Trwa ładowanie...

7 koktajli idealnych na upał

Gdy słupek rtęci w termometrze szybuje, a słońce niemiłosiernie przygrzewa, należy mieć pod ręką coś do picia. Najlepiej wodę, ale w upalny dzień świetnie sprawdzi się również koktajl, który zapewni nie tylko orzeźwienie, lecz również solidną dawkę cennych składników odżywczych.

Domowe owocowe koktajleDomowe owocowe koktajleŹródło: Adobe Stock
d32rg21
d32rg21

Koktajl z poziomek i malin

To jeden z najpyszniejszych darów lata, zachwycający delikatnym smakiem i aromatem. Poziomki uprawia się w licznych odmianach, ale najwięcej walorów mają owoce zbierane w lesie. Możemy przygotować z nich choćby pyszny koktajl.

Opłukane poziomki (dwie szklanki) i maliny (pół szklanki) wystarczy zmiksować z mlekiem, krowim lub roślinnym, np. owsianym (szklanka), następnie dodając maślankę (pół szklanki), miód (łyżkę) oraz kostki lodu (pół szklanki) i ponownie blendując.

Koktajl z yerba mate

Pobudza, pomaga uporać się ze stresem, zapobiega poważnym chorobom układu krążenia – to tylko niektóre zalety naparu z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, który od wieków cieszy się ogromną popularnością w Ameryce Południowej. Yerba mate może być bazą smacznego, letniego koktajlu.

Zielony koktajl. Jak przygotować, aby zawsze się udał?

Susz z ostrokrzewu (2 łyżki) najpierw zalewamy zimną wodą, a gdy ta wsiąknie – gorącą (optymalna temperatura to 80 stopni). Zaparzamy pod przykryciem przez kilka minut, po czym przecedzamy i studzimy. Dodajemy jagody lub borówki amerykańskie (szklanka), garść dojrzałych owoców agrestu, miód (łyżka), kilka listków świeżej mięty oraz kostki lodu (pół szklanki). Miksujemy, aż do uzyskania dość gładkiego koktajlu.

d32rg21

Koktajl ze szpinaku

Orzeźwiający, letni koktajl przygotujemy nie tylko z owoców. Bazą pysznego napoju może być np. szpinak – skarbnica żelaza, potasu, wapnia i licznych witamin. Obecny w nim chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, zaś związek zwany tylakoidem zwiększa efektywność odchudzania.

Garść wypłukanych liści szpinaku dokładnie miksujemy z bananem, obraną i wypestkowaną gruszką, kiwi i pomarańczą, wodą mineralną (wystarczy pół szklanki) oraz kilkoma cienkimi plasterkami imbiru. Koktajl schładzamy w lodowce albo blendujemy z kostkami lodu.

Koktajl z papryki i pomidorów

Nie tylko orzeźwi, ale również zapewni solidną dawkę cennych witamin i minerałów. Taki koktajl najlepiej smakuje latem, gdy jego składniki – papryka i pomidor są szczególnie aromatyczne.

Zadanie jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować czerwoną paprykę (wcześniej pozbawioną gniazda nasiennego), z 2-3 dojrzałymi obranymi, pomidorami oraz wodą źródlaną (szklanka). Smak koktajlu warto podbić sokiem z cytryny (1-2 łyżki), szczyptą chili, drobno posiekanym koperkiem oraz oczywiście solą, najlepiej świeżo zmieloną.

d32rg21

Koktajl z owoców leśnych

Podczas letniego spaceru po lesie warto trochę się poschylać, by zebrać trochę owoców, z których w domu przygotujemy pyszny koktajl,

Maliny, jeżyny i jagody (po dwie garści) dokładnie myjemy, po czym blendujemy z dobrze schłodzonym jogurtem naturalnym (400 ml) oraz płynnym miodem (2 łyżeczki). Przed podaniem, do szklanki z koktajlem warto dodać trochę oleju lnianego (łyżeczka), dla smaku i podwyższenia wartości odżywczych. Napój możemy też wzbogacić listkami świeżej mięty.

Koktajl z arbuza

Chyba trudno znaleźć bardziej odpowiedni owoc na gorący, letni dzień. Soczysty i orzeźwiający arbuz to znakomita baza koktajlu.

d32rg21

Arbuzowy miąższ, bez pestek (dwie szklanki) wystarczy zmiksować z bananem, obranym i pozbawionym gniazd nasiennych jabłkiem, sokiem świeżo wyciśniętym z połówki cytryny, miodem (łyżeczka) oraz kilkoma kostkami lodu. Przed podaniem koktajl dekorujemy listkami mięty.

Koktajl z ogórka

Ogórek wciąż jest jednym z ulubionych warzyw na polskich stołach, zachwycającym delikatnym, orzeźwiającym smakiem. Jednak wykorzystujemy go zwykle w sprawdzony sposób, jako dodatek do kanapek lub bazę mizerii, a przecież jest produktem znacznie bardziej uniwersalnym. Jak zrobić z niego pyszny koktajl?

Ogórki gruntowe (2-3) obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, po czym miksujemy ze świeżym ananasem (2-3 plastry o grubości ok. 2 cm), listkami mięty (szklanka), sokiem z limonki i miodem (łyżeczka). Na koniec dodajemy kilka kostek lodu i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji napoju.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d32rg21
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32rg21
Więcej tematów