Międzynarodowy Dzień Hummusu

Ma wspaniały smak i przygotowuje się go błyskawicznie. Z roku na rok rośnie jego popularność i jest ulubioną przekąską nie tylko wśród wegetarian. Z okazji Światowego Dnia Hummusu, który obchodzimy 13 maja, warto przybliżyć cechy tej potrawy, tym bardziej, że jej podstawą jest ciecierzyca, która posiada wspaniałe właściwości zdrowotne.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Hummus - popularny, smaczny i zdrowy

Obraz
© 123RF.COM

Ma wspaniały smak i przygotowuje się go błyskawicznie. Z roku na rok rośnie jego popularność i jest ulubioną przekąską nie tylko wśród wegetarian. Z okazji Światowego Dnia Hummusu, który obchodzimy 13 maja, warto przybliżyć cechy tej potrawy, tym bardziej, że jej podstawą jest ciecierzyca, która posiada wspaniałe właściwości zdrowotne.

/ 6Dalekowschodni przysmak

Obraz
© 123RF.COM

Historia powstania hummusu sięga tysięcy lat wstecz. Dziś znajdziemy go w menu chyba każdej restauracji, w której serwuje się dania kuchni arabskiej. Występuje w dwóch wersjach: zmiksowanej pasty i bardzo popularnej w Egipcie mieszanki całych, nieroztartych ziaren ciecierzycy z pozostałymi składnikami. Bazą hummusu jest zawsze ciecierzyca. Jasne ziarenka mają delikatny, wręcz słodkawy i orzechowy smak. Ze względu na skład aminokwasów jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa. Ciecierzyca, zwana również grochem włoskim, jest dobrym źródłem białka i węglowodanów. Bogata jest w fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.

/ 6Składniki na hummus

Obraz
© 123RF.COM

W skład hummusu, poza ciecierzycą, wchodzi też czosnek, [ tahini ]( http://kuchnia.wp.pl/tahini-z-czym-to-sie-je-6054909523821697a oliwa, sok z cytryny i przyprawy. Z tych składników warto zwrócić szczególną uwagę na tahini. To nic innego jak pasta z ziaren sezamu, kolejny nieodzowny produkt w kuchni bliskowschodniej. Wykorzystuje się ją do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do wypieków i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest też świetną bazą do koktajli. Tahini można kupić, ale równie dobrze możemy zrobić ją sami - tanio i szybo. Nie wymaga to żadnej większej wiedzy ani specjalnych zabiegów. Wystarczy dobrze uprażyć sezam, dzięki czemu zintensyfikujemy zapach i smak ziaren, po czym wszystko dobrze zmielić. I gotowe.

/ 6Klasyczny hummus

Obraz
© WP.PL

Składniki: 1 puszka ciecierzycy, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2-3 łyżeczki oliwy, 3-5 łyżek wody, 1 ząbek czosnku, sól, opcjonalnie: sumak do posypania (można zrezygnować lub posypać hummus słodką papryką w proszku) i nieco oliwy do polania.

Przygotowanie: ciecierzycę odsączamy z zalewy i przesypujemy do blendera. Kilka kulek ciecierzycy odkładamy. Czosnek obieramy ze skórki, dodajemy do ciecierzycy razem z sokiem z cytryny i oliwą. Miksujemy na gładką masę i dodajemy tyle wody, by uzyskać upragnioną gładkość. Solimy do smaku. Gotowy hummus przekładamy do miseczki, skrapiamy oliwą, posypujemy pozostałą ciecierzycą i sumakiem lub papryką w proszku (opcjonalnie). Podajemy z grzankami, krakersami.

/ 6Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z hummusem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 jajko, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pszennej razowej, 3/4 szklanki hummusu, olej do smażenia, 3 łyżki śmietany, szczypta soli, salsa paprykowa.

Przygotowanie: wymieszać składniki ciasta na gładką masę. Następnie usmażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Naleśniki posmarować cienko salsą paprykową i zwinąć w rulon. Ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Trzy łyżki humusu wymieszać ze śmietaną i posmarować po wierzchu. Zapiec w rozgrzanym piekarniki do 180 stopni C przez 20 minut. Naleśniki podawać z hummusem jako sosem.

/ 6Hummus ze świeżą kolendrą i oliwą z oliwek

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 puszki ciecierzycy, 3-4 ząbki czosnku, 1-2 łyżki pasty tahini, sok z 1 cytryny, szczypta soli i pieprzu. Do podania: garść świeżej kolendry, oliwa z oliwek, kmin rzymski.

Przygotowanie: ciecierzycę dokładnie odcedzamy i płuczemy. Całość przekładamy do robota kuchennego, dodajemy czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz pastę tahini. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą kolendrą, szczyptą kminu i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Autorka przepisu Zosia Cudny z Make Cooking Easier

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał