Mięciutkie polędwiczki wieprzowe. Prosty przepis na wyśmienite mięso

Polędwiczki wieprzowe i leśne grzyby to połączenie, które posmakuje każdemu. Delikatne miękkie mięso i wyrazisty sos możemy podać z makaronem, ryżem lub ziemniaczanym puree. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Mięciutkie polędwiczki wieprzowe. Prosty przepis na wyśmienite mięsoMięciutkie polędwiczki wieprzowe. Prosty przepis na wyśmienite mięso
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Przepis

  • Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w plastry i lekko rozbijam. Doprawiam solą oraz polewam sosem sojowym. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
  • Grzyby zalewamy gorącą wodą i również odstawiam.
  • Każdy plaster mięsa obtaczam w sosie grzybowym (dwa sosy grzybowe) i smażę na rozgrzanym olej z obu stron. Do brytfanki wlewam dwie szklanki wody i gotuję. Mięso po usmażeniu przekładam do brytfanki, grzyby odlewam z wody, przekładam do mięsa i duszę pod przykryciem 20 minut.
  • Na koniec zagęszczam ostatnim sosem grzybowym rozrobionym w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję. Podaję z tortellini.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja