Masło "hodowlane", czyli jak ze śmietany i kultur bakterii zrobić prawdziwy wiejski nabiał

Masło, odkąd trafiło na sklepowe półki nie odzyskało swojego dawnego, wiejskiego smaku. Wszystko za sprawą pasteryzacji. Nic straconego. Za pomocą starterów z kulturami bakterii prawdziwe wiejskie masełko można przygotować samemu.

Masło, które smakuje jak wiejskie i jest pełne "dobrych bakterii" zrobisz sama.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Dietetycy już dawno uświadomili nam, że jedzenie nabiału z marketu kiedy jest się dorosłą osobą w dzisiejszych czasach nie do końca ma sens. Pomijając fakt, że wybierając odtłuszczone mleko/jogurty/sery pozbawiamy się możliwości wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, to dodatkowo pasteryzacja w dużej mierze zabija "dobre bakterie". Te same, które budują naszą odporność.

Czy jest na to sposób? Okazuje się, że tak. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są tak zwane startery z żywymi kulturami bakterii. Są to oczywiście bakterie przebadane i bezpieczne. Ich użycie polega na hodowaniu bakterii i dodawaniu do nabiału pasteryzowanego. W ten sposób stworzyć można np. pyszne pełnowartościowe domowe masło, które pod żadnym względem nie odbiega od tego, które pamiętamy z wakacji u babci.

Poza kulturami bakterii do wykonania masła potrzebujemy również śmietany. Gęstej i tłustej, minimum 30-procentowej. Śmietana może pochodzić z marketu, jednak ważne jest, by była "czysta", czyli bez stabilizatorów czy składników ułatwiających ubijanie jej.

Wykonanie takiego masła polega na ubijaniu śmietany z wcześniejszym dodatkiem bakterii. Jeśli chcemy kontynuować produkcję w przyszłości, musimy pamiętać, by odłożyć kawałek masła i "hodować bakterie" jak zakwas na chleb. Szczegóły postępowania z bakteriami znajdują się na opakowaniach starterów.

Jak wiadomo, podczas ubijania śmietany na masło, powstanie również maślanka. To bonus, którzy docenią smakosze nabiały. Masło z "dodatkiem bakteryjnym" ma nie tylko pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Podobno ma również bardziej wyrazisty, "wiejski" smak.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość