7 koktajli idealnych na upał

Gdy słupek rtęci w termometrze szybuje, a słońce niemiłosiernie przygrzewa, należy mieć pod ręką coś do picia. Najlepiej wodę, ale w upalny dzień świetnie sprawdzi się również koktajl, który zapewni nie tylko orzeźwienie, lecz również solidną dawkę cennych składników odżywczych.

Domowe owocowe koktajleDomowe owocowe koktajle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Koktajl z poziomek i malin

To jeden z najpyszniejszych darów lata, zachwycający delikatnym smakiem i aromatem. Poziomki uprawia się w licznych odmianach, ale najwięcej walorów mają owoce zbierane w lesie. Możemy przygotować z nich choćby pyszny koktajl.

Opłukane poziomki (dwie szklanki) i maliny (pół szklanki) wystarczy zmiksować z mlekiem, krowim lub roślinnym, np. owsianym (szklanka), następnie dodając maślankę (pół szklanki), miód (łyżkę) oraz kostki lodu (pół szklanki) i ponownie blendując.

Koktajl z yerba mate

Pobudza, pomaga uporać się ze stresem, zapobiega poważnym chorobom układu krążenia – to tylko niektóre zalety naparu z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego, który od wieków cieszy się ogromną popularnością w Ameryce Południowej. Yerba mate może być bazą smacznego, letniego koktajlu.

Zielony koktajl. Jak przygotować, aby zawsze się udał?

Susz z ostrokrzewu (2 łyżki) najpierw zalewamy zimną wodą, a gdy ta wsiąknie – gorącą (optymalna temperatura to 80 stopni). Zaparzamy pod przykryciem przez kilka minut, po czym przecedzamy i studzimy. Dodajemy jagody lub borówki amerykańskie (szklanka), garść dojrzałych owoców agrestu, miód (łyżka), kilka listków świeżej mięty oraz kostki lodu (pół szklanki). Miksujemy, aż do uzyskania dość gładkiego koktajlu.

Koktajl ze szpinaku

Orzeźwiający, letni koktajl przygotujemy nie tylko z owoców. Bazą pysznego napoju może być np. szpinak – skarbnica żelaza, potasu, wapnia i licznych witamin. Obecny w nim chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, zaś związek zwany tylakoidem zwiększa efektywność odchudzania.

Garść wypłukanych liści szpinaku dokładnie miksujemy z bananem, obraną i wypestkowaną gruszką, kiwi i pomarańczą, wodą mineralną (wystarczy pół szklanki) oraz kilkoma cienkimi plasterkami imbiru. Koktajl schładzamy w lodowce albo blendujemy z kostkami lodu.

Koktajl z papryki i pomidorów

Nie tylko orzeźwi, ale również zapewni solidną dawkę cennych witamin i minerałów. Taki koktajl najlepiej smakuje latem, gdy jego składniki – papryka i pomidor są szczególnie aromatyczne.

Zadanie jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować czerwoną paprykę (wcześniej pozbawioną gniazda nasiennego), z 2-3 dojrzałymi obranymi, pomidorami oraz wodą źródlaną (szklanka). Smak koktajlu warto podbić sokiem z cytryny (1-2 łyżki), szczyptą chili, drobno posiekanym koperkiem oraz oczywiście solą, najlepiej świeżo zmieloną.

Koktajl z owoców leśnych

Podczas letniego spaceru po lesie warto trochę się poschylać, by zebrać trochę owoców, z których w domu przygotujemy pyszny koktajl,

Maliny, jeżyny i jagody (po dwie garści) dokładnie myjemy, po czym blendujemy z dobrze schłodzonym jogurtem naturalnym (400 ml) oraz płynnym miodem (2 łyżeczki). Przed podaniem, do szklanki z koktajlem warto dodać trochę oleju lnianego (łyżeczka), dla smaku i podwyższenia wartości odżywczych. Napój możemy też wzbogacić listkami świeżej mięty.

Koktajl z arbuza

Chyba trudno znaleźć bardziej odpowiedni owoc na gorący, letni dzień. Soczysty i orzeźwiający arbuz to znakomita baza koktajlu.

Arbuzowy miąższ, bez pestek (dwie szklanki) wystarczy zmiksować z bananem, obranym i pozbawionym gniazd nasiennych jabłkiem, sokiem świeżo wyciśniętym z połówki cytryny, miodem (łyżeczka) oraz kilkoma kostkami lodu. Przed podaniem koktajl dekorujemy listkami mięty.

Koktajl z ogórka

Ogórek wciąż jest jednym z ulubionych warzyw na polskich stołach, zachwycającym delikatnym, orzeźwiającym smakiem. Jednak wykorzystujemy go zwykle w sprawdzony sposób, jako dodatek do kanapek lub bazę mizerii, a przecież jest produktem znacznie bardziej uniwersalnym. Jak zrobić z niego pyszny koktajl?

Ogórki gruntowe (2-3) obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, po czym miksujemy ze świeżym ananasem (2-3 plastry o grubości ok. 2 cm), listkami mięty (szklanka), sokiem z limonki i miodem (łyżeczka). Na koniec dodajemy kilka kostek lodu i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji napoju.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja