Trwa ładowanie...
15-09-2014 10:08

Mleko bez laktozy - hit czy kit?

Już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w zwykłych supermarketach i popularnych dyskontach możemy znaleźć mleko bez laktozy. Producenci przekonują, że to produkt skierowany do osób z nietolerancją tego cukru, który zachowuje wszystkie wartości charakterystyczne dla nabiału. Zanim sięgniesz po takie mleko, sprawdź, czy warto i co dokładnie trafi na twój stół.

Mleko bez laktozy - hit czy kit?Źródło: Fotolia
d1w40yr
d1w40yr

Nietolerancja laktozy to termin często podnoszony przez dietetyków i lekarzy. Nieprzypadkowo – szacuje się, że problem dotyczy ok. 60 proc. naszej populacji! Skala zjawiska zależy od regionu świata. W Azji nietolerancję laktozy ma aż w 95 proc. osób, z kolei w krajach Europy Północnej (np. w Szwecji) problem dotyczy jedynie 4 proc. społeczeństwa. Istnieje podejrzenie, że te różnice wynikają z nawyków żywieniowych przodków – np. w tych rejonach, gdzie mleko było niegdyś ważnym źródłem pożywienia ze względu na brak innych pokarmów, nietolerancja laktozy występuje rzadko.

W Polsce zaburzenia pokarmowe po spożyciu mleka obserwuje się średnio co u trzeciej osoby.

O co dokładnie chodzi?

– Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z glukozy i galaktozy, występującym w mleku i jego przetworach. W przewodzie pokarmowym, dzięki działaniu enzymu laktazy, jest rozkładana do cukrów prostych. W wieku niemowlęcym laktaza występuje w nabłonku jelita cienkiego, natomiast wraz z wiekiem jej aktywność zmniejsza się. Zjawisko to jest uwarunkowane genetycznie i może prowadzić do nietolerancji cukru mlecznego w wieku dorosłym – tłumaczy Żaneta Spóz, dietetyczka Naturhouse Warszawa Złote Tarasy.

Objawami nietolerancji laktozy są bóle brzucha, wzdęcia, nudności, wymioty i biegunki po spożyciu produktu mlecznego. Symptomy zwykle pojawiają się po 30-120 minutach. – Nietolerancja laktozy jest mocna rozpowszechniona, dlatego na rynku produktów spożywczych dostępne są takie artykuły, które jej nie zawierają – mówi Żaneta Spóz. Osoby z nietolerancją laktozy powinny zwrócić uwagę na swój jadłospis – to ważne, ponieważ mleko jest źródłem wielu składników odżywczych.

d1w40yr

Mleko bez laktozy – tak?

Dietetyczka przyznaje, że produkty takie jak mleko, jogurty czy sery bez laktozy są bardzo dobrym uzupełnieniem diety osób cierpiących na nietolerancję cukru mlecznego. Dostępne na rynku mleko bez laktozy uzyskuje się poprzez dodanie do niego enzymu laktazy wyprodukowanej dzięki metodom inżynierii genetycznej. Laktoza rozkładana jest do monocukrów, przez co mleko staje się słodsze, pomimo takiej samej kaloryczności.

Specjalistka zwraca jednak uwagę, że w ostatnim czasie pojawił się trend unikania cukru mlecznego, pomimo braku jakichkolwiek przeciwwskazań co do jego spożywania. – Pojawiają się podejrzenia, że laktoza ma działanie chorobotwórcze, a także jest przyczyną nadwagi i otyłości. Powoduje to rozpowszechnianie produktów bezlaktozowych oznaczanych jako produkty dietetyczne – słyszymy od Żanety Spóz.

Czy to dobra tendencja? Niekoniecznie. Specjalistka zaznacza, że stosowanie takiej diety, jedynie na skutek własnych podejrzeń czy panującej mody na produkty lactose free, może przynieść bardzo negatywne skutki. – Może to powodować zmniejszanie wydzielania laktazy, a w konsekwencji prowadzić do nietolerancji cukru mlecznego – przestrzega dietetyczka.

Należy również pamiętać, że nawet osoby z nietolerancją laktozy mogą ją przyjmować w ograniczonych ilościach. Większość osób dobrze "reaguje" na jedną szklankę mleka dziennie. Natomiast takie produkty jak jogurty czy dojrzałe sery zawierają jedynie śladowe ilości laktozy, dzięki czemu mogą być spożywane pomimo występowania nietolerancji.

d1w40yr

Nie tylko mleko

Dlatego dietetyczka uważa, że nie ma sensu rezygnować z mleka i jego przetworów, a tym samym tracić cennych składników odżywczych. Mleko zawiera bowiem wiele witamin, zwłaszcza A, D, z grupy B i E, a także ważne biopierwiastki: magnez, fosfor, cynk, potas i dobrze przyswajalny wapń (jego przyswajanie wspomaga witamina D).

– Pamiętajmy również, że produkty bez laktozy są droższe, trudniej dostępne i mniej różnorodne od tradycyjnych - mówi Żaneta Spóz – Zostawmy je dla osób, które na skutek problemów jelitowych faktycznie ich potrzebują.

Osoby z nietolerancją tego dwucukru zamiast mleka krowiego mogą ewentualnie wybrać napoje roślinne – np. sojowe, migdałowe, kokosowe, orkiszowe, ryżowe itp. Laktoza znajduje się również w mleku kozim, choć w mniejszych ilościach.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj