WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Masło "hodowlane", czyli jak ze śmietany i kultur bakterii zrobić prawdziwy wiejski nabiał

Masło, odkąd trafiło na sklepowe półki nie odzyskało swojego dawnego, wiejskiego smaku. Wszystko za sprawą pasteryzacji. Nic straconego. Za pomocą starterów z kulturami bakterii prawdziwe wiejskie masełko można przygotować samemu.

Masło, które smakuje jak wiejskie i jest pełne "dobrych bakterii" zrobisz sama.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
13

Dietetycy już dawno uświadomili nam, że jedzenie nabiału z marketu kiedy jest się dorosłą osobą w dzisiejszych czasach nie do końca ma sens. Pomijając fakt, że wybierając odtłuszczone mleko/jogurty/sery pozbawiamy się możliwości wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, to dodatkowo pasteryzacja w dużej mierze zabija "dobre bakterie". Te same, które budują naszą odporność.

Czy jest na to sposób? Okazuje się, że tak. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są tak zwane startery z żywymi kulturami bakterii. Są to oczywiście bakterie przebadane i bezpieczne. Ich użycie polega na hodowaniu bakterii i dodawaniu do nabiału pasteryzowanego. W ten sposób stworzyć można np. pyszne pełnowartościowe domowe masło, które pod żadnym względem nie odbiega od tego, które pamiętamy z wakacji u babci.

Poza kulturami bakterii do wykonania masła potrzebujemy również śmietany. Gęstej i tłustej, minimum 30-procentowej. Śmietana może pochodzić z marketu, jednak ważne jest, by była "czysta", czyli bez stabilizatorów czy składników ułatwiających ubijanie jej.

Wykonanie takiego masła polega na ubijaniu śmietany z wcześniejszym dodatkiem bakterii. Jeśli chcemy kontynuować produkcję w przyszłości, musimy pamiętać, by odłożyć kawałek masła i "hodować bakterie" jak zakwas na chleb. Szczegóły postępowania z bakteriami znajdują się na opakowaniach starterów.

Jak wiadomo, podczas ubijania śmietany na masło, powstanie również maślanka. To bonus, którzy docenią smakosze nabiały. Masło z "dodatkiem bakteryjnym" ma nie tylko pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Podobno ma również bardziej wyrazisty, "wiejski" smak.

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm