Trwa ładowanie...

Banan ma takie ślady? Natychmiast go wyrzuć

Banany z ciemną skórą nie są szkodliwe dla człowieka i nie warto ich wyrzucać. Przeciwnie - chociaż nie wszystkim smakują na surowo, idealnie sprawdzają się w cieście, plackach lub koktajlach. Jak poznać, że banany są zepsute? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów w ich wyglądzie.

banan, owoc, jedzenie, egzotyka, egzotyczny, witaminy, dieta, dietetycznybanan, owoc, jedzenie, egzotyka, egzotyczny, witaminy, dieta, dietetycznyŹródło: Adobe Stock
d1o3ich
d1o3ich

Banany to jedne z najzdrowszych owoców. Chociaż mają wysoki indeks glikemiczny i są mocno kaloryczne – jeden średni banan zawiera bowiem 90 kcal, są bardzo sycące. To też prawdziwa kopalnia mikroelementów. Zawierają dużą ilość potasu, wskazane są więc dla osób, które chorują na serce. Mają również błonnik, kwas foliowy i witaminy.

Kiedy banany są dobre? Na to zwracaj uwagę

Banany są idealne wówczas, gdy mają żółtą skórę z delikatnymi, brązowymi plamkami oraz jasny, zwarty miąższ. Niektórzy lubią je również wtedy, kiedy są nieco niedojrzałe - z twardszym miąższem i intensywnie żółtą lub nieco zielonkawą skórką.

Należy pamiętać jedynie, aby myć banany przed jedzeniem, ponieważ najprawdopodobniej były one pryskane chemikaliami, które miały przedłużyć jego przydatność do spożycia. Żeby jak najdłużej były świeże, trzymaj je w ciemnym, przewiewnym miejscu. Warto także obwiązać końcówkę banana folią spożywczą.

d1o3ich

Jak poznać, że banan jest zepsuty?

Ciemna skórka w bananie nie przeszkadza w tym, żeby go zjeść, o ile miąższ jest biały i zwarty. Nie wszyscy jednak lubią smak mocno dojrzałych bananów. Mogą wtedy wykorzystać je do zrobienia prostego ciasta bananowego, placków i naleśników czy koktajli, które świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przekąska.

Jakich bananów nie jeść? Trzeba uważać na te, które mają bardzo ciemną, wręcz czarną skórę, a w środku również są ciemne. Mogą wyglądać wręcz na zgniecione. W takich owocach mogła już rozwinąć się pleśń. Jedzenie ich mogłoby być szkodliwe dla zdrowia. Obejrzyjmy też ciemne banany, czy nie mają charakterystycznych śladów pleśni na wierzchu.

To, czy banan jest zepsuty, zdradzi nam również pewien drobny szczegół. Zwróćmy uwagę, czy przez środek owocu, w miąższu nie przebiega czerwona linia. Oznacza ona, że absolutnie nie powinniśmy jeść takiego banana – z całą pewnością został on zainfekowany grzybem nigrospora, który dla osób uczulonych może być bardzo niebezpieczny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1o3ich
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1o3ich
Więcej tematów