Mniejsza kuzynka truskawki. Dlaczego warto jeść poziomki?

Poziomka, choć niewielka i niepozorna, jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych i znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce.

poziomkiPoziomki to cenne źródło witamin
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Poziomka – odmiany

Istnieje kilka odmian poziomek:

  • poziomka rugia – najpopularniejsza uprawiana poziomka, ma ciemnoczerwone, przedłużone i wąskie owoce oraz kremowy, soczysty miąższ,
  • poziomka regina – poziomka o dużych, szeroko stożkowych owocach, ma intensywny czerwony kolor i wyrazisty smak,
  • poziomka yellow wonder – odmiana charakteryzująca się żółtą barwą; rodzi duże i soczyste owoce,
  • poziomka attila – poziomka o niewielkich, okrągłych owocach i wyrazistym zapachu,
  • poziomka supreme – najsłodsza odmiana poziomki o intensywnie czerwonych, jajowatych owocach,
  • poziomka baron solemacher – odmiana charakteryzująca się owocami o kształcie serca; ma intensywny smak i aromat.

W polskich lasach można napotkać także dzikie poziomki. Od poziomek ogrodowych różnią się przede wszystkim tym, że ich owoce i liście mają silniejsze właściwości lecznicze.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Poziomka – wartości odżywcze

Poziomka to przede wszystkim cenne źródło witamin C i PP, a także B1, B2 i K. Zawiera także dużą dawkę łatwo przyswajalnych przez organizm cukrów prostych - glukozę i fruktozę. Z racji tego i faktu, że zawiera niewielką ilość tłuszczu, poziomka jest niskokaloryczna, a przy tym sycąca. W owocu poziomki obecne są także sole mineralne fosforu, potasu, wapnia i żelaza. Ponadto, zawiera kwasy (cytrynowy, jabłkowy i salicylowy) oraz antocyjany, garbniki i pektyny.

Poziomka – właściwości

Witaminy zawarte w poziomkach wpływają korzystnie na układ odpornościowy organizmu, wspomagają ciało w walce z zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi. Poprawiają także funkcjonowanie układu krwionośnego, walcząc tym samym z nadciśnieniem tętniczym czy anemią.

Poziomki, dzięki zawartości antyoksydantów, zwalczają wolne rodniki wspomagając tym samym profilaktykę antynowotworową. Poza tym, biorą udział w procesie hamowania starzenia skóry i niwelują poziom złego cholesterolu we krwi.

Jedzenie poziomek przyniesie efekty również w trakcie leczenia dolegliwości układu moczowego (kamicy nerkowej, zapalenia pęcherza). Ponadto, oczyści nasz organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, przyczyni się do redukcji kamienia nazębnego i wspomoże słabe dziąsła.

Zawarte w owocach poziomki garbniki posiadają natomiast działanie odkażające, oczyszczające i przeciwzapalne. Witamina PP wpływa pozytywnie na kondycję skóry.

Poziomki
© 123RF

Oprócz owoców, cennym surowcem leczniczym są również liście poziomki. Stworzony z nich napar ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne i napotne. Herbatka z liści poziomki ma także wpływ na prawidłową przemianę materii, szybkie gojenie się ran i łagodzenie stanów zapalnych w jamie ustnej.

Poziomka – zastosowanie

Owoce poziomki można jeść na surowo, zamrażać lub przygotowywać z nich przetwory.

Świetnie sprawdzą się jako składnik sałatki z owoców leśnych lub lekki deser, gdy wymieszamy je z jogurtem naturalnym. Poziomki świetnie wyglądają zalane galaretką dlatego dodaje się je dla smaku i dekoracji do serników na zimno. Warto także przeznaczyć je na dżem - po otworzeniu weka będzie zaskakującą, pachnąca latem odmianą w zimowe wieczory.

Poziomki, oprócz zastosowania kulinarnego, odgrywają ważną rolę w kosmetyce i medycynie naturalnej.

Liście poziomki mogą być bazą dla aromatycznej herbaty, którą stosuje się w celu płukania gardła przy zapaleniach dziąseł lub nieprzyjemnym zapachu z ust. Okłady z takiej herbatki sprawdzą się za to przy niezbyt poważnych schorzeniach skóry lub wypryskach.

Maseczki ze świeżych owoców poziomki wybielają piegi, rozjaśniają skórę i mocno ją nawilżają. Poziomki bywają także składnikiem maści tonizujących i peelingów.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów