Mniszek lekarski w domowej apteczce i na talerzu. Wykorzystaj sezon

Mniszek nie bez powodu nosi nazwę lekarskiego. Badania wykazały, że jego korzeń może zatrzymać rozwój nowotworu skóry, a także leczyć białaczkę. Pomaga też w walce z anemią, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza stany zapalne.

W ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie korzeń i liście mniszka, niekiedy zbiera się również kwiaty
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

Mniszek lekarski, określany też jako lwi ząb, niewieścia stałość czy bole oczy, jest w Polsce pospolitą byliną. Spotkać go można na łąkach, przy drogach i w ogrodach, gdzie traktowany jest zwykle jako uciążliwy chwast. W liściach mniszka występuje natomiast wiele cennych substancji, takich jak: trójterpeny, karotenoidy (barwniki roślinne), które zwalczają wolne rodniki, minerały (w tym spore ilości potasu, magnezu i krzemu), a także witaminy: witamina C, witaminy z grupy B i witamina A (retinol). W medycynie naturalnej kwiaty mniszka stosuje się w trakcie leczenia przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej. Korzenie mniszka pospolitego z kolei zawierają spore ilości inuliny (naturalnego prebiotyku – niestrawnej substancji sprzyjającej rozwojowi pożytecznych bakterii), trójterpeny o działaniu przeciwzapalnym i przeciwwirusowym, sterole roślinne (tzw. fitosterole), które m.in. obniżają stężenie szkodliwego cholesterolu we krwi, a także sole potasu.

Korzeń mniszka na odporność

Korzeń tej rośliny ma właściwości nie tylko lecznicze czy przeciwzapalne, ale też stymuluje odporność organizmu, gdyż zawiera witaminy C i B, magnez, potas i wiele innych składników, w tym inulinę i seskwiterpeny. Korzenie należy uważnie wykopać jesienią, by ich nie połamać. Po oczyszczeniu należy je wysuszyć w temperaturze około 30 stopni Celsjusza.

Mniszek na poprawę trawienia

W medycynie naturalnej zaleca się stosowanie przetworów z mniszka w wielu schorzeniach powodujących uszkodzenie wątroby i zmniejszenie wytwarzania żółci, zwłaszcza w stanach rekonwalescencji po wirusowym zapaleniu wątroby, w zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym, w zagrożeniu kamicą żółciową i jej początkach. Roślina ta pobudza bowiem wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz ułatwia jej przepływ przez drogi żółciowe do dwunastnicy. Następuje wówczas zwiększenie kurczliwości tych przewodów, zwłaszcza pęcherzyka żółciowego, i tym samym przeciwdziałanie zastojowi żółci. Związki czynne mniszka mają również korzystny, choć ograniczony wpływ, na czynność wydzielniczą trzustki, a co za tym idzie i na normalizację całego procesu trawienia. Ponadto mniszek lekarski działa pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego.

W ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie korzeń i liście mniszka, niekiedy zbiera się również kwiaty. Warto wiedzieć, że w Chinach w celach leczniczych wykorzystuje się całą roślinę – nawet nasiona. Ponadto oczyszczone i wysuszone korzenie mlecza mogą być stosowane jako zamiennik kawy, tak wykorzystywali go nasi przodkowie. Napój przyrządzony z korzenia mniszka nie powoduje wzrostu ciśnienia i obniża cholesterol. Obniża też poziom cukru we krwi.

Naturalne leczenie raka korzeniem mleczu

Wyniki badań klinicznych pokazują, że korzeń mniszka lekarskiego pomaga w leczeniu czerniaka i białaczki. Liście pomagają natomiast w leczeniu raka piersi i prostaty. Wyciąg z korzenia mniszka zabija komórki nowotworowe czerniaka. Sprawia on, że te komórki znowu podlegają naturalnemu procesowi w organizmie – obumieraniu i wydalaniu komórek uszkodzonych bądź "zużytych". W ten sam sposób korzeń mniszka działa w przypadku białaczki. Ponadto nie stwierdzono, aby ekstrakt z korzenia mniszka uszkadzał zdrowe komórki. Naukowcy z Ontario (Kanada) odkryli, że stan niektórych chorych na raka poprawia się po piciu herbaty z mniszka lekarskiego (zawierającej wyciąg z korzenia tej rośliny). Badanie obejmuje 6000 dawek herbaty oraz 30 pacjentów z nowotworami krwi, takimi jak białaczka i chłoniaki, które nie reagują na tradycyjne zabiegi. Z kolei na portalu Natural News można przeczytać o wynikach badań prowadzonych na Wydziale Chemii i Biochemii Uniwersytetu Windsor w Kanadzie, gdzie zauważono, że korzeń mniszka zabija komórki rakowe i nie ma negatywnego wpływu na inne komórki organizmu. Badanie wykazało, że herbata z mniszka wpływa na komórki rakowe, powodując ich rozpad w ciągu 48 godzin, zdrowe zaś pozostają w całości. Badania nad rośliną i jej właściwościami nadal trwają.

Napoje z korzenia mniszka lekarskiego w leczeniu trądziku i chorób dróg moczowych

Korzeń mniszka lekarskiego właściwości lecznicze zachowuje także wówczas, gdy zostanie wysuszony i przyrządzony w formie herbaty. Do przygotowania naparu i odwaru potrzeba 50 gramów pokrojonego korzenia mniszka lekarskiego (do naparu z liśćmi). Napar gotuje się na małym ogniu przez 2 minuty i pozostawia, aż "nabierze mocy" – 10 minut, a odwar należy gotować nieprzerwanie przez 10 minut, także na małym ogniu, po przefiltrowaniu jest gotowy do spożycia. Rozwodnionym naparem można przemywać twarz podczas leczenia trądziku i wysypki. Natomiast skoncentrowany napój z korzenia mniszka działa moczopędnie, wzmaga produkcję żółci i soku żołądkowego, a także przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu.

wilczomlecz - liście i kwiaty
© 123RF

Uwaga: przeciwwskazaniem do stosowanie mniszka jest zażywanie leków przeciwzakrzepowych: roślina może zakłócać ich działanie (podobnie działa m.in. szałwia i rumianek). Ostrożność muszą zachować również osoby z wrzodami żołądka. Warto mieć na uwadze również fakt, że stosowanie ziół nie może zastąpić kuracji zalecanej przez lekarza.

Przepisy z mniszkiem

Syrop odpornościowy

  • 400 dobrze rozwiniętych kwiatów mlecza (same główki),
  • 1 cytryna,
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru (lub innego słodzika).

Zebrane w suchy i słoneczny dzień główki kwiatów mlecza najpierw należy rozłożyć, tak aby pozbyć się owadów. Po ok. pół godzinie zaleca się włożenie ich do możliwie największego garnka i zalanie wrzącą wodą. Następnie należy gotować je na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną w plastry. Zamieszać, lekko ugnieć i przykryć pokrywką. Odstawić na co najmniej 12 godzin. Następnie odcedzić przez gazę i do wywaru dodać cukier. Wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Uzyska się konsystencję lejącego miodu. Taki gorący syrop należy od razu umieścić w dobrze umytych i wyparzonych, osuszonych słoiczkach. Jeszcze gorące zawiń w koc na 2-3 godziny (sucha pasteryzacja). Następnie wyjmij je z koca, ustaw do góry dnem i zostaw do ostygnięcia. Odwróć je dopiero wtedy, gdy będą zupełnie zimne. Tak przygotowany syrop możesz przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy, a nawet lat.

Miód z mniszkiem na poprawę odporności
Specyfik ten nie tylko wzmocni organizm, ale i poprawi sprawność umysłu.
Aby go przygotować, należy wymieszać sok z korzeni mniszka pół na pół z miodem. Zaleca się przyjmowanie tego soku średnio po dwie łyżki trzy razy dziennie.

Napar z kwiatów przy przewlekłych nieżytach jamy ustnej, gardła i oskrzeli
Łyżkę rozdrobnionych kwiatów należy zalać pół litrem wrzącej wody, a następnie pozostawić pod przykryciem na 10 minut, po czym odcedzić. Tak przygotowaną herbatę pije się po pół szklanki 2-3 razy na dobę.

Odwar przy dolegliwościach wątroby, nerek i pęcherza oraz przy zaparciach
Przy problemach trawiennych warto sięgnąć po odwar z korzenia mniszka lekarskiego. Dwie łyżki rozdrobnionych korzeni zalać pół litrem wrzącej wody i dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Następnie odcedzić. Tak przygotowany odwar pije się 2-3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie, żółciopędny, a także odtruwający i moczopędny.

Mniszkowe mleczko na wątrobę
Łagodzi dolegliwości wątroby, łagodnie uspokaja. Do przygotowania mikstury należy łyżkę drobno pokrojonego, umytego korzenia mniszka zalać gorącym mlekiem, podgrzewać na maleńkim ogniu przez 5 minut, przecedzić, dodać łyżeczkę miodu. Pić przed snem.

*Eliksir z mniszka *
Eliksir ten w znacznym stopniu obniża poziom cholesterolu, pomaga również przy problemach naczyniowych, dodaje sił witalnych. Sok wyciśnięty z korzeni mniszka należy połączyć ze spirytusem w proporcjach 4 części soku i 1 część spirytusu bądź miodu. Przed użyciem potrząsać butelką. Zażywać 30 do 60 kropli trzy razy dziennie.

Barbara Fołda- technolog żywienia z ponad 30 letnim stażem. Wykładowca w ZSG w Poznaniu. Organizatorka licznych konkursów i egzaminator. Pasjonatka zdrowego odżywiania permanentnie udoskonalająca i poszerzająca swoją wiedzę.

Dwumiesięcznik "Żyj Naturalnie dostępny" w sprzedaży.

Obraz
© Materiały prasowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów