Trwa ładowanie...

Małe AGD, duże możliwości

Trudno wyobrazić sobie wyposażenie kuchni bez czajnika elektrycznego, kuchenki mikrofalowej czy ekspresu do kawy. Ale na tym oferta producentów się nie kończy – oto inne urządzenia z kategorii małego AGD, które po prostu warto mieć.

Materiał powstał przy współpracy z Media Expert
Małe AGD, duże możliwościMałe AGD, duże możliwościŹródło: Adobe Stock
d226rij
d226rij

Kuchennym urządzeniem pierwszej potrzeby jest blender. Nawet najprostsze modele blenderów ręcznych pozwolą szybko zmiksować lub wymieszać składniki posiłku, na przykład zupy. W niektórych wariantach również ubijają pianę, ucierają, rozdrabniają, kroją i wyrabiają ciasta. Jeżeli zależy nam na większej mocy lub bardziej zaawansowanych funkcjach użytkowych, z pomocą przyjdzie blender kielichowy. Urządzenie jest wyposażone w zbiornik z ostrzami, gdzie odbywa się rozdrabnianie produktów. Kupując blender, zwracaj uwagę w pierwszej kolejności na jego moc: im wyższa, tym sprzęt może działać dłużej bez konieczności wyłączania, jak też miksować twardsze składniki. Ciekawe funkcje dodatkowe to m.in. tryb turbo i pulsacyjny, umożliwiające krótkotrwałe zwiększenie obrotów.

Niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni jest wielofunkcyjny robot kuchenny, tzw. robot planetarny. Urządzenie wyręczy nas w wielu zadaniach, takich jak obieranie warzyw i owoców, miksowanie składników do potraw czy wyrabianie ciasta. W zależności od potrzeb montujemy odpowiednią nakładkę i… gotowe. Tu także kluczowym parametrem jest moc, która powinna mieścić się w przedziale 800-1000 W. Przydatnym elementem wyposażenia robota planetarnego jest też regulacja szybkości obrotomierza. Kupując urządzenie tego typu, upewnij się, że wybrany przez ciebie model jest zaopatrzony w elementy antypoślizgowe, zapobiegające jego przesuwaniu się w czasie pracy.

W małej kuchni sprawdzi się wolnostojący piekarnik elektryczny, którym podgrzejesz dowolny posiłek. Tym jednym urządzeniem zastąpisz opiekacz czy grill, a możesz także wykorzystać je jako piec do pizzy. Piekarnik możesz ustawić w dowolnym miejscu; jest też łatwiejszy w konserwacji i czyszczeniu od urządzeń do zabudowy. Zwracaj jednak uwagę na pojemność, zasadniczo mniejszą niż w modelach do zabudowy. Ważnym parametrem jest też klasa energetyczna – warto dopłacić więcej za wyższą, gdyż w dłuższej perspektywie jego użytkowanie będzie i tak bardziej opłacalne.

Jedz zdrowiej i żyj zdrowiej

Fanom gadżetów, którzy nie zawsze mają czas na gotowanie, polecamy multicookery. To wielofunkcyjne urządzenia umożliwiające szybkie i łatwe przyrządzanie ulubionych posiłków. Funkcjonalność sprzętu obejmuje m.in. gotowanie, duszenie na parze, pieczenie, smażenie i podgrzewanie posiłków. Hermetyczna obudowa sprawia, że w trakcie przyrządzania posiłku na zewnątrz nie wydobywają się żadne zapachy. Zaletą multicookera jest to, że może działać bez nadzoru człowieka – wystarczy wybrać odpowiedni przepis, włożyć potrzebne składniki do naczynia, wybrać program oraz czas przygotowania potrawy. Obsługa urządzenia jest tak prosta, że poradzą sobie z nią nawet dzieci. W dodatku multicooker zużywa mniej energii niż typowa kuchenka elektryczna czy piekarnik.

d226rij

Kolejne urządzenie powinno zainteresować szczególnie osoby pilnujące diety lub chcące odżywiać się zdrowiej. To beztłuszczowa frytkownica. Każdy z nas lubi pochrupać frytki, tyle że za tym daniem ciągnie się zła sława posiłku rodem z restauracji fast food, gdzie jest smażony na głębokim tłuszczu. Tymczasem we frytkownicy beztłuszczowej, w odróżnieniu od klasycznej, ziemniaki są opiekane gorącym powietrzem, które rozprowadzane jest przez odpowiedni system zapewniający równomierną obróbkę termiczną. W ten sposób można przygotować dowolne warzywo, nie tylko ziemniaki, jak również upiec rybę. Przyrządzone tak potrawy zachowują więcej składników odżywczych. Frytkownica beztłuszczowa nadaje się też do rozmrażania produktów.

Kontynuując wątek własnoręcznie przygotowywanych, zdrowych i niskokalorycznych posiłków, waszej uwadze polecamy maszynki do lodów. Urządzenia te pozwolą przygotować pyszny zimny deser na bazie samodzielnie dobranych składników najwyższej jakości – bez nadmiaru cukru (lub w ogóle bez cukru) ani szkodliwego syropu glukozowo-fruktozowego.

Materiał powstał przy współpracy z Media Expert

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d226rij

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d226rij
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj