Mieszam serek wiejski i kilka składników. W mig mam stertę wysokobiałkowych i bezmięsnych kotletów
Serek wiejski to produkt o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Jednak nadal wiele osób używa go tylko do kanapek, nie wiedząc, jak wiele innych potraw można z nim stworzyć. Tymczasem, ten wysokobiałkowy dodatek z charakterystycznymi granulkami wzbogaci tradycyjne dania o wartościowe składniki odżywcze. Jedną z wielu propozycji są kotleciki z serka wiejskiego i gotowanych jajek – w sam raz na wegetariański obiad.
W tych kotlecikach jest wszystko, co najlepsze. Serek wiejski dostarcza do organizmu białko i wapń, potrzebne do budowy mięśni i zdrowych kości. Jajka są bogate w witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe. Płatki owsiane dostarczają witaminy z grupy B, minerały i błonnik, który dba o prawidłową pracę jelit. Połączenie tych składników tworzy pożywny obiad, który zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny
Kotleciki smażone czy wersja z piekarnika?
Jeśli ograniczasz spożywanie smażonych potraw, wstaw obtoczone w bułce tarte kotleciki do piekarnika. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po 10 minutach ostrożnie obróć je na drugą stronę przy pomocy metalowej łopatki. Piecz na złoty kolor przez kolejne 5-10 minut.
Przepis na kotleciki z serka wiejskiego
Do przygotowania kotlecików, oprócz serka wiejskiego, potrzebujesz także płatków owsianych i 6 jajek ugotowanych na twardo. Najłatwiejsze w użyciu są płatki błyskawiczne, które już po 2-3 minutach robią się miękkie. Jajka ugotuj, ostudź i obierz z łupinek.
Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
- 1 jajko surowe,
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- garść świeżych ziół – może być natka pietruszki, koperek, szczypiorek lub kolendra,
- 100 g bułki tartej,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie: 1 łyżka musztardy lub oliwy z oliwek.
Wykonanie:
- W misce wymieszaj serek wiejski z surowym jajkiem i płatkami owsianymi, odstaw na 5 min.
- Jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozgnieć widelcem. Dodaj do masy z serka wiejskiego i wymieszaj.
- Dodaj pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i posiekane zioła. Jeśli masa wyszła zbyt sucha i nie chce się lepić, dołóż łyżkę musztardy lub oliwy z oliwek.
- W dłoniach uformuj kotleciki – aby masa nie kleiła się do dłoni, warto zwilżyć je wodą.
- Obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Gotowe kotleciki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.