Mięciutkie polędwiczki wieprzowe. Prosty przepis na wyśmienite mięso
Polędwiczki wieprzowe i leśne grzyby to połączenie, które posmakuje każdemu. Delikatne miękkie mięso i wyrazisty sos możemy podać z makaronem, ryżem lub ziemniaczanym puree. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól, pieprz
- 3 sosy grzybowe w proszku
- 100 g grzybów suszonych
- olej do smażenia
Przepis
- Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w plastry i lekko rozbijam. Doprawiam solą oraz polewam sosem sojowym. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
- Grzyby zalewamy gorącą wodą i również odstawiam.
- Każdy plaster mięsa obtaczam w sosie grzybowym (dwa sosy grzybowe) i smażę na rozgrzanym olej z obu stron. Do brytfanki wlewam dwie szklanki wody i gotuję. Mięso po usmażeniu przekładam do brytfanki, grzyby odlewam z wody, przekładam do mięsa i duszę pod przykryciem 20 minut.
- Na koniec zagęszczam ostatnim sosem grzybowym rozrobionym w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję. Podaję z tortellini.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl