Trwa ładowanie...
d1x8xnz
oprac. Katarzyna Gileta
18-03-2021 09:15

Mazurek kajmakowy. Najprostszy przepis na Wielkanoc

Przepis

Pyszne i delikatne ciasto na kruchym spodzie z domowym kajmakiem. Smak przełamuje kwaśna konfitura porzeczkowa. To połączenie zachwyci nawet największych łasuchów.

d1x8xnz
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią z nutą kardamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kajmakowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżki miękkiego masła

Dodatki:

  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, suszona żurawina)
  • słoik konfitury z czarnej porzeczki
  • polewa kakaowa i biała do dekoracji
Przepis
  • Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, następnie szybko zagnieść kruche ciasto.
  • Ciasto schłodzić w lodówce ok. godziny. Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, pozakłuwać widelcem. Piec 20-25 min. w temp. 180 st. C.
  • Masa: mleko wlać do płaskiego rondelka wsypać cukier, dodać laskę wanilii i zagotować. Często mieszając, gotować na małym ogniu, po godzinie wyjąć laskę wanilii i dalej gotować ok. 30 min., aż wytworzy się dość gęsta, jasnobrązowa masa.
  • Rondelek z ugotowaną masą zestawić z ognia, lekko przestudzić cały czas mieszając, dodać masło i utrzeć na gładką masę. Na końcu dodać bakalie.
  • Wystudzone kruche ciasto posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, następnie masą kajmakową z bakaliami i udekorować mazurek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mazurek kajmakowy. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1x8xnz

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1x8xnz
d1x8xnz
d1x8xnz
d1x8xnz
Więcej tematów
d1x8xnz