Trwa ładowanie...
d1uphjn
d1uphjn

Medaliony wieprzowe z grzybami leśnymi, suszonymi pomidorami i marchewką

Przepis
3.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki
  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 30 g suszonych grzybów leśnych (borowików, kozaków, maślaków)
  • 70 ml białego wina
  • 6 kawałków suszonych pomidorów (ok. 50 g)
  • 150 g marchewki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół pęczka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

Jeśli wykorzystujemy grzyby suszone, to zalewamy je wodą i odstawiamy na godzinę.

Polędwiczki kroimy na plastry, lekko rozbijamy i podsmażamy szybko z obu stron na dużym ogniu. Medaliony układamy w żaroodpornej formie. Na tłuszcz ze smażenia wlewamy wino i pół szklanki wody. Wsypujemy zmrożone marchewki i gotujemy aż będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z połową szklanki wody i wlewamy do sosu. Cały czas mieszamy dopóki nie zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kroimy suszone pomidory i wraz z pokrojonymi grzybami oraz bułką tartą wrzucamy na tłuszcz. Dusimy ok. 5 minut na średnim ogniu.

Na ułożone w formie medaliony wykładamy pomidory, grzyby i bułkę. Pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Posypujemy posiekaną natka pietruszki i podajemy z sosem. Medaliony świetnie pasują do makaronów, pyz, klusek śląskich lub puree ziemniaczanego.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Medaliony wieprzowe z grzybami leśnymi, suszonymi pomidorami i marchewką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1uphjn
d1uphjn
d1uphjn
d1uphjn
Więcej tematów
d1uphjn