Margaryna bez szkodliwych utwardzaczy
Niewielkie ich ilości są obecne także w produktach mlecznych i mięsie. Izomery trans nadają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej, a w dodatku pod ich wpływem zwiększa się poziom "złego" cholesterolu we krwi i rośnie ryzyko choroby serca
Udoskonalony proces utwardzania tłuszczów sprawia, że niemal nie powstają szkodliwe izomery trans - informuje serwis „Eurek Alert".
Chipsy, herbatniki, batony, ciastka, margaryna czy dania z fast foodów zawierają zwykle utwardzane (w reakcji z wodorem) tłuszcze roślinne - wśród nich tak zwane izomery trans kwasów tłuszczowych. Niewielkie ich ilości są obecne także w produktach mlecznych i mięsie.
Izomery trans nadają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej, a w dodatku pod ich wpływem zwiększa się poziom "złego" cholesterolu we krwi i rośnie ryzyko choroby serca.
Nieszkodliwe są natomiast izomery cis. Naukowcy z University of California w Riverside wykazali, że kontrolując właściwości katalizatora (przyspieszającego reakcję uwodorniania) można nadać reakcji bardziej pożądany przebieg - bez powstawania izomerów trans. Katalizatorem jest stosowana w wielu przypadkach sproszkowana platyna o odpowiednio dobranej wielkości ziaren w kształcie czworościanu.
(PAP)