Maltitol – zdrowy zamiennik cukru. Cena zwala z nóg

Środek słodzący wytwarzany z ziaren kukurydzy coraz częściej zastępuje cukier w lodach, wyrobach cukierniczych, napojach czy gumach do żucia. Maltitol sprawdza się również w domu, na przykład podczas przygotowywania ciast. Problemem może być tylko jego wysoka cena.

Zdrowszy zamiennik cukru
Źródło zdjęć: © 123RF

Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy coraz bardziej "przesłodzonym" narodem. Choć w ostatnich kilku latach spożycie białego cukru w czystej postaci spadło (statystyczny Polak zjada go około kilograma miesięcznie), to jednak znacznie więcej sacharozy niż kiedyś pochłaniamy w wyrobach przetworzonych, i to nie tylko słodyczach, gdyż cukier znajdziemy też w składzie keczupu czy musztardy. Efekt? Całkowite spożycie cukru na osobę przekracza już 42 kilogramy rocznie!

Konsekwencją takich nawyków żywieniowych stają się coraz powszechniejsze problemy z otyłością, próchnicą, niedokrwienną chorobą serca czy cukrzycą typu II. Szczególnie niebezpieczna jest właśnie sacharoza, ze względu na szybkie wchłanianie do krwiobiegu, co przyczynia się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Trzustka produkuje wówczas nadmierną ilość insuliny, powodując zbytnie obniżenie stężenia glukozy. Szybko znów stajemy się głodni i sięgamy po kolejną dawkę cukru. Gdy taka sytuacja powtarza się przez dłuższy czas, doprowadzamy do niewydolności trzustkę, narażając zdrowie, a nawet życie.

Zalety maltitolu

Najskuteczniejszym sposobem ograniczenia ryzyka problemów zdrowotnych jest poszukiwanie zamienników białego cukru. Wśród nich na uwagę zasługuje maltitol – organiczny związek chemiczny należący do grupy alkoholi wielowodorotlenowych, naturalnie występujący m.in. w figach, oliwkach czy zbożach. Na skalę przemysłową pozyskuje się go z maltozy znajdującej się w ziarnach kukurydzy.

Maltitol jest coraz popularniejszym dodatkiem do żywności, zwłaszcza produktów oferowanych jako dietetyczne i przeznaczone dla diabetyków. Pod symbolem E 965 ukrywa się w różnych gotowych ciastach i ciastkach, batonach, lodach, napojach czy gumie do życia.

Choć maltitol smakuje podobnie jak cukier (zwłaszcza trzcinowy) i jest w około 70-90 procentach równie słodki, to charakteryzuje się znacznie korzystniejszymi właściwościami, m.in. o połowę niższą kalorycznością – jeden gram dostarcza 2,7-3 kcal. Może się także pochwalić niższym od sacharozy indeksem glikemicznym (35), który jeszcze spada w wyrobach zawierających tłuszcz (np. w czekoladzie słodzonej maltitolem wynosi 29), co wiąże się z wolniejszym opróżnianiem żołądka i wzrostem tzw. odpowiedzi insulinowej.

Po produkt mogą sięgać osoby zmagające się z celiakią bądź nietolerancją laktozy. Jego zaletą jest również fakt, że – w przeciwieństwie do białego cukru – nie zwiększa ryzyka wystąpienia próchnicy, ponieważ bakterie bytujące w jamie ustnej nie rozkładają maltitolu do kwasów, które niszczą szkliwo i powodują powstawanie ubytków.

Warto też zaznaczyć, że dotychczas nie pojawiły się jakiekolwiek wątpliwości dotyczące ewentualnych szkodliwych skutków używania maltitolu, czego nie można powiedzieć o innych popularnych słodzikach, np. aspartamie, oskarżanych o negatywny wpływ na zdrowie. Oczywiście należy go spożywać z umiarem, gdyż nadmiar maltitolu (powyżej 10 łyżeczek dziennie) niekiedy zaburza pracę układu pokarmowego, czego konsekwencją są wzdęcia czy biegunka.

Jak go używać

Dla wielu osób zniechęcająca do maltitolu może być jego cena, kilogram tego słodzika kosztuje bowiem około 20-25 zł, czyli wielokrotnie więcej niż białego cukru.

Jeśli jednak zdecydujemy się na jego zakup, produkt warto wykorzystywać np. do domowych wypieków. W przeciwieństwie do wielu sztucznych substancji słodzących (aspartamu czy sacharyny) nie traci właściwości pod wpływem wysokiej temperatury i nie nadaje wyrobom gorzkiego smaku. W trakcie obróbki termicznej nie karmelizuje się, ale topi, podobnie jak biały cukier.
Maltitol, używany jako zamiennik cukru, może być stosowany w tych samych proporcjach, nie ma więc konieczności zmiany receptury i zastępowania go innymi składnikami, np. tłuszczem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę