Trwa ładowanie...
d2ghb8i
08-10-2021 11:26

Marokański gulasz z suszonymi śliwkami i jabłkami

Przepis

Aromatyczny gulasz z suszonymi śliwkami i jabłkami to doskonała propozycja na jesienny obiad. Dzięki korzennym przyprawom gulasz doskonale rozgrzeje i poprawi nastrój nawet w najchłodniejszy dzień. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d2ghb8i
4.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 kg mięsa wołowego, pokrojonego na kawałki (goleń, łopatka, karkówka)
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 dojrzałe pomidory pokrojone, bez pestek
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jabłka pokrojone na duże kawałki
  • Do podania: ryż, kuskus lub płaski chleb
Przepis
  • Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Wymieszaj cynamon, pieprz i ziele angielskie, posyp wołowinę i wymieszaj. W garnku żeliwnym lub dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę.
  • Podsmażaj wołowinę partiami, w razie potrzeby dodając więcej oliwy. Kawałki mięsa powinny być dobrze usmażone ze wszystkich stron. Zdejmij mięso z patelni łyżką cedzakową.
  • Na tę samą patelnię włóż cebulę, smaż ją i mieszaj, 5-6 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj pomidory, bulion, suszone śliwkami i miód. Włóż wołowinę i doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Kiedy wołowina będzie prawie miękka, dodaj jabłka i sól.
  • Piecz jeszcze do miękkości mięsa. Podawaj gulasz z ryżem, kuskusem lub płaskim chlebem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Marokański gulasz z suszonymi śliwkami i jabłkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ghb8i
d2ghb8i
d2ghb8i
d2ghb8i
Więcej tematów
d2ghb8i

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj