Mięciutkie polędwiczki wieprzowe. Prosty przepis na wyśmienite mięso
Polędwiczki wieprzowe i leśne grzyby to połączenie, które posmakuje każdemu. Delikatne miękkie mięso i wyrazisty sos możemy podać z makaronem, ryżem lub ziemniaczanym puree. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- sól, pieprz
- 3 sosy grzybowe w proszku
- 100 g grzybów suszonych
- olej do smażenia
- Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w plastry i lekko rozbijam. Doprawiam solą oraz polewam sosem sojowym. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
- Grzyby zalewamy gorącą wodą i również odstawiam.
- Każdy plaster mięsa obtaczam w sosie grzybowym (dwa sosy grzybowe) i smażę na rozgrzanym olej z obu stron. Do brytfanki wlewam dwie szklanki wody i gotuję. Mięso po usmażeniu przekładam do brytfanki, grzyby odlewam z wody, przekładam do mięsa i duszę pod przykryciem 20 minut.
- Na koniec zagęszczam ostatnim sosem grzybowym rozrobionym w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję. Podaję z tortellini.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze