Marchewkowe babeczki z lukrem. Słodkie wypieki bez glutenu i laktozy
Zamiast prostego lukru można użyć lukru przygotowanego z białek. Jest sztywniejszy, gesty dzięki czemu umożliwia fantazyjne zdobienie I dobrze prezentuje się zabarwiony na różne kolory.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g marchewki
- 75 g rodzynek
- 125 g miękkiej margaryny
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 150 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
- lukier: 60 g cukru pudru, 1-2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny
Przepis
Przygotowanie: Umyj, obierz i zetrzyj marchewki. Namocz rodzynki. Wymieszaj w jednej misce mokre składniki – margarynę i jajka a w drugiej suche składniki - mieszankę mąk, cukier i proszek do pieczenia. Połącz zawartość obu misek, dodaj marchew i rodzynki I dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 C, wypełnij foremki do babeczek ciastem, wstaw do piekarnika i piecz przez około 35-40 min. Aby zrobić lukier, wymieszaj cukier puder i sok na gładką masę i pokryj nim babeczki.
Przepis
Porady: muffinki ozdobić wg uznania.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl