Mazurek czekoladowy. Tak pyszny, że zniknie do ostatniego okruszka
Mazurki przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, do którego oprócz maki dodaje się tartych orzechów. My wykorzystamy orzechy laskowe albo włoskie. Przepis prosto z Dworu Korona Karkonoszy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Nadzienie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g powideł śliwkowych
- 200 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki 30 proc.
- dodatkowo orzechy do dekoracji
Przepis
- Składniki ciasta wymieszaj, uformuj kulkę i włóż do schłodzenia do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt 20 x 30 cm i przełóż do formy. Przy brzegach należy utworzyć wyższy rant, ciasto nakłuj widelcem i ponownie włóż do lodówki na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Włóż formę z ciastem do pieca i piecz przez około 35–40 minut. Na wystudzonym cieście rozprowadź powidła śliwkowe.
- Śmietankę umieść w garnku i podgrzej. Drobno posiekaną czekoladę dodaj do śmietanki i jak zacznie się rozpuszczać wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką wylej na powidła śliwkowe. Udekoruj orzechami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl