Makaron z czerwoną cebulą
Tropea to małe kalabryjskie miasteczko położone na klifie. Jest bardzo charakterystyczne, przez co stało się turystyczną stolicą regionu. W Tropei można zwiedzić piękne sanktuarium wybudowane na skale oraz odwiedzić uroczą miejską plażę. Woda morska w Kalabrii ma niesamowity kolor, śmiem twierdzić, że najpiękniejszy. Kalabria, jak każda część Italii, jest bogata w lokalne produkty spożywcze. Tropea słynie z lukrecji, fig, bergamotek oraz wyjątkowej cebuli. Tropejska cebula cipolla rossa jest czerwona i słodka. Ba, z lokalnej cebuli w Tropei wytwarza się nie tylko konfiturę, ale też dodaje się ją do lodów! Ma mnóstwo zastosowań w kuchni. W restauracjach znajdziemy ją między innymi na pizzy i w makaronie. W tym przepisie chodzi o to, by cebuli było znacznie więcej niż w innych przepisach, gdzie pojawia się ona jako dodatek.
W Kalabrii jadłam dwa rodzaje makaronu z cebulą. Pierwszym razem był to makaron z cebulą w sosie pomidorowym. Bardzo smaczny. Ale wielkie było moje zdziwienie, kiedy w innej knajpie zamówiłam to samo danie z karty, ale dostałam zupełnie inną pastę! Makaron podany był bez sosu i z dużą ilością samej podsmażonej na oliwie cebuli. Czy mi to przeszkadzało? Oczywiście, że nie! Makaron i cebula brzmi bardzo skromnie, ale było wyborne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Cebule przetnij na pół i posiekaj w półksiężyce. Rozgrzej oliwę. Wsyp cebulę i smaż, aż zmięknie, około 10 minut. Dodaj szczyptę cukru. Dodaj pomidory. Smaż, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj około 1/4 szklanki wody. Wsyp do sosu ugotowany makaron i podlej wodą. Ewentualnie dodaj peperoncino i przemieszaj. Podawaj posypany bazylią lub pietruszką.
Przepis pochodzi z książki Alicji Rokickiej "Italia dla zielonych"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze