Trwa ładowanie...

Masz ochotę na lody? Po tym poznasz, że są dobre

Lody przyzwoitej jakości to wcale nie tak oczywista sprawa. Prosta metoda sprawi jednak, że już nigdy nie kupisz niedobrych lodów. Na co zwrócić uwagę, aby wiedzieć, że mamy do czynienia ze smakołykiem najwyższej jakości?

Po czym poznać, że trafiliśmy na dobre lody? - zdjęcie poglądowePo czym poznać, że trafiliśmy na dobre lody? - zdjęcie poglądoweŹródło: Adobe Stock, fot: Adobe
d43tsk8
d43tsk8

Sezon letni to ulubiony czas wszystkich wielbicieli tego przysmaku. W każdej lodziarni znajdziemy zarówno te klasyczne smaki, jak i bardziej wymyślne np. o smaku gumy balonowej czy sernika. Miejsc, gdzie kupimy lody, jest mnóstwo. Po czym jednak poznać, że wybieramy te, które zachwycą nas swoim smakiem, a przy tym nam nie zaszkodzą? Ta metoda sprawi, że już nigdy nie kupicie niedobrych lodów.

Zwróć na to uwagę. Tak poznasz, że lody są dobrej jakości

Zjedzenie dużej porcji lodów, oprócz ochłody, może przynieść niestety pewne skutki uboczne - w deserze słabej jakości aż roi się od konserwantów. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na to, czy lody są przygotowane z naturalnych składników, bez niepotrzebnych sztucznych barwników i aromatów.

Lodziarnie zwykle nie chwalą się, z czego są wykonane ich produkty wyrobu własnego. Jednak jakość lodów można sprawdzić, nie znając ich składu. Pierwszą ważną rzeczą jest kolor deseru - jeżeli dość szybko stają się wyblakłe, to dobry znak! Lody szybko tracące swą barwę zostały bowiem zrobione bez sztucznych barwników. Nie jest to jednak jedyna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę.

d43tsk8

Kolejną sprawą jest konsystencja lodów. Kiedy zauważymy, że nasza porcja przypomina raczej mus, przysmak nie został wykonany we właściwy sposób. Prawdziwe lody mają lekko kremową strukturę.

Trzeci ważny czynnik to temperatura deseru - lody nie powinny być zbyt zamrożone. Mocno schłodzone lody to znak, że przy ich produkcji wykorzystano za dużo wody.

Ostatnią rzeczą jest smak lodów - im bardziej wyrazisty, tym lepiej! Przy produkcji tego zimnego deseru na masową skalę, każda porcja, niezależnie od smaku ma... podobny smak.

Czy lody się psują?

Przy dokładnym badaniu tego, po czym poznać dobre lody, warto też poruszyć tę kwestię. Lody nie są produktem, który wiecznie będzie dobry do spożycia. W momencie gdy na wierzchu deseru widzimy warstwę szronu albo kryształki lodu - lepiej ich nie jeść. Innym niepokojącym sygnałem są rozwarstwione lody. Warto też podkreślić, że smakołyk może się zepsuć nawet jeśli cały czas jest w zamrażarce.

d43tsk8

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

MNIAM: przepis na pyszne lody bananowe z czekoladą

d43tsk8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43tsk8
Więcej tematów