Trwa ładowanie...
d2ih6is
oprac. Katarzyna Gileta

Makaron z czerwoną cebulą

Przepis

Tropea to małe kalabryjskie miasteczko położone na klifie. Jest bardzo charakterystyczne, przez co stało się turystyczną stolicą regionu. W Tropei można zwiedzić piękne sanktuarium wybudowane na skale oraz odwiedzić uroczą miejską plażę. Woda morska w Kalabrii ma niesamowity kolor, śmiem twierdzić, że najpiękniejszy. Kalabria, jak każda część Italii, jest bogata w lokalne produkty spożywcze. Tropea słynie z lukrecji, fig, bergamotek oraz wyjątkowej cebuli. Tropejska cebula cipolla rossa jest czerwona i słodka. Ba, z lokalnej cebuli w Tropei wytwarza się nie tylko konfiturę, ale też dodaje się ją do lodów! Ma mnóstwo zastosowań w kuchni. W restauracjach znajdziemy ją między innymi na pizzy i w makaronie. W tym przepisie chodzi o to, by cebuli było znacznie więcej niż w innych przepisach, gdzie pojawia się ona jako dodatek.
W Kalabrii jadłam dwa rodzaje makaronu z cebulą. Pierwszym razem był to makaron z cebulą w sosie pomidorowym. Bardzo smaczny. Ale wielkie było moje zdziwienie, kiedy w innej knajpie zamówiłam to samo danie z karty, ale dostałam zupełnie inną pastę! Makaron podany był bez sosu i z dużą ilością samej podsmażonej na oliwie cebuli. Czy mi to przeszkadzało? Oczywiście, że nie! Makaron i cebula brzmi bardzo skromnie, ale było wyborne.

d2ih6is
1.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
"Italia dla zielonych"
Źródło: "Italia dla zielonych", fot: Przemek Wasilewski
Składniki
  • 1–2 porcje makaronu fileja
  • oliwa
  • 2–3 czerwone cebule (najlepiej tropejskie)
  • 1 puszka pomidorów
  • szczypta młotkowanej peperoncino (opcjonalnie)
  • szczypta cukru
  • sól
  • bazylia lub natka pietruszki
Przepis
  • Cebule przetnij na pół i posiekaj w półksiężyce. Rozgrzej oliwę. Wsyp cebulę i smaż, aż zmięknie, około 10 minut. Dodaj szczyptę cukru. Dodaj pomidory. Smaż, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje.
  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj około 1/4 szklanki wody. Wsyp do sosu ugotowany makaron i podlej wodą. Ewentualnie dodaj peperoncino i przemieszaj. Podawaj posypany bazylią lub pietruszką.

Przepis pochodzi z książki Alicji Rokickiej "Italia dla zielonych"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Makaron z czerwoną cebulą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
d2ih6is
Więcej tematów
d2ih6is