Margaryna bez szkodliwych utwardzaczy

Niewielkie ich ilości są obecne także w produktach mlecznych i mięsie. Izomery trans nadają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej, a w dodatku pod ich wpływem zwiększa się poziom "złego" cholesterolu we krwi i rośnie ryzyko choroby serca

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Udoskonalony proces utwardzania tłuszczów sprawia, że niemal nie powstają szkodliwe izomery trans - informuje serwis „Eurek Alert".

Chipsy, herbatniki, batony, ciastka, margaryna czy dania z fast foodów zawierają zwykle utwardzane (w reakcji z wodorem) tłuszcze roślinne - wśród nich tak zwane izomery trans kwasów tłuszczowych. Niewielkie ich ilości są obecne także w produktach mlecznych i mięsie.

Izomery trans nadają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej, a w dodatku pod ich wpływem zwiększa się poziom "złego" cholesterolu we krwi i rośnie ryzyko choroby serca.

Nieszkodliwe są natomiast izomery cis. Naukowcy z University of California w Riverside wykazali, że kontrolując właściwości katalizatora (przyspieszającego reakcję uwodorniania) można nadać reakcji bardziej pożądany przebieg - bez powstawania izomerów trans. Katalizatorem jest stosowana w wielu przypadkach sproszkowana platyna o odpowiednio dobranej wielkości ziaren w kształcie czworościanu.

(PAP)

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości