Mazurek kajmakowy. Najprostszy przepis na Wielkanoc

Pyszne i delikatne ciasto na kruchym spodzie z domowym kajmakiem. Smak przełamuje kwaśna konfitura porzeczkowa. To połączenie zachwyci nawet największych łasuchów.

Mazurek kajmakowy. Najprostszy przepis na WielkanocMazurek kajmakowy. Najprostszy przepis na Wielkanoc
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią z nutą kardamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kajmakowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżki miękkiego masła

Dodatki:

  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy, suszona żurawina)
  • słoik konfitury z czarnej porzeczki
  • polewa kakaowa i biała do dekoracji

Przepis

  • Ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, następnie szybko zagnieść kruche ciasto.
  • Ciasto schłodzić w lodówce ok. godziny. Okrągłą formę do pieczenia posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim formę, pozakłuwać widelcem. Piec 20-25 min. w temp. 180 st. C.
  • Masa: mleko wlać do płaskiego rondelka wsypać cukier, dodać laskę wanilii i zagotować. Często mieszając, gotować na małym ogniu, po godzinie wyjąć laskę wanilii i dalej gotować ok. 30 min., aż wytworzy się dość gęsta, jasnobrązowa masa.
  • Rondelek z ugotowaną masą zestawić z ognia, lekko przestudzić cały czas mieszając, dodać masło i utrzeć na gładką masę. Na końcu dodać bakalie.
  • Wystudzone kruche ciasto posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, następnie masą kajmakową z bakaliami i udekorować mazurek.
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇