Mniejsza kuzynka truskawki. Dlaczego warto jeść poziomki?

Poziomka, choć niewielka i niepozorna, jest źródłem wielu cennych wartości odżywczych i znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce.

poziomkiPoziomki to cenne źródło witamin
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Poziomka – odmiany

Istnieje kilka odmian poziomek:

  • poziomka rugia – najpopularniejsza uprawiana poziomka, ma ciemnoczerwone, przedłużone i wąskie owoce oraz kremowy, soczysty miąższ,
  • poziomka regina – poziomka o dużych, szeroko stożkowych owocach, ma intensywny czerwony kolor i wyrazisty smak,
  • poziomka yellow wonder – odmiana charakteryzująca się żółtą barwą; rodzi duże i soczyste owoce,
  • poziomka attila – poziomka o niewielkich, okrągłych owocach i wyrazistym zapachu,
  • poziomka supreme – najsłodsza odmiana poziomki o intensywnie czerwonych, jajowatych owocach,
  • poziomka baron solemacher – odmiana charakteryzująca się owocami o kształcie serca; ma intensywny smak i aromat.

W polskich lasach można napotkać także dzikie poziomki. Od poziomek ogrodowych różnią się przede wszystkim tym, że ich owoce i liście mają silniejsze właściwości lecznicze.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Poziomka – wartości odżywcze

Poziomka to przede wszystkim cenne źródło witamin C i PP, a także B1, B2 i K. Zawiera także dużą dawkę łatwo przyswajalnych przez organizm cukrów prostych - glukozę i fruktozę. Z racji tego i faktu, że zawiera niewielką ilość tłuszczu, poziomka jest niskokaloryczna, a przy tym sycąca. W owocu poziomki obecne są także sole mineralne fosforu, potasu, wapnia i żelaza. Ponadto, zawiera kwasy (cytrynowy, jabłkowy i salicylowy) oraz antocyjany, garbniki i pektyny.

Poziomka – właściwości

Witaminy zawarte w poziomkach wpływają korzystnie na układ odpornościowy organizmu, wspomagają ciało w walce z zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi. Poprawiają także funkcjonowanie układu krwionośnego, walcząc tym samym z nadciśnieniem tętniczym czy anemią.

Poziomki, dzięki zawartości antyoksydantów, zwalczają wolne rodniki wspomagając tym samym profilaktykę antynowotworową. Poza tym, biorą udział w procesie hamowania starzenia skóry i niwelują poziom złego cholesterolu we krwi.

Jedzenie poziomek przyniesie efekty również w trakcie leczenia dolegliwości układu moczowego (kamicy nerkowej, zapalenia pęcherza). Ponadto, oczyści nasz organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, przyczyni się do redukcji kamienia nazębnego i wspomoże słabe dziąsła.

Zawarte w owocach poziomki garbniki posiadają natomiast działanie odkażające, oczyszczające i przeciwzapalne. Witamina PP wpływa pozytywnie na kondycję skóry.

Poziomki
© 123RF

Oprócz owoców, cennym surowcem leczniczym są również liście poziomki. Stworzony z nich napar ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne i napotne. Herbatka z liści poziomki ma także wpływ na prawidłową przemianę materii, szybkie gojenie się ran i łagodzenie stanów zapalnych w jamie ustnej.

Poziomka – zastosowanie

Owoce poziomki można jeść na surowo, zamrażać lub przygotowywać z nich przetwory.

Świetnie sprawdzą się jako składnik sałatki z owoców leśnych lub lekki deser, gdy wymieszamy je z jogurtem naturalnym. Poziomki świetnie wyglądają zalane galaretką dlatego dodaje się je dla smaku i dekoracji do serników na zimno. Warto także przeznaczyć je na dżem - po otworzeniu weka będzie zaskakującą, pachnąca latem odmianą w zimowe wieczory.

Poziomki, oprócz zastosowania kulinarnego, odgrywają ważną rolę w kosmetyce i medycynie naturalnej.

Liście poziomki mogą być bazą dla aromatycznej herbaty, którą stosuje się w celu płukania gardła przy zapaleniach dziąseł lub nieprzyjemnym zapachu z ust. Okłady z takiej herbatki sprawdzą się za to przy niezbyt poważnych schorzeniach skóry lub wypryskach.

Maseczki ze świeżych owoców poziomki wybielają piegi, rozjaśniają skórę i mocno ją nawilżają. Poziomki bywają także składnikiem maści tonizujących i peelingów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce