Maślane ciasteczka z marmoladą. Smakują jak u babci
Domowe ciasteczka są najlepsze, a kruchutkie i pachnące maślane słodkości, takie jak przygotowywały nasze babcie, smakują najlepiej na świecie. Przypominają słodkie wypieki naszych babć. Dlatego w ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" mamy dla was przepis na takie słodkości.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 4 szklanki mąki,
- szklanka cukru,
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1½ kostki miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ulubiona marmolada.
W dużej misce umieść masło, cukier z prawdziwą wanilią i przy pomocy miksera utrzyj na puch. Teraz zacznij stopniowo dodawać jajka, żółtka oraz cukier. Wszystko dokładnie zmiksuj. Wsypuj partiami mąkę oraz proszek do pieczenia i zagnieć ciasto ręką.
Do blatu przykręć maszynkę do mielenia mięsa i załóż nakrętkę do ciastek (możesz także użyć rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki). Z gotowego ciasta formuj kółeczka, a na środku każdego nakładaj marmoladę (możesz użyć rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z odciętym różkiem.
Ciasteczka poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw ją do nagrzanego do 160 stopni piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu) na 15-20 minut, aż ciasteczka nabiorą pięknego, złotego koloru.
Zobacz także wideo: Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze