Mini pizze. Pyszny sposób na karnawałową przekąskę
"Pulchne, bardzo podzielne i w twoim ulubionym smaku! Pizza zawsze znajdzie swoich fanów podczas Sylwestra lub innego typu imprezy. Wystarczy, że na to uniwersalne ciasto położysz woje ulubione dodatki" - pisze Joanna, autorka bloga opietruszka.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 500 g mąki
- 350 ml letniej wody
- opakowanie, czyli 8 gram, drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju lub oliwy
Wymieszaj mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj olej i wodę, wymieszaj. Wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Podziel na mniejsze części, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia.
Przygotuj sos. Zmiksuj składniki na gładko. Gotuj kilka minut, aż woda wyparuje, a sos zrobi się gęsty. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg). Uformuj mini pizze (u mnie jest grubszy rant, ale możesz zrobić mniejszy) i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Każdy placek posmaruj łyżeczką sosu i połóż ser mozzarella. Połóż ulubione składniki – u mnie czarne oliwki, pomidorki cherry i mini salami. Piecz około 5-6 minut w rozgrzanym piekarniku lub do zarumienienia brzegów i składników.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze