Miód z pyłkiem - regeneruje, odżywia, oczyszcza

Matka natura przypomina nam nieustannie, że może nam zaoferować znacznie więcej prozdrowotnych produktów, niż znajdziemy w przeciętnej aptece. Jednym z jej naturalnych prezentów zwanych superfoods jest miód. Aby wzbogacić jego właściwości, producenci dodają do niego na przykład pyłek kwiatowy. Dzięki temu powstaje produkt niemal doskonały, pod warunkiem, że ktoś nie ma na niego alergii.

Miód z pyłkiem - regeneruje, odżywia, oczyszcza
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
22

O tym, że miód jest cudem natury, który człowiek umie doskonale wykorzystać, nie trzeba nikogo przekonywać. Bogactwo rodzajów miodów pozwala na to, by każdy smakosz dobrał odpowiedni dla siebie. Przy kompozycji miodu z pyłkiem kwiatowym sprawa staje się nieco bardziej skomplikowana. Pyłki dla wielu osób są alergenami i reakcja organizmu po ich spożyciu może okazać się bardzo nieprzyjemna. Jednak osobom zdrowym polecamy przetestowanie miodów z pyłkiem kwiatowym. Jest to produkt naturalny, a zawiera to, co pszczoły zbiorą podczas lotów: pyłki z kwiatów, ziół, drzew i krzewów.

Skarb z wnętrza ula

Dla niewtajemniczonych, to właśnie pyłek, z którego podczas fermentacji powstaje pierzga, jest najcenniejszym produktem pszczół, a nie miód. Ten wraz z woskiem służy do oklejenia komórek z pyłkiem, w których owa fermentacja zachodzi. Pyłek kwiatowy, który możemy kupić u pszczelarzy czy w sklepach, ma postać drobnych kulek w kolorach od żółtego po beżowy. Nie jest on słodki. Najczęściej spożywany jest właśnie w postaci mieszanki z miodem (roztarty), ale można go jeść, dodając do jogurtu czy serka. Niektóre rodzaje pyłków mają gorzki posmak, wskazane jest więc spożywanie ich z sokiem lub dżemem. Pamiętać należy, że pyłek nie rozpuszcza się w wodzie. Nie warto więc dodawać go do herbaty czy kawy. Najlepszy, najbardziej wartościowy i łatwo przyswajalny jest tuż po zebraniu. Potem zaczyna wysychać i na jego powierzchni tworzy się skorupka. Można go rozmiękczyć w ciepłej wodzie lub mleku (1:1), a potem żuć. Najlepiej jednak przygotować sobie napój miodowy i przekonać się do jego smaku.

Zdrowie w drobince

Pyłek kwiatowy to bogactwo wszelkiego rodzaju mikroelementów, gdyż zawiera składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wystarczy wspomnieć, że naukowcy doliczyli się w nim kilkudziesięciu pierwiastków, a wśród nich tak ważnych w diecie każdego człowieka: magnezu, manganu, żelaza, potasu, selenu, cynku, siarki, wapnia, fosforu, krzemu i jodu. Są one zdecydowanie lepiej przyswajalne w tej postaci niż jako tabletka. Wraz z nimi w pyłku kwiatowym obecne są witaminy z tymi z grupy B na czele. To one odpowiedzialne są m.in. za stan naszej psychiki, układu nerwowego, a więc odporność na stres, który jest dosyć poważnym problemem w obecnych czasach. Wspierają też regenerację skóry. Obok nich znajdziemy jeszcze sporo innych witamin takich jak: C, D, E i A. Zresztą w pyłku znajdują się też antyoksydanty, których działanie również ma korzystny wpływ na cerę.

Pyłek zawiera ponad 100 enzymów (m.in. amylazę, pektazę, katalazę), które bardzo skutecznie wspomagają trawienie, a także regenerację układu pokarmowego. Jest też źródłem łatwo przyswajalnego białka. Niezwykły skład pyłku kwiatowego powoduje, że jest on polecany osobom pragnącym dostarczyć swojemu organizmowi w sposób naturalny to, co najlepsze z naturalny. Rekomendowany jest szczególnie sportowcom, jako środek pobudzający regenerację organizmu i zwiększający jego odporność. Warto wspomnieć, że w publikacjach bardzo często przytacza się badania Brytyjskiej Rady Sportu, które wykazały, że u sportowców spożywających pyłek, siła mięśni po wysiłku wzrastała o 40-50 proc. szybciej.

Ile, jak i kiedy?

Na "dietę pyłkową" można przejść w dowolnej chwili – pod warunkiem, że jest się zdrowym. Zaleca się przeprowadzanie dwa razy w roku kuracji wzmacniających organizm. W celu ustalenia leczniczej dawki pyłku najlepiej konsultować się ze specjalistami.
Osoby dorosłe dla poprawy zdrowia mogą jeść łyżeczkę pyłku dziennie – najlepiej "na surowo" i na pół godziny przed posiłkiem. Ale można też przygotować sobie napój. Wystarczy szklanka ciepłej wody, łyżeczka pyłku, łyżeczka miodu i sok z cytryny – w takiej ilości, by napój był zdatny do picia. Pij go trzy, cztery razy dziennie. Na zdrowie!

Obraz
© mojaharmoniażycia.pl

Zobacz także wideo o właściwościach zdrowotnych różnych odmian miodu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć