Miodowa magia w filiżance – jak przygotować kawę z miodem na zimowe poranki?
Charakterna, mocna, ciepła kawa zrównoważona gęstą słodyczą, a może kraina mlekiem i miodem płynąca w jednej filiżance? Doskonały napar kawowy inspiruje i zaprasza kolejne składniki, które podkreślają jego nuty smakowe. Wystarczy tylko dopasować do niego ulubiony rodzaj miodu: intensywny gryczany, łagodny lipowy, a może kremowy z dodatkiem pyłku? Sprawdzamy, czy kawa z miodem jest zdrowa i smaczna. Podpowiadamy, jak ją przygotować, aby nie straciła na wartości odżywczej i smaku.
Słodki napój czy może wsparcie odporności? Czy kawa z miodem jest zdrowa?
Kawa z miodem może być zdrowa, ale jej wpływ na organizm zależy od kilku czynników, takich jak ilość miodu, jakość kawy oraz sposób przygotowania. Miód dostarcza szybko przyswajalnych węglowodanów, które mogą wspomagać koncentrację i dodawać energii. Ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne [1]. Ten charakterystyczny słodki dodatek może zrównoważyć gorzkość kawy, co pozwala uniknąć użycia cukru, który nie dostarcza żadnych wartości odżywczych. Zarówno kawa, jak i miód są bogate w przeciwutleniacze oraz witaminy i minerały, które pozytywnie wpływają na odporność, poziom energii, koncentrację, pamięć.
· Kaloryczność kawy z miodem
Należy jednak pamiętać, że miód w 80% składa się z cukrów prostych, więc jest też produktem bardzo kalorycznym [2]. Dlatego warto sprawdzać jego ilość dodawaną np. do napojów, deserów czy dań, zwłaszcza jeśli jest się na diecie. Jedna łyżeczka miodu może mieć około 40 kalorii (niemal 2 razy więcej od cukru). Kawa z miodem może być jednak uznawana za drobną przekąskę na słodko, którą wpiszemy w swój bilans energetyczny.
· Temperatura kawy
Miód traci część swoich właściwości zdrowotnych, gdy jest dodawany do bardzo gorących napojów. Lepiej więc dodawać go, gdy kawa nieco ostygnie. Optymalna temperatura kawy to w tym wypadku 40-50°C.
· Indywidualna tolerancja miodu oraz alergie
Osoby z problemami z układem trawiennym (np. refluks) lub z nietolerancją fruktozy w miodzie powinny uważać na takie połączenie. Miód może też wywoływać alergię, dlatego zawsze warto sprawdzić swoją tolerancję na ten produkt przed wypiciem całej filiżanki kawy [3].
Kawa z miodem – właściwości
Miód już od starożytności znany jest ze swoich cennych właściwości. Dziś wiemy też, że zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych, m.in. wapń, żelazo, cynk, witaminę C czy flawonoidy [4]. Ten słodki składnik może być przydatny przy łagodzeniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych. Działa przeciwzapalnie, łagodzi kaszel, może wspierać odporność. Dodatkowo wspomaga procesy trawienne i chroni wątrobę. Zawiera też acetylocholinę, dlatego dobrze wpływa na serce i układ krwionośny [5].
W przypadku kawy z miodem warto przyjrzeć się również właściwościom samego naparu. Kawa jest źródłem polifenoli, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia komórek oraz procesy zapalne organizmu. Wykazuje też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a więc ponownie – tak jak w przypadku miodu – będzie wsparciem dla odporności [6].
Kawa z miodem – przepis podstawowy i z dodatkami
Kawę z miodem można przygotować w wielu wersjach, które zachwycą zarówno wielbicieli "małej czarnej", jak i mlecznych napojów kawowych. Może ona pełnić też rolę szybkiego, ale efektownego deseru, kiedy dodamy do niej przyprawy, bitą śmietanę oraz inne dodatki. Aby jednak zachwycała pełnią smaku, warto postawić na jakość składników. To tajemnica wszystkich prostych przepisów. Poświeć więc chwile na wybór ulubionego rodzaju miodu. Każdy będzie smakował inaczej. Możesz zdecydować się na delikatny lipowy lub akacjowy, aromatyczny gryczany czy wariant z dodatkiem pyłku, owoców lub przypraw.
Następnie skup się na kawie: testuj różne rodzaje mieszanek lub czystą arabikę czy robustę. Jeśli nie możesz się zdecydować lub masz inne preferencje kawowe niż domownicy, postaw na ekspres z wymiennymi pojemnikami na ziarna, czyli automatyczny De’Longhi Rivelia. W zestawie znajdują się 2 zbiorniki, w których możesz przechowywać kawę bez straty na jej jakości i smaku. Ma on również automatyczny system spieniania mleka z karafką, więc jednym kliknięciem przygotujesz też mleczną piankę do kawy z miodem i mlekiem. W menu znajdziesz zarówno kawy na gorąco na chłodne, zimowe wieczory oraz americano, espresso i klasyczną kawę na zimno do koktajli.
Przygotowanie kawy z miodem zaczniemy od przepisu podstawowego. To właśnie w tek recepturze najpełniej docenić będzie można wybór rodzaju miodu, gatunku kawy i jakości zaparzenia.
Składniki:
· 1 filiżanka świeżo zaparzonej, ulubionej kawy, np. espresso, Long Black
· 1-2 łyżeczki miodu do smaku
Sposób przygotowania:
· W ekspresie kolbowym lub automatycznym przygotuj ulubioną kawę czarną. Najlepiej zrób to na świeżo, ale pamiętaj, że będzie ona miała zbyt wysoką temperaturę, by od razu dodać do niej miód (około 60 stopni). Dlatego odczekaj 3-5 minut, zanim posłodzisz.
· Jeśli robisz kawę w ekspresie z funkcją LatteCrema Cool, np. De’Longhi Rivelia (w menu znajdziesz: Cold Americano, Cold Coffee, Cold Espresso) możesz też zmieszać pół na pół kawy na zimno i na gorąco, aby od razu dodać miód.
· Dodaj miód i dobrze wymieszaj do momentu, kiedy całkowicie się rozpuści.
Kawa z miodem i mlekiem
Kawa z miodem i mlekiem przenosi do krainy łagodności. Łączą się tutaj dwie słodycze: mleczna i miodowa. Dla potrzeby odrobiny kontrastu, nadającego odpowiedniego balansu, dodamy jeszcze ulubioną kawę czarną, np. pojedyncze lub podwójne espresso.
Składniki:
· 1 filiżanka świeżo zaparzonej, ulubionej kawy, np. espresso, Long Black
· 1-2 łyżeczki miodu do smaku
· spienione mleko
· opcjonalnie: cynamon, przyprawa do piernika lub kakao do dekoracji
Sposób przygotowania:
· Przygotuj pienione mleko przy pomocy dyszy manualnej ekspresu lub wybierz ulubioną kawę mleczną w urządzeniu z systemem w postaci karafki.
· Odstaw do przestygnięcia lub wymieszaj z kawą na zimno.
· Dodaj miód.
· Wymieszaj przed wypiciem.
· Możesz ozdobić mleczną piankę przyprawami lub kakao.
Kawa z miodem i cynamonem
Do naszej złotej, gęstej słodyczy doskonale pasują przyprawy korzenne, które przywołują na myśl chwile lenistwa słodkiego niczym kawa z miodem i cynamonem. Idealna na święta, zimowe wieczory lub wtedy, kiedy potrzebujesz przerwy na małą, słodką rozkosz. Bazą może być zarówno kawa czarna, jak i ulubione cappuccino czy latte.
Składniki:
· 1 filiżanka świeżo zaparzonej, ulubionej kawy, np. espresso, Long Black
· 1-2 łyżeczki miodu do smaku
· 3 łyżki wody
· 2 łyżki cukru
· ½ łyżeczki cynamonu
· opcjonalnie: spienione mleko
· opcjonalnie: dodatkowy cynamon, przyprawa do piernika lub kakao do dekoracji
Sposób przygotowania:
· Przygotuj syrop cynamonowy: w małym rondelku rozpuść cukier w wodzie i poczekaj, aż zgęstnieje. Dodaj cynamon.
· Nałóż porcję syropu do szklanki i podstaw ją pod ekspres do kawy.
· W ekspresie zaparz ulubioną kawę czarną lub ze spienionym mlekiem.
· Przed wypiciem wymieszaj.
· Możesz udekorować cynamonem, przyprawą piernikową lub kakao.
Bibliografia:
1. A. Borecka, Zastosowanie miodu w kosmetologii i medycynie, Pol J Cosmetol 2019, 22(3): 188-193: https://www.researchgate.net/profile/Anna-Borecka/publication/361308619_Zastosowanie_miodu_w_kosmetologii_i_medycynie_Application_of_honey_in_cosmetology_and_medicine/links/62a9d4ecc660ab61f87f0f03/Zastosowanie-miodu-w-kosmetologii-i-medycynie-Application-of-honey-in-cosmetology-and-medicine.pdf;
2. https://dietetycy.org.pl/miod-antybiotyk/
3. https://dietetycy.org.pl/dlaczego-warto-jesc-miod-prozdrowotne-wlasciwosci-miodu/
4. https://dietetycy.org.pl/miod-wlasciwosci/
5. https://dietetycy.org.pl/czy-kawa-jest-zdrowa/
WP Kuchnia na: