Trwa ładowanie...
d126hba
d126hba

Miso z tofu naturalnym

Przepis
4.8
(6 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 kostka tofu naturalnego Polsoja
  • 200 grzybów shitake (można zastąpić pieczarkami lub boczniakami)
  • 200 g makaronu ryżowego
  • ¾ szklanki suszonych glonów wakame
  • 2-3 łyżki ciemnej pasty miso
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki sezamu
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Glony moczyć przez ok. 20 minut w chłodnej wodzie.2. Na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu na złoty kolor.3. Bulion doprowadzić do wrzenia i dodać do niego grzyby shitake (jeśli używamy suszonych, najpierw należy je namoczyć).4. W miseczce rozprowadzić pastę miso w kilku łyżkach gorącego bulionu, a następnie dodać całość do garnka z bulionem (nie gotować już bulionu).5. Doprawić solą i pieprzem.6. Nałożyć do miseczek makaron ryżowy, odcedzone glony i pokrojone w kostkę tofu. Następnie zalać bulionem i posypać ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.

Przepis dodał użytkownik mini

d126hba

Podziel się opinią

Share
d126hba

d126hba
d126hba
d126hba