Marokański gulasz z suszonymi śliwkami i jabłkami
Aromatyczny gulasz z suszonymi śliwkami i jabłkami to doskonała propozycja na jesienny obiad. Dzięki korzennym przyprawom gulasz doskonale rozgrzeje i poprawi nastrój nawet w najchłodniejszy dzień. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 kg mięsa wołowego, pokrojonego na kawałki (goleń, łopatka, karkówka)
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 dojrzałe pomidory pokrojone, bez pestek
- 200 ml bulionu wołowego
- 100 g suszonych śliwek bez pestek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 jabłka pokrojone na duże kawałki
- Do podania: ryż, kuskus lub płaski chleb
- Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Wymieszaj cynamon, pieprz i ziele angielskie, posyp wołowinę i wymieszaj. W garnku żeliwnym lub dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę.
- Podsmażaj wołowinę partiami, w razie potrzeby dodając więcej oliwy. Kawałki mięsa powinny być dobrze usmażone ze wszystkich stron. Zdejmij mięso z patelni łyżką cedzakową.
- Na tę samą patelnię włóż cebulę, smaż ją i mieszaj, 5-6 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj pomidory, bulion, suszone śliwkami i miód. Włóż wołowinę i doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Kiedy wołowina będzie prawie miękka, dodaj jabłka i sól.
- Piecz jeszcze do miękkości mięsa. Podawaj gulasz z ryżem, kuskusem lub płaskim chlebem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze