Małgorzata Socha gotuje z dziećmi. Podaje przepis na bezglutenowe ciasto
Małgorzata Socha ostatnie dni, zgodnie z zaleceniami, spędza w domu. Nie brakuje jej czasu na zabawy z dziećmi – m.in. gotowanie. Z obserwatorami swojego profilu na Instagramie podzieliła się przepisem na ciasto.
Małgorzata Socha w kreatywny sposób spędza czas z dziećmi. Gry, zabawy, spacery w lesie. Nie zabrakło też wspólnego gotowania. Na zdjęciu, które aktorka zamieściła na swoim profilu na Instagramie widać, jaką radość sprawia jej gotowanie z córkami. Nie przeszkadza nawet bałagan, który powstał podczas przygotowywania słodkości. Socha bez makijażu i w dresowej bluzie bawi się świetnie podczas kuchennych eksperymentów.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Jak przygotować bezglutenowe ciasto wg przepisu Małgorzaty Sochy? Receptura wydaje się być prosta, potrzeba tylko kilku składników.
Składniki na ciasto
- kostka masła,
- 200 g gorzkiej czekolady 64% np. Wedla,
- 4 jajka,
- szklanka cukru pudru,
- 200g mąki z orzechów (można kupić gotową albo zrobić samemu np. z migdałów - trzeba je najpierw zalać gorącą wodą, żeby zeszła skórka, a potem zblendować),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- do nasączenia ciasta: podwójne espresso i 50 ml wódki,
- Do ciasta będzie też potrzebna foremka o średnicy 21 cm
*Przygotowanie ciasta *
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z 3/4 cukru. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Po rozpuszczeniu dodajemy mąkę orzechową i proszek do pieczenia. Całość miksujemy i dodajemy espresso i wódkę (wyparuje podczas pieczenia). Ubijamy białka ze szczyptą soli i resztą cukru.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy góra/dół przez 45 min. Zostawiamy na jakieś 15 min, żeby doszło do siebie, a potem wyjmujemy do wystygnięcia.
*Składniki na polewę *
- 50 g tej samej czekolady,
- 50 ml śmietanki 30 lub 36%,
- 2 łyżeczki zimnej wody,
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie polewy
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie w naczyniu. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką. Łączymy wszystko w całość, żeby masa była sprężysta i gładka. Polewamy ostygnięte ciasto.
Zobacz także: Siłaczki odc. 6. Cykl Klaudii Stabach. Dajemy kobietom wsparcie, na jakie zasługują
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl