Masło "hodowlane", czyli jak ze śmietany i kultur bakterii zrobić prawdziwy wiejski nabiał

Masło, odkąd trafiło na sklepowe półki nie odzyskało swojego dawnego, wiejskiego smaku. Wszystko za sprawą pasteryzacji. Nic straconego. Za pomocą starterów z kulturami bakterii prawdziwe wiejskie masełko można przygotować samemu.

Masło, które smakuje jak wiejskie i jest pełne "dobrych bakterii" zrobisz sama.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Dietetycy już dawno uświadomili nam, że jedzenie nabiału z marketu kiedy jest się dorosłą osobą w dzisiejszych czasach nie do końca ma sens. Pomijając fakt, że wybierając odtłuszczone mleko/jogurty/sery pozbawiamy się możliwości wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, to dodatkowo pasteryzacja w dużej mierze zabija "dobre bakterie". Te same, które budują naszą odporność.

Czy jest na to sposób? Okazuje się, że tak. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są tak zwane startery z żywymi kulturami bakterii. Są to oczywiście bakterie przebadane i bezpieczne. Ich użycie polega na hodowaniu bakterii i dodawaniu do nabiału pasteryzowanego. W ten sposób stworzyć można np. pyszne pełnowartościowe domowe masło, które pod żadnym względem nie odbiega od tego, które pamiętamy z wakacji u babci.

Poza kulturami bakterii do wykonania masła potrzebujemy również śmietany. Gęstej i tłustej, minimum 30-procentowej. Śmietana może pochodzić z marketu, jednak ważne jest, by była "czysta", czyli bez stabilizatorów czy składników ułatwiających ubijanie jej.

Wykonanie takiego masła polega na ubijaniu śmietany z wcześniejszym dodatkiem bakterii. Jeśli chcemy kontynuować produkcję w przyszłości, musimy pamiętać, by odłożyć kawałek masła i "hodować bakterie" jak zakwas na chleb. Szczegóły postępowania z bakteriami znajdują się na opakowaniach starterów.

Jak wiadomo, podczas ubijania śmietany na masło, powstanie również maślanka. To bonus, którzy docenią smakosze nabiały. Masło z "dodatkiem bakteryjnym" ma nie tylko pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Podobno ma również bardziej wyrazisty, "wiejski" smak.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja