Trwa ładowanie...

Młode orzechy włoskie – jak je wykorzystać?

Orzechy włoskie goszczą w polskiej kuchni i medycynie ludowej od wieków. Także te jeszcze niedojrzałe, zielone, które można wykorzystać do przygotowania nalewki, syropu czy konfitury. To produkty o dużych walorach prozdrowotnych, a często również kulinarnych. Poznajmy receptury tych specjałów…

Młode orzechy włoskie są produktem o imponujących właściwościach odżywczych i leczniczych Młode orzechy włoskie są produktem o imponujących właściwościach odżywczych i leczniczych Źródło: Adobe Stock
d21x3o7
d21x3o7

Choć orzech włoski pochodzi z Azji, do Polski trafił ze słonecznej Italii, co tłumaczy jego nazwę. Pierwsze sadzonki sprowadził ma początku XIII wieku dominikanin Jacek Odrowąż. Roślina szybko zadomowiła się nad Wisłą, zwłaszcza z powodu owoców, cenionych za walory smakowe i lecznicze.

Nasi przodkowie chętnie wykorzystywali jeszcze niedojrzale, zielone orzechy, zbierane w czerwcu i lipcu. Przygotowali z nich zwykle lecznicze nalewki i soki, ale także smażyli w miodzie. Na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa znajdziemy konfiturę z zielonych orzechów, którą od pokoleń wytwarzają mieszkańcy świętokrzyskiego Opatowa. Jej receptura dotarła tutaj przed wiekami wraz z osiedlonymi na tych terenach Tatarami.

Młode orzechy włoskie są produktem o imponujących właściwościach odżywczych i leczniczych. To bardzo bogate źródło witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go nie tylko przed przeziębieniem, ale również szkodliwą aktywnością wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia oraz rozwój chorób układu krążenia czy nowotworów. Zielone owoce dostarczają też solidnej dawki witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Prosty sposób na przedłużenie świeżości chleba. Poleży dłużej

W młodych orzechach kryje się dużo cennych mikro- i makroelementów, w tym choćby jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza tarczycy (uczestniczy w syntezie dwóch produkowanych przez nią hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny, odgrywających kluczową rolę w regulacji metabolizmu oraz prawidłowego działania układu nerwowego, serca i mięśni).

d21x3o7

Zielone orzechy są też skarbnicą łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych, olejków eterycznych garbników (działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, dzięki czemu pomagają zapobiegać biegunkom) oraz związków flawonoidowych (np. kwercetyny), które blokują rozwój procesów zapalnych, zapobiegają reakcjom alergicznym i chronią układ krążenia.

Młode orzechy najlepiej zbierać w czerwcu i lipcu. Powinny być zielone i miękkie. Stopień ich dojrzewania najlepiej sprawdzić przekłuwając owoc wykałaczką. Wyciekający sok świadczy o tym, że nadaje się do przetwarzania. Przygotowując się do przerabiania orzechów warto pamiętać o założeniu grubych rękawic lateksowych, które zapobiegną zabrudzeniu dłoni silnie barwiącym i trudnym do usunięcia sokiem.

Co można zrobić z zielonych orzechów?

Nalewka z młodych orzechów

Najbardziej popularny sposób na przetworzenie zielonych orzechów. Taka nalewka od wieków uchodzi za skuteczne remedium na niestrawność i inne dolegliwości układu pokarmowego.

d21x3o7

Do jej przygotowania potrzebujemy około 2 kilogramów orzechów (proporcja na 5-litrowy słój), które myjemy, osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki – połówki, ćwiartki, ósemki. Przekładamy je do słoja i zasypujemy brązowym cukrem (niepełna szklanka). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka kilka dni, by orzechy puściły sok. Codziennie wstrząsamy zawartością. Później dodajemy kilka goździków, kawałek kory cynamonu, parę gwiazdek anyżu (w zależności od naszych upodobań smakowych), po czym zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą (w proporcjach 1:1), musi całkowicie pokryć owoce. Słój zakręcamy i odstawiamy do maceracji w słoneczne miejsce, na 2-3 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy do ciemnych butelek i odstawiamy na pół roku.

Orzechy włoskie Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Konfitura z młodych orzechów

Przygotowanie tego specjału jest czasochłonne, ale długi okres maceracji pozwala na wypłukanie z orzechów gorzkich związków garbnikowych, dzięki czemu konfitura nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu stając się pysznym dodatkiem zarówno do zimnych wędlin, jak i mięsnych dań obiadowych czy deserów.

d21x3o7

Kilogram umytych zielonych orzechów nakłuwamy wykałaczką, po czym zalewamy gorącym syropem przygotowanym z wody (2 litry) i cukru (2 kg), z kilkoma goździkami i kawałkiem kory cynamonu. Pozostawiamy na dobę, po czym zlewamy syrop, zagotowujemy i ponownie zalewamy nim orzechy. Czynność powtarzamy przez osiem dni. Po tym czasie całą zawartość podsmażamy przez 20-25 minut na patelni, przekładamy do słoików i pasteryzujemy, po czym odstawiamy na minimum 2-3 miesiące, choć tradycyjnie na otwarcie konfitury czekano nawet kilka lat.

Syrop z młodych orzechów

Długo można wyliczać prozdrowotne walory tego specyfiku. Orzechowy syrop wykazuje właściwości detoksykacyjne, pomaga uporać się z problemami żołądkowymi i chorobami gardła, łagodzi też objawy menopauzy.

d21x3o7

Jak go przygotować? Około kilogram zielonych orzechów myjemy i kroimy na małe kawałki, po czym przekładamy do dużego słoja i zasypujemy brązowym cukrem (800-900 g) lub zalewamy miodem (litr). Zamykamy i odstawiamy w słoneczne miejsce na 40 dni, co pewien czas wstrząsając naczyniem. Po tym czasie syrop przecedzamy przez gazę i przelewamy do butelek. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Oliwa z młodych orzechów

Interesujący dodatek do potraw, ale również lecznicza mikstura o działaniu przeciwpasożytniczym i przeczyszczającym. Stosowana zewnętrznie pomaga uporać się z owrzodzeniami, a nawet wypadaniem włosów.

d21x3o7

Zadanie jest bardzo proste. Około 100 g zielonych orzechów wystarczy umyć, posiekać, przełożyć do słoika, zalać dobrej jakości oliwą z oliwek (500 ml), zamknąć i odstawić w ciemne, ale dość ciepłe miejsce na miesiąc. Po tym czasie przecedzić. Oliwa z orzechów jest gotowa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj