Medaliony wieprzowe z grzybami leśnymi, suszonymi pomidorami i marchewką
Serwowane jako danie obiadowe polędwiczki bardzo dobrze będą smakować w towarzystwie leśnych grzybów i suszonych pomidorów. Tak przygotowane mięso świetnie pasuje do makaronów, pyz, klusek śląskich lub puree ziemniaczanego.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
- olej lub masło klarowane do smażenia
- 30 g suszonych grzybów leśnych (borowików, kozaków, maślaków)
- 70 ml białego wina
- 6 kawałków suszonych pomidorów (ok. 50 g)
- 150 g marchewki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pół pęczka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przepis
- Jeśli wykorzystujemy grzyby suszone, to zalewamy je wodą i odstawiamy na godzinę.
- Polędwiczki kroimy na plastry, lekko rozbijamy i podsmażamy szybko z obu stron na dużym ogniu. Medaliony układamy w żaroodpornej formie. Na tłuszcz ze smażenia wlewamy wino i pół szklanki wody. Wsypujemy zmrożone marchewki i gotujemy aż będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z połową szklanki wody i wlewamy do sosu. Cały czas mieszamy dopóki nie zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Kroimy suszone pomidory i wraz z pokrojonymi grzybami oraz bułką tartą wrzucamy na tłuszcz. Dusimy ok. 5 minut na średnim ogniu.
- Na ułożone w formie medaliony wykładamy pomidory, grzyby i bułkę. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Posypujemy posiekaną natka pietruszki i podajemy z sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl