Makaronowa zapiekanka z warzywami
Lubicie makaronowe zapiekanki? Ten przepis świetnie sprawdzi się na kolację albo spotkanie z przyjaciółmi. Połączenie makaronu, warzyw i solidnej porcji sera posmakuje wszystkim.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 500 g makaronu np. świderki, kolanka rurki
- 3 strąki kolorowej papryki
- 2 papryczki chili
- 1 por
- 1 cebula
- 1 młoda cukinia
- 1 bakłażan
- 200 g pieczarek
- 4 pomidory
- 2 szklanki śmietany 12 proc.
- 3 jajka
- l00 g żółtego sera
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- słodka i ostra papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- tłuszcz do formy
- Warzywa i pieczarki oczyść, opłucz. Pieczarki, por i chili pokrój w plasterki, papryki w paseczki, cebulę w piórka, a bakłażan i cukinię w grubą kostkę. W garnku zagotuj posolony wrzątek. Wrzuć makaron. Ugotuj na półtwardo. Odcedź, przelej zimną wodą.
- Ser zetrzyj. Śmietanę wymieszaj z roztrzepanymi jajkami. Dodaj ser. Przypraw gałką muszkatołową. Warzywa i pieczarki smaż 5-6 minut na rozgrzanym oleju z masłem. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Przypraw roztartym czosnkiem, mieloną papryką, ziołami, solą i pieprzem.
- Formę posmaruj tłuszczem. Układaj na przemian warstwy makaronu i podsmażonych warzyw. Każdą warstwę polewaj mieszanką śmietany, sera i jajek. Na wierzchu zapiekanki połóż pokrojone w plastry pomidory. Piecz około 30 min w temp. 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze