Mazurek czekoladowy. Tak pyszny, że zniknie do ostatniego okruszka
Przepis
Mazurki przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, do którego oprócz maki dodaje się tartych orzechów. My wykorzystamy orzechy laskowe albo włoskie. Przepis prosto z Dworu Korona Karkonoszy.
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Źródło: Adobe Stock, fot: Teresa Kasprzycka
Składniki
Nadzienie:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g powideł śliwkowych
- 200 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki 30 proc.
- dodatkowo orzechy do dekoracji
Przepis
- Składniki ciasta wymieszaj, uformuj kulkę i włóż do schłodzenia do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt 20 x 30 cm i przełóż do formy. Przy brzegach należy utworzyć wyższy rant, ciasto nakłuj widelcem i ponownie włóż do lodówki na 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Włóż formę z ciastem do pieca i piecz przez około 35–40 minut. Na wystudzonym cieście rozprowadź powidła śliwkowe.
- Śmietankę umieść w garnku i podgrzej. Drobno posiekaną czekoladę dodaj do śmietanki i jak zacznie się rozpuszczać wymieszaj. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką wylej na powidła śliwkowe. Udekoruj orzechami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Mazurek czekoladowy. Tak pyszny, że zniknie do ostatniego okruszka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.