Marokańskie wydanie sałatki z marchewki

Kolorowe danie na jesienne dni

Podczas jesieni na naszym stole powinny pojawiać się kolorowe dania. Egzotyczne wydanie sałatki marokańskiej to fantastyczna propozycja pełna barw i pysznych połączeń smakowych.

Składniki:
5 marchewek
1 łyżka soku z cytryny
150 g rodzynek
3 pomarańcze
100 g orzeszków pinii
mięta do smaku
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki kminku
25 ml oliwy z oliwek
sól do smaku

Przygotowanie:
Rodzynki zalej wodą i odłóż na 20 minut. Marchewkę pokrój w podłużne plasterki i wrzuć do miski. Obrane pomarańcze podziel na cząstki. Możesz dla lepszego smaku wycisnąć trochę soku z pomarańczy. Dorzuć rodzynki. Na patelni upraż orzeszki pinii, następnie dodaj je do reszty składników. Posyp kminkiem i udekoruj miętą. Dopraw solą do smaku oraz dodaj sok z cytryny i miód. Całość polej oliwą z oliwek. Wymieszaj. Fantastyczna sałatka jest gotowa do podania.

POLECAMY:

Źródło artykułu: Mobartis
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja