Makaron z czerwoną cebulą

Tropea to małe kalabryjskie miasteczko położone na klifie. Jest bardzo charakterystyczne, przez co stało się turystyczną stolicą regionu. W Tropei można zwiedzić piękne sanktuarium wybudowane na skale oraz odwiedzić uroczą miejską plażę. Woda morska w Kalabrii ma niesamowity kolor, śmiem twierdzić, że najpiękniejszy. Kalabria, jak każda część Italii, jest bogata w lokalne produkty spożywcze. Tropea słynie z lukrecji, fig, bergamotek oraz wyjątkowej cebuli. Tropejska cebula cipolla rossa jest czerwona i słodka. Ba, z lokalnej cebuli w Tropei wytwarza się nie tylko konfiturę, ale też dodaje się ją do lodów! Ma mnóstwo zastosowań w kuchni. W restauracjach znajdziemy ją między innymi na pizzy i w makaronie. W tym przepisie chodzi o to, by cebuli było znacznie więcej niż w innych przepisach, gdzie pojawia się ona jako dodatek.
W Kalabrii jadłam dwa rodzaje makaronu z cebulą. Pierwszym razem był to makaron z cebulą w sosie pomidorowym. Bardzo smaczny. Ale wielkie było moje zdziwienie, kiedy w innej knajpie zamówiłam to samo danie z karty, ale dostałam zupełnie inną pastę! Makaron podany był bez sosu i z dużą ilością samej podsmażonej na oliwie cebuli. Czy mi to przeszkadzało? Oczywiście, że nie! Makaron i cebula brzmi bardzo skromnie, ale było wyborne.

Makaron z czerwoną cebuląMakaron z czerwoną cebulą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1–2 porcje makaronu fileja
  • oliwa
  • 2–3 czerwone cebule (najlepiej tropejskie)
  • 1 puszka pomidorów
  • szczypta młotkowanej peperoncino (opcjonalnie)
  • szczypta cukru
  • sól
  • bazylia lub natka pietruszki

Przepis

  • Cebule przetnij na pół i posiekaj w półksiężyce. Rozgrzej oliwę. Wsyp cebulę i smaż, aż zmięknie, około 10 minut. Dodaj szczyptę cukru. Dodaj pomidory. Smaż, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje.
  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj około 1/4 szklanki wody. Wsyp do sosu ugotowany makaron i podlej wodą. Ewentualnie dodaj peperoncino i przemieszaj. Podawaj posypany bazylią lub pietruszką.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia