Trwa ładowanie...

Mleczko kokosowe pod lupą. Sprawdzamy, co siedzi w puszce

Mleczko kokosowe, czyli produkt wytwarzany z miąższu orzecha kokosowego jest coraz popularniejszą alternatywą dla mleka krowiego. Ma wiele zastosowań kulinarnych, a także charakteryzuje się imponującymi właściwościami odżywczymi. Na co zwracać uwagę kupując mleczko kokosowe?

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Mleczko kokosowe pod lupą. Sprawdzamy, co siedzi w puszceŹródło: 123RF
dvaho4k

Palmy kokosowe są nie tylko ozdobą wielu tropikalnych plaż, ale przede wszystkim drzewem cenionym za możliwość wszechstronnego wykorzystania – liście stosuje się jako pokrycie dachu, włókna służą do produkcji lin, a łupiny orzechów bywają cenną walutą. Jednak najważniejsze są owoce, posiadające wyjątkowe właściwości odżywcze, bogate w wodę, proteiny, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały.

123RF
Źródło: 123RF

Mleczko kokosowe - jak wygląda?

Wewnątrz orzecha kokosowego kryje się biały miąższ, w młodych owocach soczysty i delikatny, w starszych kruchy i chrupiący. Po jego starciu, zalaniu gorącą wodą i przetarciu przez sito uzyskuje się aromatyczny, przypominający mleko płyn, który w ostatnich latach cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością.

dvaho4k

Mleczko kokosowe - jak używać w kuchni

Mleczko kokosowe to ważny składnik wielu potraw kuchni południowo-wschodniej Azji, niezastąpiony w licznych zupach, gulaszach, daniach typu curry, napojach oraz deserach.

Mleczko koksowe, w puszce lub kartonie, kupimy dziś w każdym dużym sklepie spożywczym. Co warto sprawdzić na etykiecie produktu?

Mleczko kokosowe - jakie wybrać?

Zasada jest prosta – dobre mleczko kokosowe powinno posiadać tylko dwa składniki, czyli ekstrakt z miąższu kokosa i wodę, od ilości której zależy zawartość tłuszczu, wynosząca zazwyczaj od 12 do 20 proc. Im go więcej, tym lepiej. Nie tylko dla smaku, ale także walorów odżywczych.

Siła orzecha kokosowego i wszystkich produktów wytwarzanych na jego bazie tkwi bowiem w wyjątkowo dużym stężeniu nasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu laurynowego i mirystynowego, słynących z działania antybakteryjnego i przeciwwirusowego. Przyspieszają one również znacząco metabolizm, dlatego mleczko kokosowe często pojawia się w rozmaitych programach dietetycznych.

dvaho4k

*Zobacz także wideo: *

Miąższ kokosa to również skarbnica błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, zwiększa wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Mleczko kokosowe dostarcza cennych mikroelementów, zwłaszcza potasu, magnezu i fosforu, dlatego wzmacnia kości i mięśnie, ale także poprawia pracę systemu odpornościowego czy układu nerwowego. Jest też bardzo bogatym źródłem manganu – niezbędnego organizmowi pierwiastka, który m.in. dba o wysokie libido.

Po co te emulgatory i stabilizatory?

Problem w tym, że trudno jest kupić mleczko kokosowe o optymalnym składzie. By przedłużyć jego żywotność, a także zachować odpowiednią konsystencję, producenci chętnie sięgają po rozmaite stabilizatory i emulgatory, np. karboksymetylocelulozę – nadmierne spożycie tej substancji może skutkować biegunką, wzdęciami i bólami brzucha. Innym popularnym konserwantem bywa monostearynian polioksyetylenosorbitolu (E 435), który ułatwia wchłanianie szkodliwych związków rozpuszczalnych w tłuszczu, natomiast utrudnia przyswajanie wielu korzystnych dla zdrowia mikroelementów.

Getty Images
Źródło: Getty Images

W składzie dostępnych w naszych sklepach mleczek koksowych znajdziemy często także gumę guar czy gumę ksantanową. Ich nadmiar może czasem skutkować dolegliwościami żołądkowymi.

dvaho4k

Mleczko kokosowe - jak gotować?

Tak naprawdę większość tych "ulepszaczy" nie jest potrzebna, ponieważ nawet dwuskładnikowemu mleczku kokosowemu, w którym tłuszcz oddzielił się od płynu, łatwo przywrócić jednolitą konsystencję – wystarczy delikatnie wstrząsnąć opakowaniem przed otwarciem. Podczas gotowania (np. zupy) starajmy się nie doprowadzać mleczka do wrzenia, tłuszcz i woda mogą się wówczas oddzielić, sprawiając wrażenie, jakby się zwarzyły.

Mleczko kokosowe - jak zrobić samemu?

Jeśli nie mamy zaufania do gotowych produktów, bez trudu przygotujemy mleczko kokosowe w domu.

1. Wystarczy 2 szklanki świeżego miąższu orzecha kokosowego lub wiórków kokosowych dodać do 4 szklanek wrzącej (najlepiej wcześniej przefiltrowanej) wody.

2. Chwilę należy gotować, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy, którą przecedzamy przez sito.

dvaho4k

3. Uzyskany płyn przelewamy do butelki lub słoika.

4. Przechowujmy mleko w lodówce, każdorazowo przed otwarciem wstrząsając pojemnikiem.

Mleczko kokosowe - przepisy

Curry z kurczakiem
*Składniki: *

  • 400 g piersi kurczaka,
  • 100 g ryżu jaśminowego,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pieprz cayenne,
  • 2 cm obranego korzenia imbiru,
  • papryczka chili, 3 łyżki curry,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki klarowanego masła,
  • sól, pieprz, świeża kolendra.

Przygotowanie:

1. Filet opłucz, osusz i pokrój w kostkę.

dvaho4k

2. Mięso posyp curry i odstaw do lodówki na godzinę.

3. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej masło. Zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj czosnek i kurczaka.

4. Smaż na średnim ogniu przez ok. 4-5 min.

5. Chili drobno posiekaj (z nasionami lub bez, w zależności od tego, jak ostre ma być danie). Imbir zetrzyj na tarce. Wlej mleko kokosowe. Dodaj imbir, chili i pieprz cayenne.

6. Duś, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

dvaho4k

7. Ryż ugotuj według przypisu na opakowaniu. Do miseczek nałóż ryż, polej sosem. Wierzch udekoruj jogurtem i posyp kolendrą.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

dvaho4k
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvaho4k
Więcej tematów