowy, również nic tutaj nie da. Dodatkowo takie mleko może zawierać groźne dla człowieka bakterie.

Tak więc jakiegokolwiek mleka byśmy nie użyli, nie uzyskamy oczekiwanego efektu. Mocząc mięso w mleku z cebulą, narażamy się również zatrucie pokarmowe. Dzieje się tak, ponieważ moczenie mięsa w takiej miksturze przez kilka godzin, może doprowadzić do zapoczątkowania procesów gnilnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty kurczak w marynacie z grilla

Jak zmiękczyć mięso?

Dobrym sposobem na zmiękczenie mięsa jest zamarynowanie go mlecznych produktach fermentowanych, takich jak jogurt lub kefir. Bakterie fermentacji mlekowej zawarte w tych produktach świetnie poradzą sobie ze zmiękczeniem niewielkich kawałków mięsa.

Jeśli jednak chcemy usmażyć lub upiec kawałek mięsa w całości, lepiej jest użyć soku z cytryny lub octu, które ścinają białka, dzięki czemu mięso staje się miękkie i delikatne. Zamiast kwasów, można użyć również owoców tropikalnych takich jak ananas, kiwi czy papaja. Enzymy w nich zawarte zmiękczają bowiem włókna mięsa i ułatwiają trawienie białek.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji