Masz ochotę na lody? Po tym poznasz, że są dobre

Lody przyzwoitej jakości to wcale nie tak oczywista sprawa. Prosta metoda sprawi jednak, że już nigdy nie kupisz niedobrych lodów. Na co zwrócić uwagę, aby wiedzieć, że mamy do czynienia ze smakołykiem najwyższej jakości?

Po czym poznać, że trafiliśmy na dobre lody? - zdjęcie poglądowePo czym poznać, że trafiliśmy na dobre lody? - zdjęcie poglądowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe

Sezon letni to ulubiony czas wszystkich wielbicieli tego przysmaku. W każdej lodziarni znajdziemy zarówno te klasyczne smaki, jak i bardziej wymyślne np. o smaku gumy balonowej czy sernika. Miejsc, gdzie kupimy lody, jest mnóstwo. Po czym jednak poznać, że wybieramy te, które zachwycą nas swoim smakiem, a przy tym nam nie zaszkodzą? Ta metoda sprawi, że już nigdy nie kupicie niedobrych lodów.

Zwróć na to uwagę. Tak poznasz, że lody są dobrej jakości

Zjedzenie dużej porcji lodów, oprócz ochłody, może przynieść niestety pewne skutki uboczne - w deserze słabej jakości aż roi się od konserwantów. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na to, czy lody są przygotowane z naturalnych składników, bez niepotrzebnych sztucznych barwników i aromatów.

Lodziarnie zwykle nie chwalą się, z czego są wykonane ich produkty wyrobu własnego. Jednak jakość lodów można sprawdzić, nie znając ich składu. Pierwszą ważną rzeczą jest kolor deseru - jeżeli dość szybko stają się wyblakłe, to dobry znak! Lody szybko tracące swą barwę zostały bowiem zrobione bez sztucznych barwników. Nie jest to jednak jedyna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę.

Kolejną sprawą jest konsystencja lodów. Kiedy zauważymy, że nasza porcja przypomina raczej mus, przysmak nie został wykonany we właściwy sposób. Prawdziwe lody mają lekko kremową strukturę.

Trzeci ważny czynnik to temperatura deseru - lody nie powinny być zbyt zamrożone. Mocno schłodzone lody to znak, że przy ich produkcji wykorzystano za dużo wody.

Ostatnią rzeczą jest smak lodów - im bardziej wyrazisty, tym lepiej! Przy produkcji tego zimnego deseru na masową skalę, każda porcja, niezależnie od smaku ma... podobny smak.

Czy lody się psują?

Przy dokładnym badaniu tego, po czym poznać dobre lody, warto też poruszyć tę kwestię. Lody nie są produktem, który wiecznie będzie dobry do spożycia. W momencie gdy na wierzchu deseru widzimy warstwę szronu albo kryształki lodu - lepiej ich nie jeść. Innym niepokojącym sygnałem są rozwarstwione lody. Warto też podkreślić, że smakołyk może się zepsuć nawet jeśli cały czas jest w zamrażarce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

MNIAM: przepis na pyszne lody bananowe z czekoladą

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę