Miętowy chutney – jak przygotować orzeźwiający sos?

Od wieków jest jednym z ulubionych dodatków do potraw jadanych przez mieszańców Indii, Pakistanu czy Bangladeszu. Orzeźwiający, aromatyczny i lekko pikantny sos przyrządzany ze świeżych liści mięty i kolendry wzbogaci smak dań mięsnych czy warzywnych. Poznajmy przepis na miętowy chutney.

Chutney miętowyTen orzeźwiający i aromatyczny sos potrafi skuteczne ożywić każdy posiłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chutney, czyli gęsty sos przygotowywany z rozmaitych owoców, warzyw, ziół i przypraw kojarzymy często z Wielką Brytanią, gdzie od dawna cieszy się on wielką popularnością. Sami Brytyjczycy często uważają go za swój narodowy specjał, jednak w rzeczywistości pochodzi z Półwyspu Indyjskiego i od wieków stanowi ważny element tamtejszej kuchni, służąc wzbogaceniu smaku potraw mięsnych czy warzywnych. Jego nazwa pochodzi prawdopodobnie od sanskryckiego słowa "chaatni" oznaczającego "lizać", co dobrze oddaje istotę produktu, którego nie należy używać w nadmiarze, wystarczy bowiem "maźnięcie" nim po talerzu.

W Indiach, Pakistanie czy Bangladeszu istnieje setki wersji tego sosu. Jedną z najbardziej cenionych jest pudine ki chatni, czyli chutney miętowy, którego prawdziwa kulinarna "kariera" rozpoczęła się ponoć na dworze Szahdżahana – panującego w XVII wieku cesarza imperium Mogołów. Gdy władca zachorował zalecono mu jedzenie potraw pikantnych i aromatycznych, ale jednocześnie łatwych do strawienia. Nadworny kucharz zaserwował mu wówczas danie z soczewicy wykończone sosem przyrządzonym ze zmielonych liści mięty i kolendry. Szahdżachan szybko wyzdrowiał i od tego czasu stał się miłośnikiem miętowego chutneya, który błyskawicznie upowszechnił się także wśród poddanych cesarza.

Ten orzeźwiający i aromatyczny sos potrafi skuteczne ożywić każdy posiłek. Sprawdzi się jako dodatek do mięs (np. pieczonego kurczaka albo kebaba), dań z warzyw czy ryżu, a także zwykłych kanapek, np. z żółtym serem.

Sos tzatziki. Jak przygotować grecki klasyk

Moc mięty i kolendry

Miętowy chutney to specjał nie tylko smaczny, ale również bardzo korzystny dla zdrowia, co zawdzięcza m.in. dużej ilości świeżej mięty. Chyba żadna inna roślina nie wykazuje tak wspaniałych właściwości chłodzących i orzeźwiających. Nieprzypadkowo tak chętnie wykorzystują ją producenci lodów oraz innych słodyczy.

Swoje walory mięta zawdzięcza przede wszystkim silnemu stężeniu olejków eterycznych. Dzięki temu reguluje procesy trawienne, skutecznie łagodzi wzdęcia, zaparcia i dolegliwości żołądkowe, przynosi też ulgę osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego. Reguluje przemianę materii i wspomaga odchudzanie.

Aromatyczna roślina poprawia drożność dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, sprawdza się w przypadku problemów z wątrobą, pęcherzem i drogami moczowymi. Jest naturalnym środkiem przeciwbólowym, pomaga uporać się m.in. z bólami menstruacyjnymi.

Równie dużo zalet posiada inny obowiązkowy składnik chutneya, czyli świeże liście kolendry, cenionej już w starożytnych Indiach i na Bliskim Wschodzie. Oprócz niepowtarzalnego, pikantno-cytrusowego smaku, dostarczają potężnej dawki witamin (zwłaszcza A i C) oraz składników mineralnych (żelaza, magnezu, cynku, potasu).

Roślina wspomaga apetyt i działa detoksykacyjnie, wspierając prawidłową pracę żołądka, jelit i wątroby. Wykazuje właściwości grzybo- i bakteriobójcze (m.in. chroni zęby przed próchnicą), działa przeciwbólowo i rozkurczowo. Pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ krążenia, zapobiegając rozwojowi miażdżycy oraz innych poważnych schorzeń.

Przepis na chutney miętowy

Do przygotowania tradycyjnego indyjskiego chutneya miętowego potrzebujemy szklanki świeżych liści mięty (bez łodyżek) oraz pęczka kolendry (też należy odkroić łodyżki). Smaku sosowi nadadzą również: zielona papryczka chili, ząbek czosnku albo połówka średniej cebuli (warto ją wcześniej pokroić na mniejsze kawałki), sok z tamaryndowca lub cebuli (łyżka), pokrojony w plasterki imbir (łyżeczka) oraz sól i cukier (po pół łyżeczki). Ten ostatni składnik możemy zastąpić miodem.

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym, aż do uzyskania dość gładkiej masy. Jeśli sos jest za gęsty warto w czasie mieszania dolać trochę wody. Możemy ją zastąpić jogurtem naturalnym, dzięki któremu chutney nabierze "kremowości".

Po przygotowaniu sos wstawiamy na godzinę do lodówki. W warunkach chłodniczych przechowujemy go maksymalnie cztery doby, choć zdaniem znawców najlepiej smakuje w dniu przyrządzenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny