Trwa ładowanie...
d2okk56
05-09-2017 11:10

Maślane ciasteczka z marmoladą. Smakują jak u babci

Przepis

Domowe ciasteczka są najlepsze, a kruchutkie i pachnące maślane słodkości, takie jak przygotowywały nasze babcie, smakują najlepiej na świecie. Przypominają słodkie wypieki naszych babć. Dlatego w ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" mamy dla was przepis na takie słodkości.

d2okk56
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 4 szklanki mąki,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1½ kostki miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ulubiona marmolada.
Przepis

W dużej misce umieść masło, cukier z prawdziwą wanilią i przy pomocy miksera utrzyj na puch. Teraz zacznij stopniowo dodawać jajka, żółtka oraz cukier. Wszystko dokładnie zmiksuj. Wsypuj partiami mąkę oraz proszek do pieczenia i zagnieć ciasto ręką.
Do blatu przykręć maszynkę do mielenia mięsa i załóż nakrętkę do ciastek (możesz także użyć rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki). Z gotowego ciasta formuj kółeczka, a na środku każdego nakładaj marmoladę (możesz użyć rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka z odciętym różkiem.
Ciasteczka poukładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstaw ją do nagrzanego do 160 stopni piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu) na 15-20 minut, aż ciasteczka nabiorą pięknego, złotego koloru.

Zobacz także wideo: Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku

Maślane ciasteczka z marmoladą. Smakują jak u babci
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

11
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2okk56
d2okk56
d2okk56
d2okk56
Więcej tematów
d2okk56