Mieszam serek wiejski i kilka składników. W mig mam stertę wysokobiałkowych i bezmięsnych kotletów

Serek wiejski to produkt o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Jednak nadal wiele osób używa go tylko do kanapek, nie wiedząc, jak wiele innych potraw można z nim stworzyć. Tymczasem, ten wysokobiałkowy dodatek z charakterystycznymi granulkami wzbogaci tradycyjne dania o wartościowe składniki odżywcze. Jedną z wielu propozycji są kotleciki z serka wiejskiego i gotowanych jajek – w sam raz na wegetariański obiad.

W tych kotlecikach jest wszystko, czego potrzebuje twój organizmW tych kotlecikach jest wszystko, czego potrzebuje twój organizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W tych kotlecikach jest wszystko, co najlepsze. Serek wiejski dostarcza do organizmu białko i wapń, potrzebne do budowy mięśni i zdrowych kości. Jajka są bogate w witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe. Płatki owsiane dostarczają witaminy z grupy B, minerały i błonnik, który dba o prawidłową pracę jelit. Połączenie tych składników tworzy pożywny obiad, który zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Kotleciki smażone czy wersja z piekarnika?

Jeśli ograniczasz spożywanie smażonych potraw, wstaw obtoczone w bułce tarte kotleciki do piekarnika. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po 10 minutach ostrożnie obróć je na drugą stronę przy pomocy metalowej łopatki. Piecz na złoty kolor przez kolejne 5-10 minut.  

Przepis na kotleciki z serka wiejskiego

Do przygotowania kotlecików, oprócz serka wiejskiego, potrzebujesz także płatków owsianych i 6 jajek ugotowanych na twardo. Najłatwiejsze w użyciu są płatki błyskawiczne, które już po 2-3 minutach robią się miękkie. Jajka ugotuj, ostudź i obierz z łupinek.

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
  • 1 jajko surowe,
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • garść świeżych ziół – może być natka pietruszki, koperek, szczypiorek lub kolendra,
  • 100 g bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: 1 łyżka musztardy lub oliwy z oliwek.

Wykonanie:

  1. W misce wymieszaj serek wiejski z surowym jajkiem i płatkami owsianymi, odstaw na 5 min.
  2. Jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozgnieć widelcem. Dodaj do masy z serka wiejskiego i wymieszaj.
  3. Dodaj pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i posiekane zioła. Jeśli masa wyszła zbyt sucha i nie chce się lepić, dołóż łyżkę musztardy lub oliwy z oliwek.
  4. W dłoniach uformuj kotleciki – aby masa nie kleiła się do dłoni, warto zwilżyć je wodą.
  5. Obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  6. Gotowe kotleciki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości