Makaron z sosem bolońskim
Spaghetti to typowo włoskie danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Jest proste w przygotowaniu, a makaron spaghetti stwarza wiele możliwości smakowych. Zobaczcie przepis na klasyczny sos boloński.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Najpierw na patelnię wlewam odrobinę masło, wrzucam pomidory z puszki i podgrzewam aż się rozpadną. W tym czasie obieram cebulę którą kroję w kawałki, czosnek wydusić przez praskę, mielone przyprawić. Na drugiej patelni przesmażam cebulę, czosnek i mięso mielone które przyprawiam ok. 1 łyżeczki przyprawy do pizzy. Dodaję do pomidorów, które już się rozpadły na papkę. Podgrzewam, doprawiam wszystko ziołami prowansalskimi, pieprzem. Mieszam. Dodaję makaron spaghetti ugotowany i mieszam wszystko dokładnie, nakładam na talerz, smacznego.