Makaron z sosem szałwiowym i pomidorkami cherry

Dania z makaronem wcale nie muszą być tuczące i niezdrowe. Wystarczy ograniczyć ilość tłuszczu. Marta Żurek- Kondraciuk zaprezentowała przepis na makaron z szałwią i pomidorkami cherry.

Dania z makaronem wcale nie muszą być tuczące i niezdrowe. Wystarczy ograniczyć ilość tłuszczu albo zamienić biały makaron na razowy. Marta Żurek- Kondraciuk zaprezentowała przepis na makaron z szałwią i pomidorkami cherry.

Szałwia znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Już w starożytności była stosowana w leczeniu różnych dolegliwości. Roślina ta opóźnia starzenie się skóry, tym samym zapobiegając powstawaniu zmarszczek. Opóźnia procesy starzenia, pomaga w stanach depresyjnych i przy ogólnym osłabieniu organizmu.

Pomaga też w leczeniu bólu gardła, podrażnieniach jamy ustnej oraz stanach zapalnych dziąseł. Doskonale odżywia skórę głowy oraz przyspiesza porost włosów. Szałwia posiada właściwości redukujące tłuszcz. Jest więc idealnym dodatkiem do tłustych mięs, takich jak wieprzowina czy kaczka.

Zobaczcie przepis na makaron z sosem szałwiowym i pomidorkami cherry.

Składniki:
100 gramów razowego makaronu
100 gramów masła
ok. 15 liści suszonej szałwii
kilka pomidorków cherry

*Przygotowanie: *
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy szałwię i masło. Całość mieszamy z makaronem. Następnie dodajemy świeżo starty ser i kilka lekko podgrzanych na patelni pomidorków cherry.

Źródło artykułu: LifeTube/Jaja w kuchni

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki