Trwa ładowanie...
d3cwnjq

Małgorzata Socha gotuje z dziećmi. Podaje przepis na bezglutenowe ciasto

Małgorzata Socha ostatnie dni, zgodnie z zaleceniami, spędza w domu. Nie brakuje jej czasu na zabawy z dziećmi – m.in. gotowanie. Z obserwatorami swojego profilu na Instagramie podzieliła się przepisem na ciasto.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Małgorzata Socha
Małgorzata Socha (ONS, Fot: Daniel Wysocki)
d3cwnjq

Małgorzata Socha w kreatywny sposób spędza czas z dziećmi. Gry, zabawy, spacery w lesie. Nie zabrakło też wspólnego gotowania. Na zdjęciu, które aktorka zamieściła na swoim profilu na Instagramie widać, jaką radość sprawia jej gotowanie z córkami. Nie przeszkadza nawet bałagan, który powstał podczas przygotowywania słodkości. Socha bez makijażu i w dresowej bluzie bawi się świetnie podczas kuchennych eksperymentów.

Jak przygotować bezglutenowe ciasto wg przepisu Małgorzaty Sochy? Receptura wydaje się być prosta, potrzeba tylko kilku składników.

d3cwnjq

Składniki na ciasto

  • kostka masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady 64% np. Wedla,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru pudru,
  • 200g mąki z orzechów (można kupić gotową albo zrobić samemu np. z migdałów - trzeba je najpierw zalać gorącą wodą, żeby zeszła skórka, a potem zblendować),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • do nasączenia ciasta: podwójne espresso i 50 ml wódki,
  • Do ciasta będzie też potrzebna foremka o średnicy 21 cm

*Przygotowanie ciasta *
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z 3/4 cukru. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Po rozpuszczeniu dodajemy mąkę orzechową i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dodajemy espresso i wódkę (wyparuje podczas pieczenia). Ubijamy białka ze szczyptą soli i resztą cukru.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy góra/dół przez 45 min. Zostawiamy na jakieś 15 min, żeby doszło do siebie, a potem wyjmujemy do wystygnięcia.

*Składniki na polewę *

  • 50 g tej samej czekolady,
  • 50 ml śmietanki 30 lub 36%,
  • 2 łyżeczki zimnej wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie polewy
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie w naczyniu. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Łączymy wszystko w całość, żeby masa była sprężysta i gładka. Polewamy ostygnięte ciasto.

Zobacz także: Siłaczki odc. 6. Cykl Klaudii Stabach. Dajemy kobietom wsparcie, na jakie zasługują

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3cwnjq

Podziel się opinią

Share

d3cwnjq

d3cwnjq