Mazurek kajmakowy. Najprostszy przepis na Wielkanoc

Pyszne i delikatne ciasto na kruchym spodzie z domowym kajmakiem. Smak przełamuje kwaśna konfitura porzeczkowa. To połączenie zachwyci nawet największych łasuchów.

Mazurek kajmakowy. Najprostszy przepis na WielkanocMazurek kajmakowy. Najprostszy przepis na Wielkanoc
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią z nutą kardamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kajmakowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżki miękkiego masła

Dodatki:

  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, suszona żurawina)
  • słoik konfitury z czarnej porzeczki
  • polewa kakaowa i biała do dekoracji

Przepis

  • Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, następnie szybko zagnieść kruche ciasto.
  • Ciasto schłodzić w lodówce ok. godziny. Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, pozakłuwać widelcem. Piec 20-25 min. w temp. 180 st. C.
  • Masa: mleko wlać do płaskiego rondelka wsypać cukier, dodać laskę wanilii i zagotować. Często mieszając, gotować na małym ogniu, po godzinie wyjąć laskę wanilii i dalej gotować ok. 30 min., aż wytworzy się dość gęsta, jasnobrązowa masa.
  • Rondelek z ugotowaną masą zestawić z ognia, lekko przestudzić cały czas mieszając, dodać masło i utrzeć na gładką masę. Na końcu dodać bakalie.
  • Wystudzone kruche ciasto posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, następnie masą kajmakową z bakaliami i udekorować mazurek.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥