Mazurek kajmakowy. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Pyszne i delikatne ciasto na kruchym spodzie z domowym kajmakiem. Smak przełamuje kwaśna konfitura porzeczkowa. To połączenie zachwyci nawet największych łasuchów.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kostki masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru
- cukier z prawdziwą wanilią z nutą kardamonu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kajmakowa:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru
- laska wanilii
- 2 łyżki miękkiego masła
Dodatki:
- 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, suszona żurawina)
- słoik konfitury z czarnej porzeczki
- polewa kakaowa i biała do dekoracji
Przepis
- Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, następnie szybko zagnieść kruche ciasto.
- Ciasto schłodzić w lodówce ok. godziny. Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, pozakłuwać widelcem. Piec 20-25 min. w temp. 180 st. C.
- Masa: mleko wlać do płaskiego rondelka wsypać cukier, dodać laskę wanilii i zagotować. Często mieszając, gotować na małym ogniu, po godzinie wyjąć laskę wanilii i dalej gotować ok. 30 min., aż wytworzy się dość gęsta, jasnobrązowa masa.
- Rondelek z ugotowaną masą zestawić z ognia, lekko przestudzić cały czas mieszając, dodać masło i utrzeć na gładką masę. Na końcu dodać bakalie.
- Wystudzone kruche ciasto posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, następnie masą kajmakową z bakaliami i udekorować mazurek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl